Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 156 záznamů.  začátekpředchozí100 - 109dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Přírodní látky a jejich biologická aktivita I. Antioxidační aktivita vybraných potenciálně toxických léčivých drog
Římanová, Elena ; Opletal, Lubomír (vedoucí práce) ; Siatka, Tomáš (oponent)
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Mgr. Elena Římanová Konzultant: doc. RNDr. Lubomír Opletal, CSc. Název rigorózní práce: Přírodní látky a jejich biologická aktivita I. Antioxidační aktivita vybraných potenciálně toxických léčivých drog Pro sledování antioxidační aktivity bylo vybráno 14 usušených vzorků morfologických částí potenciálně toxických rostlin, anebo rostlin jiným způsobem omezených pro širší použití, případně rostlin obsoletních (kořen kostivalu, kořen puškvorce, květ akátu, květ pivoňky, květ vlčího máku, list hlohu s květem, list podbělu, nať jmelí, nať komonice, nať mařinky, nať plicníku, nať srdečníku, nať třezalky, plod hlohu) ze 3 oblastí výkupu léčivých rostlin (Nepomuk, Slatiňany, Strážnice). Standardizované extrakty z těchto rostlinných částí byly podrobeny stanovení antioxidační aktivity (DPPH test, hodnoty EC50) a stanovení celkových fenolových látek (činidlem podle Folina-Ciocalteua, hodnoty GAE/mg extraktu). Regresní analýzou byla zjištěna poměrně významná korelace mezi obsahem fenolových látek a antioxidační aktivitou (R2 =0,7825). Většina vzorků rostlin, použitých pro analýzu, a to prakticky bez ohledu na výkupní místo, obsahuje menší množství fenolových látek, které jsou nositeli...
Biochemistry of polyphenols effects in the treatment of vascular disease
Kondrashov, Alexey ; Štípek, Stanislav (vedoucí práce) ; Pecháňová, Olga (oponent) ; Matouš-Malbohan, Ivan (oponent)
Souhrn Tato disertační práce se zabývá analýzou učinků polyfenolických látek ve vztahu k oxidativnímu stresu a kardiovaskulárním onemocněním. Práce obsahuje řadu výsledků studia účinků přírodních biologicky aktivních látek červených vín a brambor, a jejich aplikace na modelech spontánní hypertenzních a normotezních experimentálních zvířat. Metody a přístroje použité v experimentech nám umožnily formulovat několik nových výroků o univerzálním charakteru vztahů mezi antioxidační kapacitou a obsahem polyfenolických látek bez ohledu na zdroj potravin. Strava je zdrojem minerálních látek, které rovněž přispívají k celkové antioxidační kapacitě, a proto také mohou mít vliv na endogenní antioxidační enzymatický systém tím, že poskytuje základní kofaktory. Experimentálně bylo zjištěno, že koncentrace hořčíku ve víně a extraktu červeného vína známého pro jeho léčebné účinky jsou srovnatelné s minerálními vodami doporučenými pro léčbu a prevenci kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Kromě toho v řadě naších experimentů byly potvrzeny synergické vztahy mezi vybranými minerály. Klíčová otázka biologické dostupnosti polyfenolů na podporu myšlenky prospěšnosti stravy bohaté na ovoce a zeleninu v prevenci cévních onemocnění byla ověřena na modelech laboratorních zvířat. Polyfenolické sloučeniny byly detekovány v...
Komplexy železnatých solí a flavonoidů
Schröpferová, Tereza ; Volný, Michael (oponent) ; Roithová, Jana (vedoucí práce)
Práce je zaměřena na studium interakcí železnatých iontů s flavonoidy (epikatechin, katechin, quercetin) pomocí hmotnostní spektrometrie s využitím elektrosprejové ionizace. Nejprve bylo provedeno měření s modelovými molekulami (pyrokatechol, resorcinol, 3-hydroxy-2- methyl-4-pyron) za účelem zjištění, jak reagují OH skupiny na uhlovodíkových kruzích. U flavonoidů bylo zjištěno, že epikatechin a pravděpodobně i katechin (u něhož se měření nezdařilo kvůli kontaminaci sodíkem) vážou železo mezi OH skupiny kruhu B, může tak dojít k retro-Diels-Alderově reakci a rozštěpení pyranového kruhu. Jelikož quercetin má na pyranovém kruhu ještě keto a OH skupinu, železo se přednostně váže mezi ně, spíše než na postranní OH skupiny. Nemůže tak dojít k retro-Diels-Alderově reakci (rozštěpení pyronového kruhu) a komplex ztrácí pouze malé molekuly vody a CO z postranních kruhů, jako to bylo pozorováno pro komplexy modelových molekul.
