Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 276 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Sportovní centrum v Hradci Králové
Pourová, Veronika ; Pobořil, Lukáš (oponent) ; Petříček, Tomáš (vedoucí práce)
Sportovní centrum v Hradci Králové. Jedná se o moderní sportovní centrum obsahující různé sportovní vyžití, jako například: squash, fitnes prostor, lezeckou stěnu, saunu, masáže a další možné aktivity. Sportovní centrum je také vybaveno možností občerstvení - letní zahrádkou s výhledem na přidružená venkovní hřiště. Objekt je dvoupodlažní, lezecká stěna je do tří pater a squash je 1,5 m pod terénem, ze zděného systému Heluz s plochou střechou. Objekt je vybaven klimatizací a nabízí tak pohodlný komfort pro své návštěvníky.
The content of allergenic aromatic compounds in chosen food types
Fidrichová, Ivana ; Dvořák, Miloš (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
This thesis describes properties, origin, usage and methods of obtaining fragrances of vegetable origin, which are common part of food products. Although the aroma substances are not classified as the main group of allergens, in many cases there is a warning of their allergic potential. 26 crucial fragrance allergens and related restrictions are set by the European Cosmetic Regulations. There is no coincident regulation for food processing industry so far. The practical part dealt with identification of potential allergenic fragrances in randomly selected food products.
Stanovení polycyklických aromatických uhľovodíků v potravinách
Ryšavý, Jan ; Ing.Božena Skláršová, Ph.D. (oponent) ; Šimko, Peter (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice příčin vzniku a výskytu polycyklických aromatických uhlovodíků v potravinách. Cílem práce bylo zpracovat a porovnat izolační postupy získávání polycyklických aromatických uhlovodíků z potravinové matrice a diskutovat analytické metody stanovení obsahu polycyklických aromatických uhlovodíků v potravinách.
Stanovení vybraných vonných látek v potravinách a kosmetických výrobcích
Obrdlíková, Blanka ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku stanovení alergenních vonných látek v různých matricích. V rámci Evropské legislativy je vymezeno 26 potenciálně alergenních látek, jejichž obsah v kosmetických výrobcích je limitován. V potravinách zatím takovéto omezení uvedeno není. V experimentální části byly pomocí metody mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií identifikovány a kvantifikovány alergenní vonné látky ve vybraných vzorcích kosmetických výrobků a potravin. Součástí práce je i senzorické hodnocení vůně příp. chuti jednotlivých vzorků.
Pavilón pro EXPO 2015 v Miláně
Chuděj, Tomáš ; Bindr, Tomáš (oponent) ; Marek, Jiří (vedoucí práce)
Mottom svetovej výstavy Expo 2015 v Miláne je „Nakŕmiť planétu, Energia pre život“. Hlavnou ideou návrhu pavilónu je Potrava – energia pre život. Snahou je poukázať na racionálny stravovanie a zdravý životný štýl. A to nie len z dôvodu vplyvu na jednotlivca ale aj na celú spoločnosť. Práca je venovaná riešeniu tematickej náplne pavilónu, spôsobu prezentácie, detailnému riešeniu konštrukcie pavilónu a následnej recyklácie pavilónu.
Nerybí kořist v potravě rybožravých savců, vydry říční (Lutra lutra) a norka amerického (Neovison vison)
Tuzarová, Veronika ; Čech, Martin (vedoucí práce) ; Poledníková, Kateřina (oponent)
Vydra říční (Lutra lutra) se řadí společně s norkem americkým (Neovison vison) mezi významné predátory ryb nejen v České republice, ale i v dalších regionech napříč celou Evropou. Jedním z cílů této práce je z dostupné literatury zjistit, jaké druhy kořisti tvoří u vydry říční a u norka amerického nerybí složku potravy a jak se v závislosti na habitatu a sezóně mění jejich procentuální zastoupení v potravě obou zkoumaných druhů. Dalším cílem také je ověřit, zda norek americký má v potravě vyšší podíl nerybí kořisti v porovnání s vydrou říční. Zpracovaná data popisující potravu pomocí analýzy trusu v jednotkách biomasy byla rozdělena podle klimatických regionů, tj. temperátní či mediteránní oblast a také dle typu vodního prostředí, tj. stojatá či tekoucí voda. Výsledky práce ukazují, že norek americký v průběhu celého roku konzumoval průměrně třikrát více nerybí kořisti (74 % biomasy) než vydra říční (24 % biomasy). Změna ročního období se v nerybí potravě predátorů nejvíce projevila v míře konzumace žab a ptáků. Z nerybích kategorií se dle zpracovaných dat oba predátoři zaměřovali zejména na žáby, ptáky a raky. Značný rozdíl byl ale zaznamenán v lovu savců, a to ve všech zkoumaných habitatech. Zatímco v potravě norka tvořili průměrně 30 % biomasy, u vydry říční pouze 1 %. Klíčová slova: vydra...
