Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 48 záznamů.  začátekpředchozí39 - 48  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
The offer of organic products and healthy diet in hotel accommodation
Bôriková, Michaela ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Valentová, Jana (oponent)
Cílem bakalářské práce je analyzovat nabídku stravovacích služeb nacházejících se ve vybraných hotelových zařízeních vyšších tříd, z pohledu uplatnění nových výživových trendů. Za účelem dosažení tohoto cíle byla provedena kvalitativní analýza. Ta zahrnuje objektivní hodnocení vybraných hotelových a stravovacích zařízení a také terénní výzkum, jehož součástí bylo osobní dotazování odpovědných osob v jednotlivých provozovnách. Práce také obsahuje základní charakteristiku nejvýznamnějších dodavatelů a výrobců bioproduktů a výrobků zdravé výživy, se kterými vybrané hotelové zařízení spolupracují. V závěru je na základě zjištěných informací odhadován i budoucí vývoj ve stravovacích návycích klientů a jejich vlivu na nabídku stravovacích služeb.
Design služeb Zátiší Catering Group, a.s.
Vaňková, Jana ; Jiřinová, Kateřina (vedoucí práce) ; Barton, Monika (oponent)
ráce na téma "Design služeb Zátiší Catering Group, a.s. se věnuje inovačnímu managementu a designu služeb. Cílem práce bylo na základně výzkumu identifikovat příležitosti pro zlepšení a inovace stravovacích služeb Zatiší Catering Group, a.s. Náplní diplomové práce je rešerše designu služeb a inovačního procesu, výzkum uskutečněný při aplikaci přístupů designu služeb, představení výstupu z výzkumu, vlastní návrh designu nové služby a stanovení doporučení. Při výzkumu byly využity metody persona, kontextuální rozhovor, safari službou, benchmarking, service blueprints a empatická mapa, z technik pak product box. Přínos práce tkví k teoretické determinaci designu služeb a jeho následné aplikaci při designování konkrétní služby. Výsledkem diplomové práce je návrh služby pro školní restauraci v Lycée Français de Prague.
Stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích
STUDNIČKOVÁ, Marika
Stravovací návyky a obecná doporučení pro zdravou výživu je v poslední době často diskutované téma, ale stravovací návyky romských dětí prozatím ve velké míře prezentovány nejsou. Jídelníček a způsob přípravy jídel je ovlivňován mnoha faktory, především sociálními, kulturními a ekonomickými. Nese řadu specifik, které jsou typické pro řadu národností, také pro etnikum a rodiny. Téma diplomové práce bylo stanoveno jako "Stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích". Cílem práce bylo zjistit stravovací návyky romských dětí mladšího a staršího školního věku v sociálně exkludovaných lokalitách v Českých Budějovicích.V praktické části diplomové práce byla zvolena strategie kvantitativního výzkumu. Pro shromáždění primárních dat byla vybrána metoda dotazování, která byla realizována technikou dotazníku. Byla stanovena výzkumná otázka - Jaké jsou stravovací návyky a vědomosti v oblasti zdravé výživy u romských sociálně vyloučených dětí? A tři hypotézy. Z výsledků diplomové práce vyplynulo, že že se romské děti, které se zúčastnily mého dotazníkového šetření, nestravují podle zásad a pravidel odborníků pro zdravou výživu. V jejich stravě se vyskytují mnohé rizikové faktory, které mohou nepříznačně ovlivnit jejich zdravotní stav.
Současný jídelníček dítěte předškolního věku
RADOMSKÁ, Věra
Hlavním cílem bakalářské práce s názvem Současný jídelníček dítěte předškolního věku je zjistit, jak je realizována zdravá výživa u předškolních dětí po dobu 14 dnů. Dalším cílem je zjistit, jaká je úroveň znalostí rodičů týkající se dodržování zásad zdravé výživy u předškolních dětí. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou předškolního věku, ve které se popisuje fyziologický a psychosociální vývoj dítěte. Dále se zaměřuji na podrobný rozbor jednotlivých složek zdravé výživy a na dovolené postupy technologie příprav pokrmů. Je zde také zdůrazněn velký vliv rodiny a mateřské školy na výživu dítěte. Pro zpracování výzkumné části byla použita metoda kvalitativního výzkumu, která byla realizována písemným zaznamenáváním každého jídla po dobu 14 dnů u 20 předškolních dětí z okolí města České Budějovice. Jednotlivé záznamy stravy jsem shromažďovala od února do března 2014. Informace byly poskytnuty od rodičů jejich dětí. Výpočty hodnot příjmu energie, bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny byly zpracovány programem "Nutriservis Profesional". K hodnocení základních složek výživy, energie a vlákniny byly použity záznamové listy, do kterých v průběhu 14 dní byl prováděn záznam stravy, nápojů a pohybové aktivity. Za dva týdny po rozdání záznamových archů všem účastníkům výzkumného souboru jsem si vyplněné záznamy vyzvedla zpět. U každého respondenta jsem si ze získaných údajů o jeho tělesné hmotnosti vypočítala doporučené denní množství bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny. Získané záznamy stravy jsem následně zpracovala pomocí programu "Nutriservis Profesional". Zjištěné hodnoty příjmu energie, bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny jsem porovnávala s doporučenými denními hodnotami. Zpracovaná data jsou interpretována formou tabulek a prostého textu.
