Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hodnocení nutričního stavu u seniorů v domovech pro seniory a v domácím prostředí
SVATOŠOVÁ, Tereza
Bakalářská práce s názvem "Hodnocení nutričního stavu u seniorů v domovech pro seniory a v domácím prostředí" se zabývá problematikou výživy ve stáří. Teoretická část práce je zaměřena nejprve na definici stáří, dále na změny organismu ve stáří související s výživou, pak také na potřebu energie a jednotlivých živin. Práce se zabývá i interakcemi mezi potravinami a léky, poruchami výživy ve stáří a rovněž tím, jak lze zjišťovat a hodnotit nutriční stav. Výzkumný soubor tvořilo 6 seniorů, z toho 3 byli z domovů pro seniory a 3 z domácího prostředí. Všichni měli 65 let a více. Cílem bylo zjistit jejich nutriční stav a následně porovnat výsledky mezi respondenty z domovů pro seniory a těmi z domácího prostředí. Pro bakalářskou práci byl zvolen kvalitativní výzkum. Nejprve byly od respondentů získány základní informace, které se týkaly antropometrických údajů, osobní anamnézy, rodinné anamnézy apod., formou polostrukturovaného rozhovoru. Následně respondenti zaznamenali své týdenní jídelníčky. V praktické části jsou u každého seniora uvedeny informace získané z rozhovoru, dále vypočtený doporučený příjem energie a živin, propočet jídelníčku získaný z programu "Nutriservis Professional" a na závěr je vypracováno doporučení. Z výsledků vyplývá, že dotazovaní senioři mají nevyhovující pitný režim, nekonzumují dostatek zeleniny, luštěnin, ryb a rybích výrobků. Zkoumaní senioři upřednostňovali tuky před sacharidy. Na základě zjištěných výsledků nelze však jednoznačně říci, zda je nutriční stav u respondentů z domovů pro seniory lepší než u těch v domácím prostředí, nebo naopak. V jídelníčcích respondentů z domovů pro seniory se ale objevovalo více vhodných potravin a pokrmy se opakovaly pouze zřídka. Je nutné, aby senioři měli možnost získat více informací o výživě a aby si uvědomili, že i ve stáří je důležité konzumovat vhodnou stravu v dostatečném množství tak, aby odpovídala nárokům na jejich aktuální potřebu. Výsledky výzkumu a doporučení mohou být využity organizacemi, které o seniory pečují, a dále samotnými seniory jako zdroj informací v oblasti výživy a vhodného stravování.
Genderové rozdíly v přístupu ke stravování u žáků staršího školního věku
Brabcová, Věra ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Kočí, Jana (oponent)
Název: Česky: Genderové rozdíly v přístupu ke stravování u žáků staršího školního věku Autor: Věra Brabcová Katedra: Pedagogiky Vedoucí práce: PaedDr. Eva Marádová, CSc. ANOTACE: Cílem bakalářské práce, která je rozdělena na dvě části, je zjistit, zda existují rozdílné přístupy ke stravování u žáků II. stupně základní školy. Práce porovnává chlapce a dívky ve věku 11 - 16 let. Teoretická část se zabývá faktory, jež ovlivňují stravování, definuje období staršího školního věku, sleduje výživová doporučení v tomto období a popisuje oblasti, kde genderové rozdíly lze vysledovat. Objasňuje pojmy, které souvisí s touto problematikou a také je zde popsána důležitost dodržování stravovacích návyků od dětství v souvislosti s poruchami příjmu potravy a obezitou v dalším životě jedince. Empirická část mapuje, zda žáci II. stupně základní školy mají znalosti o správném stravování a jídelníčku. Cílem práce je vysledovat, zda již v tomto období existují rozdíly v přístupu k životnímu stylu u děvčat a chlapců. Data byla získána dotazníkovým šetřením u jedinců vybraných základních škol 6. -9. ročníku. klíčová slova: stravování, jídelní návyky, zdravá strava, poruchy výživy, starší školní věk

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.