Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 28 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Poruchy výživy u pacientů s Huntingtonovou nemocí
Procházková, Tereza ; Klempíř, Jiří (vedoucí práce) ; Kosheleva, Svetlana (oponent)
BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Tato práce se zabývá problematikou poruch výživy u Huntingtonovy nemoci. Huntingtonova nemoc je nevyléčitelné neurodegenerativní, autosomálně dominantně dědičné onemocnění. Prevalence Huntingtonovy nemoci je v západní společnosti 10,6-13,7 / 100 000 obyvatel. Onemocnění se projevuje poruchami řízení volní motoriky, řeči, polykání, posturální instabilitou, kognitivní deteriorací a různými změnami chování. Nedílnou součástí nemoci je i nechtěný úbytek tělesné hmotnosti. V jednotlivých stádiích onemocnění se příčiny rozvoje poruch výživy mohou lišit a vzájemně kombinovat. V teoretické části jsou kapitoly věnovány etiologii a patogenezi, patologii, klinickým projevům, formám a stádiím onemocnění, poruchám výživy a jejich klasifikaci, možnostem vyšetření nutričního stavu a specifickým příčinám poruch výživy, které se objevují v jednotlivých stádiích onemocnění. Zvláštní kapitola je zaměřená na klasifikaci poruch výživy podle Evropské společnosti pro klinickou výživu a metabolismus, která byla aplikována ve výzkumu. Praktická část si klade za cíl vyšetřit nutriční stav a zhodnotit stravovací zvyklosti u souboru pacientů s Huntingtonovou nemocí prostřednictvím klinických a laboratorních vyšetření a dotazníkového šetření. Vyšetření nutričního stavu bylo provedeno u 21 osob za pomoci pěti...
Nutriční péče a jídelní zvyklosti u osob žijících s HIV
Tomanová, Michaela ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Procházka, Ivo (oponent)
Vztahy mezi stavem výživy, infekčními chorobami a imunitním systémem naznačují, že výživa je jednoznačným kofaktorem při progresi infekce virem lidské imunodeficience (HIV). Multifaktoriální podvýživa a na druhé straně i nadváha a obezita jsou jedny z hlavních komplikací infekce HIV, proto by odborná klinická výživa měla být nedílnou součástí rutinní lékařské péče pro každou osobu žijící s HIV. Bylo prokázáno, že incidence wasting syndromu a kritické podvýživy u osob žijících s HIV významně klesla současně se vznikem nežádoucích účinků moderních antiretrovirových léků. Vedlejší účinky moderní antiretrovirové terapie jsou totiž mnohem méně časté než u předchozích generací léků. Na druhé straně prevalence obezity a dalších chronických onemocnění s ní spojených se u osob žijících s HIV významně zvýšila. Praktická část popisuje a hodnotí monitoring jídelních zvyklostí 10 osob žijících s HIV. Cílem této práce bylo podat souhrnné informace o řádné nutriční péči pro tuto populaci, zhodnotit stravovací zvyklosti daného souboru a stanovit případnou nutriční intervenci a edukaci. Nedostatek makro i mikroživin a špatné stravovací návyky byly odhaleny až u 70 % respondentů. 100 % respondentů nebylo žádným způsobem edukováno ohledně pestrého a pravidelného příjmu živin. Z těchto důvodů je návrh managementu...
Kreatin monohydrát jako součást prevence sarkopenie u geriatrických pacientů / seniorů
Šaier, Martin ; Vágnerová, Tereza (vedoucí práce) ; Topinková, Eva (oponent)
Úvod: Sarkopenie je onemocnění s vysokou prevalencí v seniorské populaci a výrazným negativním vlivem na kvalitu života. Fyzická aktivita spolu s adekvátní nutriční intervencí jsou klíčové ke zmírnění těchto dopadů. Metodika: Výzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 113 domovů pro seniory. Pomocí anketního výběru byla zjišťována kvalita nutriční péče v těchto zařízeních. Výsledky: Do výzkumu bylo zařazeno celkem 113 domovů pro seniory. Z toho 57 % zařízeních mělo k dispozici nutričního terapeuta. Domovy pro seniory zjišťují přítomnost podvýživy alespoň 4x ročně v 74 % případů, z toho nejčastěji využívají změny v hmotnosti (80 %) a monitoraci příjmu potravy (70 %). Validovaný nutriční screening využívá pouze 50 % zařízení. Nutriční podporu aplikuje 83 % zařízení, z toho nejčastěji formou úpravy stravy a sippingu (98 %). Méně často využívají fortifikaci jídla, a to v celkem 57 % zařízení. Na přítomnost nutričního terapeuta má vliv velikost zařízení, kdy větší zařízení mají nutričního terapeuta k dispozici častěji. Přítomnost nutričního terapeuta v zařízení významně a pozitivně ovlivňuje frekvenci zjišťování podvýživy (p=0,039). Pozitivní vliv je sledován i ve frekvenci zjišťování hmotnosti, nicméně zde není rozdíl statisticky významný (p=0,290). Významný rozdíl byl...
