Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 28 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analysis of biologically active substances from medical mushrooms
Macháčková, Mirka ; Bendová, Agáta (oponent) ; Hoová, Julie (vedoucí práce)
This bachelor thesis deals with the benefits of mushrooms for the human body and with the important substances that are contained in them and give them properties that cannot be found in any other natural food component in such a complex design. Specifically, the mushrooms discussed in the thesis belong to rare species of mushrooms, not only because of their rare occurrence in nature, but mainly because of their unmistakable positive properties. In the theoretical part of the thesis, the basic characteristics of fungi, structural features and basic division were described. Further, the theoretical part discusses the characteristics of individual rare mushrooms that were selected for further observation. It deals mainly with their occurrence, positive impact on the human body and their practical use. This section also deals with the chemical composition of mushrooms, specifically the contained and immunologically active substances. Last but not least, the theoretical part describes important microorganisms that were used in measuring antimicrobial activity in the practical part of this work. The practical part of the thesis was devoted to the preparation of mushroom extracts from reishi, shiitake, oyster mushroom and Judas ear mushrooms using three different solvents. It optimizes methods for the determination of nutritionally important substances by selecting appropriate solvents that were able to positively influence the yield when determining the mushroom content. It is also engaged in testing antioxidant activity, determination of content and antimicrobial activity. Based on these measurements, it was proved that all the above-mentioned active substances are present in different concentrations in the mushrooms studied. Mushroom powders or their extracts can subsequently be used alone as dietary supplements or as an additive to foods with low nutritional value.
Výroba paštik s přídavkem hub
Tóthová, Martina ; Holub, Jiří (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá senzorickým hodnocením paštik s přídavkem hub. K senzorickému hodnocení byly nejdříve vyrobeny 3 vzorky paštik pro posouzení nejlepší koncentrace hub. Poté bylo vyrobeno 7 vzorků paštik, které obsahovaly různou texturu a druh hub. V teoretické části jsou paštiky charakterizovány, je popsána technologie výroby a dělení paštik. Součástí literární rešerše je popis hub obecně, jejich složení a popis hub použitých při výrobě paštik. Dále jsou teoreticky zpracovány podmínky a metody senzorické analýzy. Experimentální část je zaměřena na výrobu vzorků pro dvě senzorické analýzy, hodnocením tepelné úpravy a samotnou senzorickou analýzou. Obsah vitaminu D ve vzorcích paštik byl stanoven metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Po zpracování výsledků senzorické analýzy vzorků paštik bylo zjištěno, že mezi nejlepší patřily paštiky obsahující namleté a rozmixované žampiony.
Structural analysis of polysaccharides from mushroom hericium Erinaceus mftccb 134
Bleha, R. ; Čopíková, J. ; Sushytskyi, Leonid ; Vannucci, Luca ; Sinica, A. ; Jozífek, M. ; Jablonský, I. ; Klouček, P.
The aim of this research was the structural characterisation of polysaccharides isolated from fruiting bodies of the cultivating medicinal mushroom Hericium erinaceus MFTCCB 134. Cold and hot water extracts (CWE, HWE) were obtained and purified, and followed by alkali extraction from the reminder solids. The composition and structure of the fractions were analysed by FTIR spectroscopy, and neutral sugars/linkage analyses were determined by GC/FID and GC/MS, respectively. Galactose, fucose and glucose were found in purified CWE,\nwhile glucose predominated in purified HWE.
