Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 33 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Informovanost středoškoláků o nutriční hodnotě tuků
Hlaváčková, Zuzana ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Vodáková, Jitka (oponent)
Bakalářská práce se zabývá tuky z pohledu výživy, kde jsou tuky chápány jako jedna ze základních živin ve výživě člověka. Konkrétně se zabývá charakteristikou tuků, jejich technologickým zpracováním a významem ve stravování člověka. Podrobněji se zaměřuje na zjištění konkrétních znalostí o tucích mezi vybranými dospělými osobami. Cílem této práce je objasnit, do jaké míry mají vybrané dospělé osoby přehled o tucích a jaké mají znalosti, které následně mohou využít ve svém běžném životě při výběru pokrmů a přípravě stravy. Současně je také cílem získat podklady o znalostech o tucích, které budou následně využity v další práci, kde se zaměřím na jinou cílovou skupinu a to na studenty ze středních škol a gymnázií. Klíčová slova Tuky, výživa, margariny, mastné kyseliny, cholesterol
Znalosti vybrané skupiny pedagogů o výživě a vlivu stravy na lidský organismus
Houšková, Michaela ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kočí, Jana (oponent)
Diplomová práce "Znalosti vybrané skupiny pedagogů o výživě a vlivu stravy na lidský organismus" měla za cíl zjistit úroveň znalostí pedagogů druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií v oblasti výživy a jejího vlivu na lidský organismus. Výživa je nezbytnou součástí života a znalost správné výživy je podstatná pro správné fungování lidského organismu, předcházení různým nemocem a další, přičemž výživa v dětském věku je zřejmě ještě důležitější než u dospělých. Výživa navíc pomáhá podat lepší výkon - například při výuce, proto by se pedagogové měli v oblasti výživy orientovat. V teoretické části se pokouším shrnout základní poznatky jednotlivých oblastí výživy, včetně pitného režimu, mikroživin a také makroživin či vliv výživy na psychiku člověka. Výzkum této práce probíhal za pomoci dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo dvě stě šedesát pedagogů. Pedagogové byli vybíráni z náhodně vybraných škol, jejich e-maily potom byly získány z veřejně dostupných kontaktů na webových stránkách jednotlivých škol. Dotazník obsahoval celkem dvacet pět otázek a obsahoval také otázku na pravidelnost stravování pedagogů během pracovních dní. Dvacet otázek z dotazníku bylo potom zaměřeno znalostně. Dotazník byl zaměřený na různé oblasti výživy. Součástí dotazníku byla také...
Moderní mýty ve výživě a alternativním stravování
Drábková, Tereza ; Svačina, Štěpán (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Bakalářská práce se zabývá nejčastějšími mediálně propagovanými "mýty ve výživě" a za cíl si klade zjistit, jaký na ně má názor laická veřejnost, zda se podle nich stravuje a na jakých argumentech staví své přesvědčení. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vychází ze zahraničních článků a studií. Je rozdělena dle základních makroživin a alternativních výživových směrů, ke kterým se pak jednotlivě vztahují konkrétní mýty. Každý mýtus je zde představen, jsou objasněny jeho historické prameny a argumenty, které ho podporují. Následně je mýtus vysvětlen a vyvrácen pomocí doložených studií a odborných článků. Praktická část se zaměřuje na laickou veřejnost. Proběhla formou kvantitativního dotazníkového šetření a jejím cílem bylo zjistit, zda mají vybrané mýty mezi respondenty své zástupce, na jakých informačních zdrojích stojí jejich povědomí o konkrétním tvrzení, zda se podle svých názorů i stravují a jaké argumenty používají pro jejich podporu. Vyhodnocené otázky jsou znázorněny v tabulkách a grafech a vyšlo v nich najevo, že dotazovaní čerpají své informace o výživě ze 73 % z internetu a sociálních sítí a dle svých přesvědčení se i stravují. Při bližším dotazování na argumenty, které by podpořili jejich postoj k vybraným mýtům ovšem nepodali dostatečně přesvědčivé...
