Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 9 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Obsah a význam potravinových etiket
RODKOVÁ, Eva
Tématem této bakalářské práce je obsah a význam potravinových etiket. Práce je založena na studiu literatury daného tématu. Informace byly čerpány především z literatury a dokumentů, které poskytuje Ministerstvo zemědělství ČR. Další zdroje představovaly knihy, webové portály a právní předpisy. Bakalářská práce má informační přínos a může sloužit jako nástroj pro lepší orientaci v potravinách a jejich značení. V dokumentu je vytvořen kompaktní přehled značení potravin v ČR a relevantních zdrojů informací ohledně problematiky označování potravin. Práce se snaží především ucelit informace a předat je srozumitelnou formou spotřebiteli. Rozvíjí další možné cesty, jak se o problematice dozvědět více a jak s informacemi pracovat v běžném životě tak, abychom se nenechali při nákupu oklamat někdy nejasným značením.
Využívání symbolů (značení) na obalech potravin pro usnadnění komunikace se spotřebitelem vzhledem k jeho výživovým preferencím
ADAMOVÁ, Jitka
Cílem této práce bylo identifikovat rozšíření používání specifických symbolů na obalech potravin souvisejících s výživovými preferencemi spotřebitelů prostřednictvím komparace dat získaných ve vybraných prodejních místech na území dvou států - SRN a ČR. Literární východisko pro vypracování práce představuje seznámení s funkcí symbolů v tržním prostředí, vymezení kategorií potravin se specifickými vlastnostmi a směry i trendy ve značení potravin. Praktická část se věnuje vyhodnocení četnosti výskytu symbolů, jejich struktuře a formám ve zvolených souborech. Výsledky práce napovídají o větší rozšířenosti symbolů na obalech potravin v Německu než v Česku. Zhodnocení zahrnuje určité odůvodnění tohoto zjištění. Závěrem jsou zmíněny nedokonalosti v právní úpravě vztahujících se k používání některých značení potravin v EU.
Vliv marketingu na zákazníka při výběru potravin
VANIŠOVÁ, Hana
Diplomová práce se zabývá vlivem marketingu na zákazníka při výběru potravin. Zkoumá, zda převáží vliv marketingu nebo zákazníkův vlastní úsudek o vhodnosti volby potravin denní potřeby z hlediska sledování jejich nutričního složení. Teoretická část se zabývá základy marketingu, nemalá pozornost je věnována také potravinářskému zboží, označování potravin, výživě a kvalitě potravinářských produktů, které mohou ve velké míře ovlivnit kvalitu života. Výzkum byl realizován prostřednictvím dotazníkového šetření. Získaná data jsou zpracována ve formě tabulek a grafů, doplněných slovním komentářem. Platnost stanovených hypotéz je statisticky vyhodnocena a zpracována. Na základě výsledků výzkumného šetření jsou v závěru diplomové práce vyhodnoceny faktory ovlivňující nákupní rozhodování a jednotlivé preference respondentů při výběru potravin. V příloze je sestavený přehled praktických informací a obecných rad, které by měly nakupujícím pomoci v rozhodování při nákupu základních potravin a v lepší orientaci mezi údaji uvedenými na obalech jednotlivých produktů.
Ochrana spotřebitele v oblasti označování potravin v České republice
Fialová, Andrea ; Horová, Olga (vedoucí práce) ; Tománková, Martina (oponent)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit vnímání, důležitost a znalosti v oblasti označování potravin veřejnosti v České republice. Teoretická část se nejdříve zaměřuje na vysvětlení pojmů souvisejících s touto problematikou, právní úpravu a všeobecné požadavky na označování potravin. Praktická část je tvořena vlastním výzkumem na základě dotazníkového šetření. Výzkum je rozdělen na dvě části. První část se zaměřuje na všeobecný zájem spotřebitelů o informace na potravinách, jejich preference informací při nákupu potravin a spokojenost se současným označováním. Druhá část si klade za cíl prověřit znalosti spotřebitelů spojené s touto problematikou.