Laboratorní ověření účinnosti tradičně využívaných léčivých rostlin Ekvádoru
Klepáčková, Kateřina ; Klouček, Pavel (vedoucí práce) ; Přemysl, Přemysl (oponent)
Poskytování služeb zdravotní péče v Ekvádoru se značně liší podle socioekonomického postavení, věku, pohlaví a místa bydliště. Až třetina obyvatelstva nemá pravidelný přístup ke zdravotnickým službám a více než dvě třetiny obyvatel nemají zdravotní pojištění. Bylinná medicína je syntézou terapeutických zkušeností domorodých lékařů vyvíjejících se po stovky let a její prostředky se používají k prevenci a léčbě různých typů onemocnění. Rostliny jsou oblíbeným přírodním lékem díky účinnosti, bezpečnosti a minimálním vedlejším účinkům. Avšak některé kombinace bylinné medicíny a léků můžou být nebezpečné. Vědy, které pomáhají zkoumat souvislosti tradičního využití rostlin v časovém horizontu a také přispívají k objevování bioaktivních látek, se nazývají etnobotanika a etnofarmakologie. Tato práce se zabývá deseti rostlinami, dovezených z Ekvádoru, které se tradičně využívají na různé typy nemocí, jako jsou střevní potíže, chřipka, nachlazení, zánět močového měchýře, kožní nemoci v pánevní dutině atp. Výzkum účinnosti bylinných léčiv má do budoucna velký význam i kvůli rozšiřující se antimikrobiální rezistenci, která se v současné době stává vážným rizikem pro zdraví lidí a zvířat. Antimikrobiální a antioxidační aktivita rostlin, které jsou v této práci měřeny bujónovou mikrodiluční metodou a ORAC metodou, jsou významným ukazatelem pro analýzu léčivých rostlin. Jediným prokazatelným pozitivním výsledkem při testování antimikrobiální aktivity bylo nalezení minimální inhibiční koncentrace Espeletia schultzii proti Streptococcus pyogenes (MIC = 0,256 mg/ml). Nejvyšší antioxidační aktivitu prokázala rostlina Croton elegans Kunth (743,64 +- 28,56 mikrogramů troloxu ekvivalentní 1 miligramu extraktu), u které nebyly nalezeny žádné záznamy související s antioxidační aktivitou.
Antioxidační aktivita pšenic s barevným zrnem
Míková, Marie ; Orsák, Matyáš (vedoucí práce) ; Varvažovská, Pavla (oponent)
Souhrn: Bakalářská práce zahrnuje literární rešerši informací o pšenici v souvislosti s antioxidační aktivitou jejich barevných variet. Teoretická část obsahuje charakteristiku pšenice, její původ, taxonomií, morfologickou stavbu a chemické složení. Dále se věnuje metodám zjišťování antioxidační aktivity - ABTS, DPPH a ORAC. Praktická část práce porovnává antioxidační aktivitu u vybraných vzorků pšenice s purpurově či modře zbarveným zrnem se zrnem pšenice klasického červeného zbarvení. Zjištěné výsledky přispěly k ověřování antioxidačně působících látek v pšenicích s barevným zrnem
Možnosti využití vybraných exotických přírodních látek v kosmetice
Phan, Huong Tra ; Němcová, Andrea (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem a zaměřením této bakalářské práce byla obecná charakterizace antioxidačních účinků exotických přírodních látek a jejich extraktu. Vybranými látkami byly zázvorník lékařský, kurkuma longa a momordica charantia. V teoretickém oddělení je vypracovaná rešerše zaměřená na vysvětlení antioxidativity, seznámení s obecnými vlastnostmi vybraných látek, popis aplikovaných metod při experimentální části k charakterizaci. Dále v experimentální části, byly charakterizovány stanovení jako míra antioxidační aktivity, obsah polyfenolů, obsah flavonoidů, která je měřená pomocí spektrofotometrie. Pomocí HPLC/ UV – VIS byly stanoveny hlavní aktivní látky (kurkumin, gingerol) a další látky jako tokoferol. Na konci experimentální části bylo testováno potenciální praktické využití těchto aktivních látek v oblasti kosmetiky včetně dermatologického testování hydratace kůže.
