Název:
Zdravý způsob výživy pro pacienty v počáteční fázi diabetu 2. typu - edukační materiál.
Překlad názvu:
Healthy nutrition for patients in early stage of diabetes type 2 - educational material.
Autoři:
ŠVENDOVÁ, Marcela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá tématikou vhodné výživy u pacientů s diabetem 2. typu v počáteční fázi. Cílem bakalářské práce bylo sestavení edukačního materiálu pro tyto pacienty. Abychom získali data pro vytvoření edukačního materiálu, bylo zapotřebí, zjistit požadavky cílové skupiny. K tomu nám posloužil dotazník. Dotazník byl vypracován s cílem, zjistit u dané skupiny pacientů jejich požadavky na srozumitelnost, přehlednost a použitelnost edukačního materiálu u pacientů, kterým byla nově diagnostikována diabetes mellitus 2. typu. Do této edukační jednotky byly vybrány potraviny, které mohou snížit riziko rozvoje diabetu a zároveň působit preventivně na snížení hladiny cukru v krvi. Studiem v odborné literatuře jsem získala přehled o vhodných potravinách. Na základě zpracování dotazníku a samostudia jsme zhotovila edukační materiál pro tyto pacienty. Výzkumná část probíhala distribucí dotazníku k praktickým lékařům, kteří spolupracovali na výzkumné části. Téma edukace u pacientů s diabetem 2. typu jsem zvolila, jelikož je to celosvětový problém a počet nových pacientů přibývá. Jednou z příčin tohoto onemocnění je metabolický syndrom. A metabolický syndrom jde ovlivnit zdravou životosprávou. This bachelor thesis deals with the topic of a suitable diet for patients suffering from type 2 diabetes in the early stage. The objective of the bachelor thesis was to create educational material for these patients. To obtain data for creating this educational material I had to determine the requirements of the target group. We used a questionnaire to conduct this. The questionnaire was compiled with the aim of determining comprehensibility, clearness and applicability of the educational material, required by a group of patients in whom type 2 diabetes mellitus was newly diagnosed. This educational unit was provided with a selection of foodstuffs that may decrease the risk of the development of diabetes and, at the same time, have preventive effects on reducing blood sugar level. I obtained information about suitable foodstuffs by studying expert literature. The questionnaire and my self-study prepared a basis for creating the educational material for these patients. The research part was conducted by handing out a questionnaire to physicians, both general practitioners and specialists, who participated in the research part. I have chosen the topic of education of patients suffering from type 2 diabetes mellitus, because it has become a worldwide problem and the number of new patients is growing. One of the causes of this disease is the metabolic syndrome, which can be influenced by a healthy diet.
Klíčová slova:
diabetes mellitus 2. typu; edukace; edukační materiál.; zdravá výživa; diabetes mellitus type 2; education; educational material; healthy diet Citace: ŠVENDOVÁ, Marcela. Zdravý způsob výživy pro pacienty v počáteční fázi diabetu 2. typu - edukační materiál.. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/20329