Faktory ovlivňující kumulaci ftalátů v potravinách
Němečková, Tereza
Bakalářská práce Faktory ovlivňující kumulaci ftalátů v potravinách má charakter literární rešerše a zabývá se faktory, které ovlivňují migraci ftalátů do potravin. Ftaláty jsou lipofilní organické sloučeniny, které se používají k měkčení plastů. V důsledku lidské činnosti pronikají do životního prostředí, z něhož se následně dostávají do potravního řetězce lidí. Ke kontaminaci potravin však dochází i při jejich výrobě a uchovávání. Mezi faktory, které ovlivňují migraci ftalátů do potravin patří doba kontaktu potraviny s polymerem, teplota uchovávání, ultrazvuk, pH potraviny, UV záření, druh konzervantu a složení obalového materiálu a potraviny. Ftaláty negativně působí na zdraví lidí a zvířat. Způsobují poruchy reprodukce, alergické reakce, poruchy imunitního systému, kardiovaskulární problémy a jsou karcinogenní.
Antimikrobiální rezistence a její šíření v potravinovém řetězci
Maršová, Nikol
Bakalářská práce pojednává o rezistenci mikroorganismů vůči antimikrobiálním látkám a jejím následném šíření vpotravinovém řetězci. Zaměřuje se převážně na rezistenci mikroorganismů k antibiotikům, a to ve vztahu k typům antibiotik dle chemické struktury a jejich mechanismu účinku. Popisuje základní principy látek užívaných proti virům, kvasinkám, plísním a parazitům. Charakterizuje podstatu vzniku a mechanismy rezistence. Dále se zabývá metodami využívanými ke stanovení rezistence mikroorganismů k antimikrobiálním látkám. Popisuje kdy se historicky začala rezistence mikroorganismů objevovat a její výskyt v jednotlivých sekcích potravinového řetězce. V e vztahu k šíření antimikrobiální rezistence v potravinovém řetězci, popisuje nejzávažnější původce zoonóz v současnosti.
Obalové materiály používané v potravinářském průmyslu
Peter, Jiří
Konvenční obalové materiály v potravinářském průmyslu čelí přicházejícím inovacím se záměrem zvýšení udržitelnosti obalového průmyslu a prodloužení údržnosti potravin. Cílem teoretické práce je popsat skupiny používaných obalových materiálů a podložit je aktuálními legislativními požadavky. Zvýšené pozornosti se dostává aktivním, inteligentním a jedlým obalům. Rešerše je uzavřena informacemi o bezpečnosti obalů a vlivu do potravin migrujících látek na zdraví spotřebitele. Během posledních let dostaly svá omezení látky bisfenol A, melamin, formaldehyd nebo ftaláty. Bezpečnost obalů je v tomto směru omezena množstvím toxikologických dat a migračních studií. Jedlé obaly nabízejí řešení zejména v prodloužení údržnosti potravin, slibných výsledků dosahuje oddalování mikrobiální zkázy a zachování senzorických vlastností po delší dobu. Praktické aplikace zatím brzdí chybějící evropská legislativa.
Nakládání s potravinovým odpadem
Voznicová, Eliška
Tato bakalářská práce řeší problematiku nakládání s potravinovým odpadem. Problematika práce téže úzce souvisí s globální změnou klimatu, přelidněním a samotným plýtváním s potravinami. Cílem je v práci sepsat legislativní předpisy, týkají se tohoto tématu a definovat kategorie potravinového odpadu a fáze, ve kterých jsou potraviny vyhazovány. Práce se také zabývá vybranými procesy zpracování potravinového odpadu a zmiňuje i udržitelné stravování a značení potravin. V rámci výzkumu byl proveden rozhovor s freeganem, který poskytl důležité informace o motivacích a zvyklostech této skupiny lidí. Dále byl proveden rozhovor s zaměstnancem gastronomického provozu, aby bylo možné porovnat názory a postřehy z obou stran a získat tak ucelenější obraz o problematice nakládání s potravinovým odpadem. Provedeným mapovacím výzkumem bylo zjištěno, že pro mapování nevybyla zvolena vhodná doba. A z provedeného rozhovoru bylo zjištěno, že některé gastronomické podniky jsou otevřeny novým trendům ve snižování potravinového odpadu. Hlavní zjištění z rozhovorů je, že i přes stále zvyšující se nároky na legislativní předpisy týkající se vyhazování potravin, je možné se stravovat pouze z vyhozených potravin.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 276 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.