Malnutrice - příčiny a preventivní opatření
Veselá, Kristýna ; Křížová, Jarmila (vedoucí práce) ; Jambor, Daniel (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá tématem malnutrice, jejími příčinami a prevencí. Cílem práce je zjistit, zda respondenti dotazníkového šetření předchází vzniku malnutrice. Zkoumaný soubor čítá 347 osob v produktivním věku, přičemž z toho je 212 žen a 135 mužů. V teoretické části práce je popsán význam jednotlivých živin, makronutrientů a mikronutrientů, dále jsou zde popsány poruchy výživy a jejich příčiny (faktory zdravotní, psychické, sociální, životního stylu) a prevence, zejména výživová doporučení. Praktická část analyzuje data získaná dotazníkovým šetřením kvantitativní metodou. Dotazník je rozdělen na tři části: antropometrickou, faktory životního stylu a faktory zdravotního stavu. Na základě získaných dat bylo zjištěno, že většina respondentů, muži i ženy, vzniku malnutrice svým chováním nepředchází, přičemž ženy jsou na tom z hlediska životního stylu lépe než muži. Klíčová slova Výživa, malnutrice, obezita, podvýživa, prevence
Potravinová bezpečnost v kontextu nutriční epidemiologie na území Angolské republiky
Jurčová, Anna
Cílem bakalářské práce je analyzovat potravinovou bezpečnost v Angole a navrhnout doporučení pro zlepšení úrovně stravování. Práce je členěna na teoretickou, praktickou a návrhovou část. První část se zaměřuje na měření potravinové bezpečnosti, nutriční epidemiologii a problém podvýživy. Druhou část tvoří analýza potravinové bezpečnosti, demografického vývoje a rozvojových indikátorů. V návrhové části jsou uvedena možná řešení, které mohou vést k zajištění potravinové bezpečnosti v Angole.
Směry vývoje potravinové (ne)bezpečnosti - případová studie států Kambodža a Laos
Tlustá, Andrea
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj potravinové bezpečnosti ve státech Kam-bodža a Laos. Práce je rozdělena na teoretickou, analytickou a návrhovou část. V teoretické části jsou definovány základní demografické ukazatele, dimenze a faktory potravinové bezpečnosti a adekvátní výživa člověka. Druhá část zahrnuje analýzu po-rodnosti, kojenecké úmrtnosti, potravinové bezpečnosti podle indikátorů FAO a základ-ních stravovacích návyků. Návrhová část obsahuje možná řešení na základě zjištěných informací.
Potravinová bezpečnost v regionu Jižní Ameriky - případová studie Venezuela, region Apure
Štachová, Zuzana
Bakalářská práce analyzuje potravinovou bezpečnost ve Venezuelském regionu Apure. Literární rešerše je zaměřena na definici potravinové bezpečnosti a jejích pilířů, výživy a podvýživy, popisu Indexu globální potravinové bezpečnosti, Rozvojových cílů tisíciletí a politiky FAO v regionu Latinské Ameriky. Analytická část je věnována popisu regionu Venezuely a Apure, vývoje ekonomické krize ve Venezuele, hodnocením Indexu globální potravinové bezpečnosti regionu a implementace Rozvojových cílů tisíciletí. Návrhová část uvádí možná řešení, jak zajistit potravinovou bezpečnost.
Dětská podvýživa v Peru: modelový příklad projektu v nativních komunitách Chirikyacu a Aviación v regionu San Martín
Černovická, Vendula
Diplomová práce se zabývá podvýživou dětí v peruánském departamentu San Martín. S touto problematikou souvisí zdravotní stav dětí jakožto i onemocnění z nedostatku živin, které mohou mít dopad na jejich fyzický i mentální vývoj. Cílem práce je zhodnotit efektivitu projektu, jenž probíhal v místních komunitách Chirikyacu a Aviación po dobu deseti měsíců v časovém rozmezí od května 2015 do března 2016. Teoretická část práce je zaměřena nejen na odborné termíny týkající se podvýživy a výživy, ale i na programy na podporu zdraví v Peru, jejichž cílem je zlepšit tamní situaci. Cíle práce bylo dosaženo na základě terénního dotazníkového šetření zaměřeného na nutriční a stravovací návyky rodin v daných komunitách. Jeho hodnocení efektivnosti je založeno na komparaci stravovacích návyků před vzdělávacím programem a po jeho ukončení. Projekt byl zaměřen na vzdělávání matek v oblastech péče o dítě, jako je dodržování hygienických návyků, správná výživa či zabezpečení potravin v takové míře, aby nebyl ohrožen správný vývoj dítěte. Výsledky šetření potvrdily, že většina matek změnila dosavadní uvažování o potravinách vhodných pro zdraví rodiny, a to na základě uskutečněného projektu.
