Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Příjem stravy se zaměřením na bílkoviny u pacientů na standardním interním oddělení
Kulichová, Štěpánka ; Křížová, Jarmila (vedoucí práce) ; Trachta, Pavel (oponent)
Úvod: Příjem stravy u seniorů, a zvláště pak bílkovin, je během pobytu v nemocnici velice důležitý pro předcházení komplikací a pro celkový správný průběh hospitalizace. Předpokladem pro tuto práci bylo, že na standardním oddělení většinou nalezneme starší pacienty, a proto se práce zaobírá také tématem malnutrice, která úzce souvisí se seniory a obecně příjmem stravy během hospitalizace. Cíl: Hlavním cílem práce je zmapovat a posoudit analýzou vrácené stravy reálné množství energie a bílkovin přijímané seniory v nemocnici. Dalším cílem je porovnat tento počet s doporučeným množstvím energetického příjmu a příjmu bílkovin pro jednotlivé pacienty. Účelem práce je také zhodnotit možné důvody nízkého příjmu stravy u vybraných pacientů. Metody: Příjem energie a bílkovin byl hodnocen na základě analýzy vrácené stravy pacienty, s následným propočtem v nutriční aplikaci Nutriservis. Pomocí dotazníkového šetření, formou frekvenčních otázek s uzavřenými typy odpovědí, byly posuzovány možné důvody nízkého příjmu stravy u seniorů. Část dotazníku byla zaměřena na stravu během pobytu v nemocnici, a část dotazníku byla inspirována škálou MNA screeningu a zabývala se hodnotou BMI, úbytkem hmotnosti v poslední době a dalšími souvisejícími otázkami. Výsledky: Analýza vrácené stravy ukázala, že senioři na...
Příjem bílkovin v jídelníčcích školních jídelen
KULICHOVÁ, Štěpánka
Bakalářská práce se zaměřuje na příjem bílkovin v jídelníčcích školních jídelen. Prvním cílem mé bakalářské práce je zmapovat množství bílkovin v jídelníčcích školních jídelen. Druhým cílem je posoudit pozorováním dětí, kolik snědí bílkovinných potravin ve školní jídelně. Třetím cílem je porovnat jídelníčky tří vybraných školních jídelen. V teoretické části bakalářské práce se zaměřuji na základní informace o bílkovinách, jako je například rozdělení bílkovin, metabolismus bílkovin, využitelnost bílkovin, jejich potřeba, nedostatek a nadbytek a potřeba bílkovin v dětském věku. Dále uvádím jednotlivé bílkovinné potraviny i v souvislosti se spotřebním košem. K dosažení cíle praktické části bakalářské práce jsem využila získané jídelníčky od tří vybraných školních jídelen z Prahy. Získaná data jsem zpracovala v nutričním programu Nutriservis a dostala tak údaje o množství bílkovin v jídelníčcích jednotlivých školních jídelen. Pozorováním dětí v těchto školních jídelnách jsem získala přehled o tom, kolik snědí bílkovinných potravin. Bakalářská práce by mohla v budoucnu sloužit jako inspirace pro vedoucí školních jídelen. Dle výsledků výzkumu se ukázalo, že jedna ze tří pozorovaných školních jídelen splňuje složením bílkovin v jídelníčku optimální hodnoty dle spotřebního koše. Ale děti snědí ve skutečnosti méně bílkovinných potravin, než je tato optimální hodnota.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.