Informovanost zaměstnanců nemocnice v oblasti výživy se zaměřením na vzdělání
Boukalová, Michaela ; Nováková, Alena (vedoucí práce) ; Křížová, Jarmila (oponent)
Diplomová práce se zaměřuje na zaměstnance nemocnice, u nichž zjišťuje informovanost v oblasti výživy v souvislosti s jejich vzděláním. Cílem práce je zmapovat povědomí zaměstnanců nemocnice v oblasti výživy. Porovnat, jak se liší informovanost o dietním systému nemocnice u zaměstnanců nemocnice se základním, středoškolským a s vysokoškolským vzděláním. Porovnat, jak se liší informovanost o zásadách zdravého stravování u zaměstnanců nemocnice se základním, středoškolským a s vysokoškolským vzděláním. Zjistit od zaměstnanců, co si myslí, že ovlivňuje jejich stravovací návyky a dodržování zásad zdravého stravování. Teoretická část práce se zabývá obecným významem sacharidů, tuků, bílkovin a dalších důležitých látek pro organismus. Dále doporučeními pro zdravé a vyvážené stravování, pro přísun živin, tipy na sestavení vyváženého jídelníčku, dietní opatření při vybraných chorobách a důsledky špatné výživy na lidský organismus. V neposlední řadě je v práci zmíněn dietní systém a diety. K vypracování praktické části byla použita metoda dotazníkového šetření, které se zúčastnilo 168 zaměstnanců. Výzkumný soubor tvořili náhodně vybraní zaměstnanci nemocnice v různých věkových kategoriích s různým vzděláním. Výzkumný soubor byl rozdělen do 3 skupin podle vzdělání. Tyto 3 skupiny byly následně porovnávány....
Zjištění úrovně vědomostí o správné výživě u studentů bakalářského oboru tělesná výchova a sport
JANEČEK, Marek
Cílem bakalářské práce je zjistit úroveň znalostí v oblasti stravování u studentů oboru tělesné výchovy a sportu a zjistit význam znalostí v oblasti výživy jako součásti studia oboru tělesné výchovy a sportu. Teoretická část obsahuje informace o zdraví, zdravém životním stylu, výživě a výživě ve sportu. Podrobněji jsou zde popsány složky výživy jako bílkoviny, tuky, cukry a vitamíny. Dále jsou zde uvedeny nejčastější poruchy příjmu potravy, jako je anorexie či bulimie, a nejčastější alternativní směry ve výživě. Praktická část se zabývá samotným zjišťováním znalostí u studentů oboru Tělesné výchovy a sportu. Úroveň znalostí jsme zjišťovali výzkumnou dotazníkovou metodou. Dotazníky byly předány studentům v rámci hodin. Šetření se účastnilo 73 studentů, jejichž vyplněné dotazníky byly vyhodnoceny pomocí grafů a tabulek. Na základě zjištěných výsledků byl vytvořen přehled o úrovni znalostí o správném stravování. Z výsledků vyplynulo, že skupina otázek, týkající se základních vědomostí o zdravé výživě, je na velmi dobré úrovni. Dále vyplynulo, že skupina otázek, týkající se pokročilejších vědomostí o zdravé výživě, je na dostačující úrovni. Bakalářská práce by dále mohla být přínosem pro vytvoření obsahu předmětu výživa ve sportu.
Vlivy působící na mléčnou užitkovost koz
LEDREROVÁ, Jindřiška
Cílem této práce bylo vyhodnotit mléčnou užitkovost koz u vybraného chovu. Byla hodnocena rodinná kozí farma Výrov, která je zaměřena na chov kozy bílé krátkosrsté. Vyhodnocování probíhalo v letech 2014 2016. Byla provedena analýza vybraných vlivů působících na užitkovost se zaměřením zejména na působení věku zvířat, velikosti dojených koz na množství nadojeného mléka a obsahu bílkovin a tuku v mléce. Při zpracovávání práce byla využita data s chovatelské evidence, která byla poté porovnávána s celorepublikovými daty. Soubory a výsledky byly charakterizovány pomocí základních statistických veličin. Mléčná užitkovost byla v roce 2014 989 kg, v roce 2015 byla na úrovni 1015 kg. V roce 2016 se užitkovost zvýšila na 1130 kg mléka za laktaci. Průměrný obsah tuku se během roků 2014-2016 snížil z 5,42 % na 5,06 %. Průměrný obsah bílkovin se také snížil z 2,75% v roce 2014 na 2,71%v roce 2016. Jeho obsah stoupá ke konci laktace v měsících srpen, září a říjen. V chovu je dlouhodobě vysoká plodnost až 238,1 %.