The dependency of the standard of living in Southern Africa on land as the main factor of GDP growth
Mukucha, Charlotte Prisca
V regionu jižní Afriky probíhají neustálé diskuze o správě půdy a přerozdělování z rukou kolonizátorů, kteří představují menšinu vzhledem k černé většině obyvatelstva, přičemž argumentem je, že jde o posílení postavení a „indigenizaci“ místních obyvatel. V Zimbabwe probíhal v roce 2000 jeden z ‘neznámnějších’ programů pozemkové reformy, který se nevyvíjel podle plánu. Přesto se někteří afričtí vůdci domnívají, že se jednalo o odvážný krok, který učinil nejdéle sloužící a nejstarší africký prezident (R.G.Mugabe), a hodlají se vydat stejnou cestou, zatímco v některých zemích, jako je Namibie a Tanzanie, je opětovné převzetí země zpomalováno. Tento dokument se snaží prozkoumat, zda se od doby, kdy v této oblasti začaly pozemkové reformy, zemím podařilo dosáhnout nejzákladnějších a nejdůležitějších parametrů vývoje, jak je popsáno v Rozvojových cílech tisíciletí (MDGs), tedy např. snížení hladu a chudoby o 50 %, a to po celou dobu trvání Rozvojových cílů tisíciletí. Jednoduše řečeno, cílem je posoudit, zda je půda efektivně využívána, protože je považována za hlavní zdroj obživy v rozvojových zemích. Přehled literatury analyzuje, co představuje rozvoj, jak jej lze dosáhnout a jak se měří. Studie prokázaly, že zemědělství je životně důležitou součástí regionu i Afriky obecně. Tato studie využila sekundární roční agregované údaje z databází mezinárodních institucí. Byly použity testy na kořeny jednotek (Unit roots tests) a regresní analýza ke zjištění významu zemědělského sektoru v regionu. Výsledky ukazují, že navzdory zemědělskému sektoru, který zaměstnává většinu lidí, nedochází k příznivým hospodářským výsledkům, ale spíše ke zhoršení situace. Situaci však lze zachránit, a zlepšit tak situaci v sektoru.
Příjem stravy se zaměřením na bílkoviny u pacientů na standardním interním oddělení
Kulichová, Štěpánka ; Křížová, Jarmila (vedoucí práce) ; Trachta, Pavel (oponent)
Úvod: Příjem stravy u seniorů, a zvláště pak bílkovin, je během pobytu v nemocnici velice důležitý pro předcházení komplikací a pro celkový správný průběh hospitalizace. Předpokladem pro tuto práci bylo, že na standardním oddělení většinou nalezneme starší pacienty, a proto se práce zaobírá také tématem malnutrice, která úzce souvisí se seniory a obecně příjmem stravy během hospitalizace. Cíl: Hlavním cílem práce je zmapovat a posoudit analýzou vrácené stravy reálné množství energie a bílkovin přijímané seniory v nemocnici. Dalším cílem je porovnat tento počet s doporučeným množstvím energetického příjmu a příjmu bílkovin pro jednotlivé pacienty. Účelem práce je také zhodnotit možné důvody nízkého příjmu stravy u vybraných pacientů. Metody: Příjem energie a bílkovin byl hodnocen na základě analýzy vrácené stravy pacienty, s následným propočtem v nutriční aplikaci Nutriservis. Pomocí dotazníkového šetření, formou frekvenčních otázek s uzavřenými typy odpovědí, byly posuzovány možné důvody nízkého příjmu stravy u seniorů. Část dotazníku byla zaměřena na stravu během pobytu v nemocnici, a část dotazníku byla inspirována škálou MNA screeningu a zabývala se hodnotou BMI, úbytkem hmotnosti v poslední době a dalšími souvisejícími otázkami. Výsledky: Analýza vrácené stravy ukázala, že senioři na...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 28 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.