Výskyt polutantů v matricích bioindikátorů
Vlček, Ladislav ; Vávrová, Milada (oponent) ; Doležalová Weissmannová, Helena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá výskytem těžkých kovů v životním prostředí, zejména v matricích bioindikátorů. Zvláštní pozornost je věnována výskytu rtuti v životním prostředí a její stanovení v bioindikátorech. V současné době je rtuť a její sloučeniny považována za jeden z nejzávažnějších kontaminantů v životním prostředí. Některé druhy hub kumulují ve svých plodnicích značná množství rtuti a dají se dobře využít k posouzení zátěže lokalit. Pro tyto účely bylo vybráno 8 lokalit ve Vizovicích a blízkém okolí, a odtud během let 2006–2008 odebráno 50 vzorků 19 druhů hub. Ve všech vzorcích byly stanoveny koncentrace Hg pomocí jednoúčelového absorpčního spektrometru AMA 254. Provedeno bylo porovnání obsahu rtuti mezi houbami v dané lokalitě i vzájemné porovnání zátěže lokalit, dále byla stanovena bioakumulační schopnost pro jednotlivé druhy hub.
Analýza glukanů v rostlinných a mikrobiálních vzorcích
Vít, Radek ; Němcová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce se zabývá studiem glukanů u vybraných druhů kvasinek, řas a materiálů rostlinného původu. Kultivace byly prováděny za účelem co nejvyšší produkce glukanů za různých teplotních podmínek a v různých médiích. Pro kultivace kvasinek byly vybrány kmeny Saccharomyces cerevisiae (CCY 6646), Sporidiobolus pararoseus (CCY 19-9-6), Phaffia rhodozyma (CCY 77-1), Rhodotorula glutinis (CCY 20-78-26) a Cystofilobasidium infirmominiatum (CCY 17-18-4). Kvasinka Saccharomyces cerevisiae sloužila jako kontrolní kmen, jelikož je dnes již považována za ověřený zdroj -glukanů. Stanovení -glukanů bylo provedeno pomocí enzymatického kitu K-YBGL Megazyme. Ze zástupců řas byla vybrána Euglena gracilis (CCALA 349), z řad vyšších hub shiitake, hlíva ústřičná, ucho Jidášovo a žampión zahradní, z obilovin pšenice, žito, oves, rýže a ječmen. U zástupců kvasinek byl také stanovován obsah mastných kyselin pomocí GC/FID. Jako nejlepší producent -glukanů byla vyhodnocena Rhodotorula glutinis CCY 20-7-26, která vykazovala nejvyšší produkci biomasy (12-14 g/l) a také poměrně vysoké zastoupení -glukanů (25-30 %) u kultivace při 15 °C v médiu s obsahem kvasničného extraktu v kombinaci se síranem amonným. U mikrořasy Euglena gracilis (CCALA 349) byla prokázána přítomnost -glukanů, stejně tak i ve vzorcích vyšších hub a obilovin.
Studium obsahu rizikových prvků v půdách a rostlinném materiálu
Vlčková, Renáta ; Řezáčová, Veronika (oponent) ; Komendová, Renata (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem obsahu vybraných těžkých kovů (Zn, Ni, Fe, Mn) v půdách a houbách. Pro stanovení obsahu těžkých kovů byla použita metoda plamenové atomové absorpční spektrometrie. Vzorky hub a půd byly odebrány na 18 lokalitách v oblasti Jeseníků. Koncentrace těžkých kovů v houbách se pohybují v rozmezích, které klesají v pořadí 140–582 mg/kg Zn, 48–380 mg/kg Fe, 5–19 mg/kg Mn a 3–8 mg/kg Ni. Nejvyšší hodnotu koncentrace u všech druhů hub měl zinek. V půdách se koncentrace těžkých kovů pohybovaly v rozmezích 10–72 g/kg Fe, 52–1 000 mg/kg Mn, 29–115 mg/kg Zn a 6–50 mg/kg Ni. Nejvíce zastoupeným prvkem v půdách bylo železo. Na studované oblasti bylo vyhodnoceno znečištění hub jako zdravotně rizikové. Znečištění lesních půd však bylo vyhodnoceno jako vyhovující a není tak narušena produkční funkce půdy. Bylo zjištěno, že druh lesního porostu má na chemické složení půd minimální vliv.
