Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 47 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Bioprodukty a jejich právní úprava
Holubová, Petra ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Stejskal, Vojtěch (oponent)
Evropský i český trh s bioprodukty roste a s ním i množství označení, log a slibů, které mají za cíl vzbudit ve spotřebiteli dojem ekologické šetrnosti a únosnosti. Tato práce analyzuje právní úpravu bioproduktů, co všechno tato úprava zahrnuje a zda je v praxi dostatečná. Zejména z toho důvodu, že i český spotřebitel stále častěji orientuje své kupní rozhodnutí právě podle šetrnosti produktu k životnímu prostředí, je toto téma velmi aktuální. Práce se zabývá evropskou úpravou, zejména Nařízením o ekologickém zemědělství, ale i národní českou úpravou v Zákoně o ekologickém zemědělství, protože úprava kontrolního systému a dalších organizačních pravidel je přenechána národním úpravám. Blíže se práce zabývá zejména problémy ekologického zemědělství v České republice a jejich právním pozadím. Za účelem přezkoumání právního rámce bioproduktů, zda zaručuje bioprodukty takové, aby splnily očekávání stále ekologicky uvědomělejšího spotřebitele, jsou v práci poměřovány základní cíle a zásady Nařízení o ekologickém zemědělství, které tvoří základní interpretační rámec celé úpravy. Dále jsou blíže rozpracovány vyplývající vybrané problémy a jejich možné řešení de lege ferenda. Práce hledá odpovědi na zásadní otázky, a sice proč je 60% všech bioproduktů na českém trhu z dovozu, proč je většina ploch v ekologickém...
Regionální diferenciace ekologického zemědělství v Česku
Typltová, Jolana ; Jančák, Vít (vedoucí práce) ; Trantinová, Marie (oponent)
edkládaná práce má za úkol shrnout sou asnou situaci ekologického zem lství v esku. le itým aspektem tohoto alternativního zp sobu zem lství je jeho regionální diferenciace. esko disponuje s velkým po tem ekologických farem, hlavním cílem diplomové práce je tedy zmapovat jejich rozmíst ní a zjistit zda je toto rozmíst ní rovnom rné i nikoliv. Ekofarmy jsou sledovány na úrovni jednotek NUTS 4, které jsou vhodné z hlediska srovnatelnosti. Výzkum je zalo en na datech z databází Ministerstva zem lství a kontrolní organizace KEZ, o.p.s. Výsledky et ení jsou pro p ehlednost zobrazeny v tabulkách a obrázkách. K znázorn ní prostorového rozmíst ní ekologických subjekt jsem zvolila kartogramy a kartodiagramy, komentá e jim ur ené jsou st ejní ástí celé studie. V práci je také uvedno srovnání eska s ostatními lenskými státy EU v oblasti ekologického zem lství a vlastní et ení, které se zam uje na nabídku biovýrobk v obchodech. C lick to buy N O W ! PDF-XCHANGE w w w .docu-track.c o m C lick to buy N O W ! PDF-XCHANGE w w w .docu-track.c o m
Vnímání dopadů změny klimatu a adaptační kapacita v ekologickém zemědělství
Říhová, Jana ; Vačkářová, Davina Elena (vedoucí práce) ; Pražan, Jaroslav (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou vnímání klimatické změny a adaptační kapacity v ekologickém zemědělství ČR. Cílem této práce je přinést poznatky o postojích ekologických zemědělců k různým aspektům změny klimatu a jejich ochotě se adaptovat. V metodologii byl využit kvantitativní výzkum pomocí standardizovaného dotazníku. Dotazníkového šetření bylo uskutečněno během ledna až března 2015 a následně bylo analyzováno 52 sebraných dotazníků. Výsledky dotazníkového šetření ukázaly, že většina ekologických zemědělců si je vědoma probíhající globální změny klimatu, očekává negativní dopady a pozoruje také vyšší četnost meteorologických extrémů. Většina respondentů si uvědomuje důležitost adaptačních opatření a svou hlavní úlohu v jejich realizaci. Na základě statistické analýzy bylo zjištěno, že přesvědčení o změně klimatu a vnímání souvisejících rizik mohou být předpokladem k přijetí adaptačních opatření.