Zastoupení cereálních produktů a jejich kvalita v jídelníčku žáků ZŠ a studentů VŠ
JURÁK, Ondřej
V teoretické části práce byly popsány potraviny cereálního charakteru včetně školních výživových programů a zastoupení v jídelníčku žáků základních škol a studentů vysokých škol Ve výzkumné části diplomové práce byla realizována a v souboru žáků vyššího stupně základních škol a v souboru studentů vysokých škol dotazníková akce zaměřená na zastoupení cereálních produktů a jejich význam v jídelníčku. Při hodnocení dotazníkové akce bylo posuzováno množství, jednotlivé druhy a kvalita běžně konzumovaných cereálních výrobků a úroveň stravovacích návyků respondentů v souladu s principy správné výživy. Hodnocením dotazníkové akce bylo zjištěno, že žáci vyššího stupně základních škol mají horší celodenní stravovací návyky než studenti vysokých škol. Potvrdili to zejména odpovědi u otázek týkajících se snídaně, odpolední svačiny a celkového počtu jídel během dne. Studenti vysokých škol preferují celozrnné výrobky více než žáci základních škol. Žáci vyššího stupně základních škol mají nižší úroveň znalostí o cereáliích než studenti vysokých škol.
Ošetřovatelská péče o pacienta s inkontinencí stolice.
JŮZKOVÁ, Hana
Tato bakalářské práce se zabývá problematikou inkontinence stolice. Inkontinencí definujeme stav, kdy pacientovi odchází samovolně moč nebo stolice. Ženy se s inkontinencí musejí potýkat častěji než muži, což souvisí s porodem a komplikacemi s ním spojenými. Co se týká věku, setkáváme se s únikem stolice více u seniorů nežli u mladých lidí. Stejně jako u jakéhokoliv jiného onemocnění, je i u naší problematiky důležitá pečlivá diagnostika. Příčin může být celá řada, psychické důvody, chronická zácpa, poranění při chirurgických výkonech a porodech a degenerativní změny. V dnešní době máme k dispozici spoustu pomůcek, takže každému pacientovi můžeme pomoci vybrat takové, které mu umožní zachovat co největší soběstačnost. Důležité je zaměřit se na holistický přístup k pacientovi, protože na něj nemůžeme pohlížet jako na problém inkontinence, ale na celistvou bytost. V péči s tímto pacientem využíváme edukaci, kdy pacienta připravíme na péči v domácím prostředí. Pro praktickou část této práce bylo použito kvantitativního šetření, které probíhalo v březnu a dubnu 2012 v Nemocnici České Budějovice, a.s. Tyto dotazníky byly poskytnuty na standardní oddělení, oddělení intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitační. Jako cíle naší bakalářské práce jsme si určili zjistit znalosti sester v oblasti péče o inkontinentní, zda využívá všechny pomůcky dostupné na oddělení a informovanost o uzavřeném systému Flexi-Seal. Na základě zvolených cílů byly stanoveny hypotézy: Sestry mají dostatek znalostí v péči o inkontinentní pacienty. Sestry využívají všechny dostupné pomůcky, které mají na oddělení. Sestry mají dostatek informací o uzavřeném systému pro zachycení stolice. Dotazník obsahoval 23 otázek. V závěru práce zjištěné výsledky potvrzují či nepotvrzují stanovené hypotézy, výstupem této práce je předání výsledků managementu nemocnice jako materiál vhodný ke zlepšení péče o inkontinentní pacienty.
Zdravý způsob výživy pro pacienty v počáteční fázi diabetu 2. typu - edukační materiál.
ŠVENDOVÁ, Marcela
Tato bakalářská práce se zabývá tématikou vhodné výživy u pacientů s diabetem 2. typu v počáteční fázi. Cílem bakalářské práce bylo sestavení edukačního materiálu pro tyto pacienty. Abychom získali data pro vytvoření edukačního materiálu, bylo zapotřebí, zjistit požadavky cílové skupiny. K tomu nám posloužil dotazník. Dotazník byl vypracován s cílem, zjistit u dané skupiny pacientů jejich požadavky na srozumitelnost, přehlednost a použitelnost edukačního materiálu u pacientů, kterým byla nově diagnostikována diabetes mellitus 2. typu. Do této edukační jednotky byly vybrány potraviny, které mohou snížit riziko rozvoje diabetu a zároveň působit preventivně na snížení hladiny cukru v krvi. Studiem v odborné literatuře jsem získala přehled o vhodných potravinách. Na základě zpracování dotazníku a samostudia jsme zhotovila edukační materiál pro tyto pacienty. Výzkumná část probíhala distribucí dotazníku k praktickým lékařům, kteří spolupracovali na výzkumné části. Téma edukace u pacientů s diabetem 2. typu jsem zvolila, jelikož je to celosvětový problém a počet nových pacientů přibývá. Jednou z příčin tohoto onemocnění je metabolický syndrom. A metabolický syndrom jde ovlivnit zdravou životosprávou.