Toxické látky vyšších hub
Ascherová, Adriana ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato práce je věnovaná problematice toxických látek vyšších hub. Tematicky je rozčleněna do tří oddílů. V první části se zabývá chemickým složením hub, kde klade hlavní důraz na obsah těžkých kovů a léčivých látek. Následující oddíl je zaměřen na houby jedovaté, jejich nejvýznamnější zástupce a mechanismus působení jedů. Část třetí objasňuje problematiku hub jedlých a otravy, které mohou způsobit. Především se jedná o biogenní aminy, práce popisuje jejich chemické složení, vznik, strukturu a rozdělení, výskyt, biologické účinky a metody stanovení (plynová chromatografie, kapalinová chromatografie, tenkovrstvá chromatografie a kapilární elektroforéza).
Rozpoznávání objektů v obraze na platformě Android
Šimon, Martin ; Zahrádka, Jiří (oponent) ; Zemčík, Pavel (vedoucí práce)
Práce popisuje problematiku rozpoznávání objektů v obraze ve spojení s mobilní platformou Android. Rozebírá existující metody a postupy z oboru rozpoznávání objektů stejně jako dřívější řešení podobné problematiky. Z těchto základů čerpá a navrhuje praktickou aplikaci, která má ambice stát se schopným pomocníkem při houbaření. Při návrhu a implementaci bere v potaz také cílové zařízení, které je omezené jak výkonem, tak pamětí. Výsledky jsou vyhodnoceny na základě několika experimentů, včetně uživatelského testování. Implementace výsledné aplikace je součástí práce.
Sušárny ovoce v přidružené lesní výrobě
Peterka, Lukáš
Cílem této závěrečné práce je zdůraznit výhody využití klasických sušáren v přidružené lesní výrobě, zjistit jaké typy sušáren existují, popsat je a navrhnout optimální řešení. Práce je zaměřena na konstrukce starých sušáren, které nepotřebují elektřinu či další fosilní energetické zdroje, můžeme je postavit na vlastním nebo pronajatém pozemku. Na základě získaných poznatků byl vytvořen alternativní návrh, který leze adaptovat dle časové, finanční a odborné náročnosti realizace. Práce obsahuje malou analýzu výkupu produktů přidružené lesní výroby. Zohledněná je i ekonomická stránka pro získání představy o nákladech a možném zisku. Cílem je tedy poskytnout inspiraci alternativního nebo dodatečného využiti sušáren pro majitele drobných i větších lesních pozemků. Hlavní přínos práce spočívá v alternativním návrhu sušárny, rozpočtu a plánu, který lze aplikovat pro lepší hospodaření.
Možnosti pěstování hub v České republice
Ochonský, Petr
Tato práce se zabývá rozmanitostí nabídky pěstovaných hub prodávaných v ČR, jejich růstovými podmínkami a ekonomickou náročností pěstování. Při získávání podkladů pro práci byl vytvořen dotazník, uskutečněn vlastní terénní průzkum zahrnující rozhovory s pěstiteli hub v ČR včetně návštěvy pěstírny. Bylo zjištěno, že v ČR je rozmanitá nabídka hub, ale z prodávaných hub se zde pěstuje menšina. Informovanost o druzích a jejich významu je naopak nízká. Průzkumem bylo zjištěno, že 82,98 % lidí konzumuje houby. Jejich průměrná spotřeba v ČR činí 2,4 kg/os/rok. K nejznámějším pěstovaným houbám v ČR patří žampion dvouvýtrusý (98,94 %), hlíva ústřičná (93,62 %), shiitake (29,79 %), lanýž (21,99 %) a ucho jidášovo (18,44 %). Z průzkumu vyplývá, že bude vhodné zvýšit informovanost obyvatel o houbách a jejich významu. Z ekonomické náročnosti pěstování hlívy ústřičné vyplynulo, že je velice nákladná, a ne příliš rentabilní. V neposlední řadě je nutné se zabývat také možnostmi využití hub v různých odvětvích.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 28 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.