Nemocnost dětí předškolního věku související s hladinou vitamínu D v krvi
KAISEROVÁ, Klára
Literatura i jednotliví autoři například v České republice Tláskal (2013) a Broulík (2013) se shodují a upozorňují na negativní vliv nedostatku D vitaminu na celou řadu onemocnění. Cílem výzkumu této bakalářské práce je zjistit, jak ovlivňuje nízká hladina vitaminu D výskyt onemocnění dýchacích cest u předškolních a školních dětí. Doplňujícím předmětem zkoumání je zjistit, v jakém poměru se při přípravě stravy dětí v domácím prostředí používají rostlinné oleje nebo živočišné tuky. V souvislosti se slunečním zářením a tvorbou vitaminu D se budu zabývat i tím, jestli rodiče aplikují dětem krémy s ochranným faktorem, popřípadě kdy. V teoretické části jsou popsány základní informace o vitaminech i konkrétněji ke skupinám rozpustných v tucích a ve vodě. Další část teoretické práce je věnována vitaminu D, a zabývá se jak základními informacemi, tak i detailní problematikou vlivu nedostatku vitaminu D na imunitní systém dětí. Dále je v teoretické části práce zmíněna optimální saturace kalcidiolem v plazmě, která úzce souvisí s výzkumnou částí práce. V praktické části práce jsem spolupracovala se souborem sedmnácti respondentů v předškolním a školním věku, přičemž byli rozděleni na dvě zkoumané skupiny. První skupinou bylo dvanáct respondentů s opakujícími se záněty dýchacích cest, druhou skupinu tvořilo pět dětí "zdravých", u kterých nedocházelo k opakujícím se zánětům dýchacích cest. Pomocí odběru žilní krve byla u všech respondentů laboratorně stanovena a následně porovnávána hladina vitaminu D v krvi s fyziologickou normou dané věkové skupiny. Otázka poměru tuků ve stravě a užívání opalovacích krémů byla u všech respondentů vyhodnocena pomocí dotazníku. Ze zpracovaných výsledků u našeho výzkumného souboru respondentů se prokázalo, že hladina vitaminu D v krvi u dětí s onemocněním dýchacích cest je nízká. Dále se prokázalo, že při přípravě stravy u obou skupin respondentů převažují rostlinné oleje nad živočišnými tuky. Výsledky ukázaly, že rodiče aplikují ve většině případů krémy s ochranným opalovacím faktorem při přímém slunečním záření, pokud nenavštěvují moře nejčastěji v tuzemsku. K hlavním faktorům, které mohly nejvýrazněji ovlivnit výsledek celé praktické části práce, je celkově malý počet souboru, tedy respondentů.
Komentovaný překlad: Michael Pollan, Food Rules. Penguin Books 2009, s. 15-67
Zouzalíková, Šárka ; Šťastná, Zuzana (vedoucí práce) ; Jettmarová, Zuzana (oponent)
Cílem této bakalářské práce je napsat komentovaný překlad vybraných kapitol knihy Food Rules: An Eater's Manual of Michaela Pollana, která se zabývá zdravým stravováním. Komentář k překladu obsahuje popis metody překladu, překladatelskou analýzu výchozího textu, typologii překladatelských problémů a typologii překladatelských posunů. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Vliv vysokotučné diety na parametry složení těla
Jelínek, Ondřej ; Coufalová, Klára (vedoucí práce) ; Petr, Miroslav (oponent)
Název: Vliv vysokotučné diety na parametry složení těla Cíle: Zhodnocení vlivů vysokotučné diety na tělesnou hmotnost, tělesné složení a intervenující proměnné u diabetických i nediabetických pacientů, srovnání těchto vlivů s efekty diet s nižším obsahem tuku, a zhodnocení těchto zjištění v souvislosti s nejposlednějšími výživovými doporučeními WHO, FAO a ministerstva zdravotnictví ČR. Metody: Design této práce je přehled randomizovaných kontrolovaných studií a randomizovaných překřížených studií. Bylo zahrnuto celkem 17 studií, bez ohledu na jejich zaslepení a jejich omezení příjmu energie a příjmu nasycených mastných kyselin. Nebyla stanovena žádná specifická kritéria pro minimální velikost souboru či minimální délku studie. Výsledky: Studie ukázaly, že vysokotučná dieta v průměru měla v krátkém časovém úseku za následek větší váhový úbytek, avšak po roce už nebyly rozdíly významné. U žádné ze zahrnutých studií nebyly pozorovány rozdíly ve vlivu jednotlivých diet na tukovou a tukuprostou hmotu. Studie porovnávající vliv diet na apetit ukázaly, že tuky mají větší zasycující efekt, než sacharidy, avšak menší zasycující efekt, než bílkoviny. Zjištění nebyla zcela v souladu s oficiálními doporučeními, nicméně je zapotřebí provést více studií, aby bylo možné podat definitivní odpověď. Klíčová slova:...
Informovanost středoškoláků o nutriční hodnotě tuků
Hlaváčková, Zuzana ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Vodáková, Jitka (oponent)
Bakalářská práce se zabývá tuky z pohledu výživy, kde jsou tuky chápány jako jedna ze základních živin ve výživě člověka. Konkrétně se zabývá charakteristikou tuků, jejich technologickým zpracováním a významem ve stravování člověka. Podrobněji se zaměřuje na zjištění konkrétních znalostí o tucích mezi vybranými dospělými osobami. Cílem této práce je objasnit, do jaké míry mají vybrané dospělé osoby přehled o tucích a jaké mají znalosti, které následně mohou využít ve svém běžném životě při výběru pokrmů a přípravě stravy. Současně je také cílem získat podklady o znalostech o tucích, které budou následně využity v další práci, kde se zaměřím na jinou cílovou skupinu a to na studenty ze středních škol a gymnázií. Klíčová slova Tuky, výživa, margariny, mastné kyseliny, cholesterol

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 33 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.