Označování potravin
Soukupová, Markéta ; Snopková, Tereza (vedoucí práce) ; Franková, Martina (oponent)
Hlavním cílem mé diplomové práce je představit a analyzovat právní oblast označování potravin. Téma je velmi aktuální, protože stěžejní předpisy upravující tuto problematiku, tj. zákon č. 110/1997 Sb. a nařízení č. 1169/2011, byly v nedávné době novelizovány. Diplomová práce je strukturována do šesti částí, které se jednotlivě věnují hlavním principům a zásadám této právní oblasti, pramenům práva, povinným a dobrovolným údajům na potravinách, prodeji na dálku a značkám kvality. V závěru mé práce shrnuji pozitiva a negativa nové právní úpravy a zamýšlím se nad možnými změnami, které by mohly být ku prospěchu jak spotřebitelům, tak provozovatelům potravinářských podniků.
Právní problematika označování olivového oleje
Prade, Lukáš ; Štěpánek, Petr (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Obsahem této bakalářské práce je problematika označování olivového oleje v návaznosti na probíhající podvody na trhu s touto komoditou. V úvodní kapitole je olivový olej charakterizován a jeho jednotlivé druhy rozděleny dle kvality. Základ práce tvoří samotný legislativní aparát, který slouží jako podklad a vychází z něho i následující kapitoly. Další část se zaměřuje na situaci na světovém trhu s olivovým olejem a vysvětluje důvody vydávání obsáhlé legislativy upravující dané prostředí. Poslední dvě kapitoly posuzují zlepšení v označování olivových olejů na základě testů prováděných nezávislými subjekty a zároveň na základě ankety vypracované autorem.
Evropská právní politika v oblasti bezpečnosti potravin a EFSA
Kaľavská, Tereza ; Grmelová, Nicole (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Bakalářská práce se zabývá aktuální právní úpravou v oblasti bezpečnosti potravin na úrovni v Evropské unie. V první a druhé části se věnuji vzniku potravinového práva a evropským právním předpisům v této problematice, převážná část této práce je zaměřena na témata hygieny potravin a označování potravin. Zabývám se současnými případy spojenými s nezávadností potravin jako jsou kauza metylalkohol (září 2012) či dovoz nekvalitních potravin z Polska do České republiky. Dále je pozornost zaměřena na činnost Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA)a Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Poslední kapitola charakterizuje bezpečnost potravin v České republice.
Potraviny z pohledu výživových a zdravotních tvrzení
SOBÍŠKOVÁ, Gabriela
V práci byly shromážděny základní informace o označování potravin výživovým a zdravotním tvrzením tak, aby bylo možné vytvořit si ucelenou představu o jejich významu pro spotřebitele. Hlavním cílem bakalářské práce bylo vymezit postoj spotřebitelů k poskytovaným informacím. Jakým způsobem jsou spotřebitelé potravin seznámeni s těmito pojmy, jak je vnímají a zda jsou pro ně jasnou a srozumitelnou informací uvedenou na obale. Následně bylo analyzováno, jak aplikují vybrané firmy výživová a zdravotní tvrzení na obalech svých výrobků a jsou-li pro ně přínosem.
Klamání spotřebitele v oblasti označování potravin
Nezgodová, Lenka ; Boháček, Martin (vedoucí práce) ; Wimrová, Hana (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá klamáním spotřebitele v oblasti označování potravin. Cílem mé práce bylo u několika vybraných potravinových produktů posoudit, zda vzhledem k jejich označení a umístění v prodejně vybraného obchodníka nedochází ke klamání spotřebitele, a to na základě kontroly povinných údajů uváděných na daném druhu potraviny, analýzy umístění a označení výrobku ve vybraných prodejnách a dotazníkovém šetření obsahujícím otázky vztahující se k zájmu spotřebitelů o údaje uváděné na potravinách a dále k vybraným výrobkům v souvislosti s možným klamáním spotřebitele. Teoretická část práce se pak věnuje především právním předpisům v oblasti označování potravin a právním předpisům a judikátům věnujícím se klamání spotřebitele.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.