Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Identifikace příčin vzniku odpadu v prodejnách potravin
Opavská, Ilona
Tato práce se zaměřuje na nejčastější příčiny, které způsobují vznik potravinového odpadu v prodejně potravin. Zhodnocuje, kterých a kolik potravin je vyhazováno nejvíce během jednoho roku. Poskytuje také data o ceně a hmotnosti za nakoupené potraviny v roce 2017. Následně jsou z toho zjištěny finanční ztráty prodejny. Praktická část vyhodnocuje výsledky na základě sesbíraných dat z prodejny. Data byla shromážděna za celý rok 2017. Uzávěrka byla provedena vždy poslední den v měsíci. Výsledkem vyhodnocení nejčastější příčiny vzniku potravinového odpadu u mléčných výrobků a suchého skladu je prošlé datum spotřeby. Oddělení ovoce a zeleniny jednoznačně zaujímá první místo v hmotnosti vyhozených potravin. Hlavní příčinou jsou plesnivé nebo shnilé kusy. V měsíci říjnu bylo vyhozeno potravin nejvíce, naproti tomu v měsíci březnu nejméně. Finanční ztráty se během jednotlivých měsíců pohybovaly v souvislosti s množstvím vyhozených potravin. Ovšem nejpodstatněji finanční ztráty ovlivnily ceny vyhozených potravin v daném měsíci. Dle celkového vyhodnocení jsou finanční a hmotnostní ztráty "minimální", ve srovnání s celkovou cenou a hmotností za nakoupené zboží.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.