Attitudes and behavior towards healthy lifestyle between consumers in different groups
Kunderová, Martina ; Chytková, Zuzana (vedoucí práce) ; Karlíček, Miroslav (oponent)
Práce se zaobírá vnímáním zdravého životního stylu mezi spotřebiteli ze skupin studentů, pracujících a důchodců. Pomocí metody kvalitativního výzkumu-focus group odhaluje rozdíly vnímání zdravého životního stylu, rozdíly ve složení jídelníčku a nákupních zvyklostí. Dále zkoumá překážky ve zdravém stravování a dostupnost a kvalitu informací o zdravé životosprávě mezi skupinami.
Výživové zvyklosti žáků vybraných základních škol v Třebíči
POSPÍŠILOVÁ, Lucie
Diplomová práce je zaměřena na výživové zvyklosti žáků vybraných základních škol v Třebíči. Stravovací návyky i správná výživa je u dětí velice důležitá a lze ji ovlivnit. Dítě ovlivňuje rodina, škola, kamarádi, prostředí, ve kterém žije, reklama především v televizi i na internetu. Správná výživa je taková výživa, která zajišťuje lidskému organismu pravidelný a dostatečný přívod energie a živin. Ty jsou významné pro zdravý růst a vývoj organizmu. Slouží tedy k udržení kondice po celý život. Strava by měla být pestrá a pravidelná. Teoretická část je zaměřena na vymezení charakteristiky školního věku, popis jednotlivých složek potravy, důležitost pitného režimu a riziko dehydratace. Dále popisuje vhodné a nevhodné nápoje pro děti, výživu u dětí i mladistvých a s tím spojené dodržování pravidelného stravovacího režimu a vhodnost určitých potravin, zásady správné výživy a potravinovou pyramidu. V teoretické části je také věnována pozornost pohybové aktivitě, nadváze a obezitě dětí. V praktické části jsou prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše zmíněnou problematiku. Práce byla zpracována metodou kvantitativního výzkumu- formou dotazníků. Dotazníky byly rozdány ve čtyřech základních školách v Třebíči. Kvótou pro výběr byli žáci osmých tříd. Sledovaný soubor tvořilo 208 respondentů. Z toho bylo 101 dívek a 107 chlapců. Byly stanoveny 2 cíle a 3 hypotézy. Prvním cílem diplomové práce bylo zjistit stravovací návyky žáků II. stupně vybraných základních škol v Třebíči. Druhým cílem bylo zmapovat Body Mass Index vybrané skupiny žáků. Hypotéza č. 1: Žáci osmých tříd konzumují nedostatek ovoce a zeleniny. Hypotéza č. 2: Žáci osmých tříd nedodržují pitný režim. Hypotéza č. 3: Žáci při stravování nemají zařazenou snídani. Oba cíle byly splněny. První hypotéza se nepotvrdila u konzumace ovoce. Převážná většina žáků osmých tříd jí ovoce každý den v celkovém počtu 130 žáků. Druhá část hypotézy se potvrdila. Žáci do svého jídelníčku zařazují zeleninu minimálně. Zeleninu konzumuje každý den pouze 79 žáků. Druhá hypotéza se nepotvrdila. Většina dotazovaných vypije dva litry a více tekutin. Pitný režim dodržuje 135 dotazovaných žáků. Třetí hypotéza byla potvrzena. Žáci při stravování nemají zařazenou snídani. Pravidelně snídá jen 93 dětí. Závěry práce poskytnu školám, které jsem oslovila, a rodičům dotazovaných žáků.
Sonda do celodenních stravovacích zvyklostí školáků ve vybraných školách a věkových skupinách.
SCHNEIDEROVÁ, Monika
Teoretická část podává přehledný nástin problematiky výživy. Podrobně charakterizuje cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Věnuje se zásadám zdravé výživy, vysvětluje pojem výživová pyramida a výživové doporučené dávky. Poslední kapitola se zabývá problematikou poruch příjmu potravy a jejich syndromy, dále obezitou, jejími příčinami, prevencí a následnými zdravotními riziky. V praktické části si práce klade za cíl zmapovat nezdravé návyky cílové skupiny ve stravování. K tomu bylo použito kvantitativní metody ve formě dotazníků s následným grafickým znázorněním odpovědí.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 48 záznamů.   začátekpředchozí39 - 48  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.