Právní úprava ekologického zemědělství
Mášová, Zuzana ; Žákovská, Karolina (vedoucí práce) ; Damohorský, Milan (oponent)
1 Diplomová práce je zaměřena na právní úpravu ekologického zemědělství v České republice. Práce se snaží shrnout naši vnitrostátní úpravu v souvislosti s úpravou Evropské unie. Práce se skládá z devíti kapitol, každá z nich se zabývá různými aspekty ekologického zemědělství. Jednotlivé celky na sebe logicky navazují, aby tak nakonec vytvořily celistvý souhrn problematiky. V první kapitole se práce věnuje úvodu do problematiky. Celá kapitola je rozčleněna do tří podkapitol, které pojednávají o základních souvislostech ekologického zemědělství a ochrany životního prostředí, historickém vývoji ekologického zemědělství v Čechách i ve světě a o vývoji posledních let prostřednictvím statistických údajů. Druhá kapitola představuje mezinárodní organizace a další aktéry v ekologickém zemědělství. První podkapitola pojednává o mezinárodní mezivládní Organizaci OSN pro výživu a zemědělství, druhá se věnuje ostatním mezinárodním organizacím a třetí podkapitola se zaměřuje na nejdůležitější aktéry ekologického zemědělství v ČR. Třetí kapitola obsahuje právní úpravu, v první podkapitole je nejprve pojednáno o evropské právní úpravě, o jejím vývoji a platné právní úpravě současnosti a v druhé podkapitole se práce věnuje vnitrostátní právní úpravě, analyzuje stěžejní zákon úpravy (zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém...
Zahájení činnosti mladého zemědělce v režimu ekologického zemědělství
KROPÁČKOVÁ, Kristýna
Diplomová práce je zaměřena na analýzu současného stavu zemědělského podniku a následné vyhodnocení jeho vhodnosti k podnikání v systému ekologické produkce s ohledem na stanovištní podmínky, strukturu podniku, jeho stávajícího zaměření, lidský faktor i ekonomické aspekty. V teoretické části je nastíněna problematika ekologického zemědělství a jeho trvalé udržitelnosti, podpora podnikání zemědělců v ekologickém zemědělství, a faktory ovlivňující hospodaření v chráněných krajinných oblastech. Praktická část je zaměřena na zhodnocení současného stavu podniku. Je zde hodnocena rostlinná a živočišná výroba a možnosti ubytovací služby pro mimoprodukční činnost farmy. Pro posouzení vhodnosti podniku pro podnikání v režimu EZ je v diplomové práci použita SWOT analýza. V závěru je vyhodnocena vhodnost podniku pro podnikání v ekologickém způsobu hospodaření včetně doporučení pro zahájení činnosti.
Možnosti a překážky zavádění biopotravin do školního stravování na Klatovsku
NEUMAYEROVÁ, Eliška
Ve své práci jsem se zaměřila na možnosti a překážky zavádění biopotravin do školních stravovacích zařízení a na zjištění spokojenosti strávníků. V teoretické části je popsán rozsah a struktura ekologického zemědělství, produkce, distribuce a užití bioproduktů v České republice a v regionu Klatovsko. Je kladen důraz na spotřebu biopotravin, způsoby jejich prodeje a na nabízený sortiment. Dále jsou zde zmíněny faktory a prostředky, které ovlivňují využití biopotravin ve stravovacích zařízeních. V praktické části bylo provedeno dotazníkové šetření ve vybraných školních stravovacích zařízeních a školách na Klatovsku. Byly sledovány názory žáků základních škol a středních škol na stravovací zařízení, pestrost nabídky jídel, přístup zaměstnanců nebo na případné nedostatky, které by se měly zlepšit. U zaměstnanců stravovacích zařízení se zjišťovalo využití místní produkce, biopotravin a sezónních potravin v jídelníčcích.
Role stravování při formování udržitelného potravinového systému: potenciál školního stravování
Strnadel, Štěpán ; Spilková, Jana (vedoucí práce) ; Hruška, Vladan (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou udržitelného stravování a možnostmi prosazování udržitelných principů ve veřejném stravování. Představuje téma v širším kontextu environmentálních souvislostí, veřejného zdraví, historického vývoje, mezinárodních vlivů, významných teoretických přístupů a především základních faktorů ovlivňujících vývoj stravování v současném světě. Cílem je stanovit obecné principy udržitelného stravování, které jsou odvozeny na základě analýzy širokého spektra odborné literatury. Charakter práce je převážně rešeršní. Praktickou aplikací stanovených principů je otázka jejich využitelnosti ze strany veřejných institucí. V této souvislosti práce pojednává o potenciálu systému školního stravování v Česku. Výzkumnou otázkou jsou možnosti podpory spotřeby biopotravin pocházejících z místních zdrojů ve školním stravování, která byla analyzována na úrovni Česka. Základními zjištěními je problematická kombinace požadavků na kvalitu biopotravin v kombinaci s požadavkem upřednostnění lokálních potravin v kontextu objemu poptávky školního stravování. V obecné rovině je přínosem práce představení přístupu geografie jídla a nastínění možností dalšího výzkumu, které téma stravování naskýtá. klíčová slova: udržitelné stravování, stravovací tranzice, potraviny, ekologické zemědělství,...
Vnímání dopadů změny klimatu a adaptační kapacita v ekologickém zemědělství
Říhová, Jana ; Vačkářová, Davina Elena (vedoucí práce) ; Pražan, Jaroslav (oponent)
Diplomová práce se zabývá problematikou vnímání klimatické změny a adaptační kapacity v ekologickém zemědělství ČR. Cílem této práce je přinést poznatky o postojích ekologických zemědělců k různým aspektům změny klimatu a jejich ochotě se adaptovat. V metodologii byl využit kvantitativní výzkum pomocí standardizovaného dotazníku. Dotazníkového šetření bylo uskutečněno během ledna až března 2015 a následně bylo analyzováno 52 sebraných dotazníků. Výsledky dotazníkového šetření ukázaly, že většina ekologických zemědělců si je vědoma probíhající globální změny klimatu, očekává negativní dopady a pozoruje také vyšší četnost meteorologických extrémů. Většina respondentů si uvědomuje důležitost adaptačních opatření a svou hlavní úlohu v jejich realizaci. Na základě statistické analýzy bylo zjištěno, že přesvědčení o změně klimatu a vnímání souvisejících rizik mohou být předpokladem k přijetí adaptačních opatření.
Srovnání právní úpravy konvenčního a ekologického zemědělství
Marko, Jan ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Humlíčková, Petra (oponent)
Resumé Zemědělství se v posledním století značně intenzifikovalo a dochází k používání těžké techniky a chemických látek, což způsobuje negativní dopady na životní prostředí. Ekologické zemědělství se naopak snaží využívat přírodní zdroje co nejšetrněji a umělé látky odmítá, na první místo staví ochranu životního prostředí. Cílem práce je nalézt a popsat hlavní rozdíly právní úpravy konvenčního a ekologického zemědělství. Hlavní pozornost je v práci věnovaná mezinárodním, unijním a českým pramenům práva. První kapitola se snaží charakterizovat konvenční zemědělství a popsat jeho funkce, stručně prochází jeho vývoj a současný stav. Zabývá se příčinami, předmětem a cíli právní úpravy a dále rozebírá prameny právní úpravy na mezinárodní úrovni, v EU s hlavním zaměřením na Společnou zemědělskou politiku a v českém právu. Druhá kapitola je koncipována podobně jako první, akorát z pohledu ekologického zemědělství. Charakterizuje EZ, popisuje jeho vývoj a právní úpravu v mezinárodním, unijním a českém právu. Třetí kapitola se blíže věnuje vybraným institutům a úsekům české právní úpravy, na kterých se snaží ukázat největší rozdíly mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím. Podrobně je rozebrána úprava podnikání v zemědělství a povinnosti při rostlinné a živočišné produkci. Analyzují se rozdíly v označování...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 47 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.