Sledování antioxidační aktivity u brojlerových kuřat při zkrmování pšenice s netradičním zabarvením
Zindulková, Lenka
Diplomová práce se zabývá purpurovou odrůdou pšenice Konini a jejím vlivem anthokyanů na antioxidační aktivitu u hybridních kohoutků. Zvířata byla rozdělena do dvou skupin po 32 kusech a pro kaţdou skupinu byla sestavena krmná směs. Pro pokusnou skupinu byla pouţita pšenice Konini, pro kontrolní skupinu byla zařazena obyčejná pšenice, ve které byl obsah dusíkatých látek vyrovnán pšeničným lepkem. Denně byla sledována spotřeba krmiva. Během pokusu byli kohoutci krmeni výhradně monodietou, aby byl jasně prokázán vliv sledovaného krmiva na antioxidační aktivitu. Po ukončení pokusu byla kohoutkům odebrána krev a zvířata byla usmrcena. Dále byla odebrána játra a vše předáno k analýze. Aktivita jaterních enzymů byla měřena z krve (ALT, AST, ALP a GMT). Antioxidační aktivita byla zjišťována metodami DPPH, FRAP, FR a ABTS. U kohoutků, kteří byly krmeni pšenicí Konini, byly prokázány významně odlišné hodnoty u metod DPPH, FR a ABTS. Kohoutci krmeni pšenicí Konini měli obecně niţší aktivitu jaterních enzymů, aţ na aktivitu GMT, kde byla výrazná odlišnost v krvi kohoutků. Výsledky dokazují, ţe zkrmování vyššího obsahu anthokyanů zlepšuje antioxidační aktivitu a stav jaterní tkáně.
Sledování antioxidační aktivity u laboratorního potkana při zkrmování barevné pšenice Konini
Holeksová, Veronika
V pokusu jsme sledovali vliv zkrmování barevné pšenice Konini s purpurovým zbarvením zrna na antioxidační aktivitu v játrech a v krvi potkanů. K pokusu jsme použili 64 samců laboratorního potkana kmene Wistar albino ve věku čtyř až šesti týdnů. Pokus probíhal čtyři týdny. Pokusnou skupinu (n=32) potkanů jsme krmili pouze barevnou pšenicí Konini. Purpurová pšenice Konini (14,01 mg/g antokyanů). Kontrolní skupinu (n=32) jsme krmili klasickou pšenicí Bohemia smíchanou s lepkem pro doplnění obsahu dusíkatých látek jako u Konini (16%). Během pokusu jsme sledovali ve třídenních intervalech přírůstky a denně vážili spotřebu krmiva. Antioxidační aktivitu jsme měřili metodami DPPH, FR, FRAP a ABTS. Výsledky měření antioxidační aktivity v játrech vyšly neprůkazné u všech použitých metod. Pouze Výsledky FR a FRAP u krve vyšly průkazné. U kontroly FR mg/l 297,35+-23,94 a u Konini 215,57+-12,16. U FRAP mg/l kontrola 28,78+-1,35 a Konini 23,86+-1,28. Ostatní metody u krve vyšly neprůkazné stejně jako u jaterní tkáně. Zjistili jsme, že hmotnost jater potkanů krmených pšenicí Konini byla o 7 % nižší než u kontrolní skupiny potkanů. Výsledky jsme zpracovali ANOVOU statistickou metodou za použití Scheffeho testu.
Studie obsahu antioxidačních komponent u dealkoholizovaných vín
Hrnčirík, Miroslav
Práce byla zaměřena na studii antioxidačních složek obsažených ve vybraných dealkoholizovaných vínech. Pro experiment byly vybrány tři vzorky bílého, tři růžového a tři červeného vína, vždy o hodnotách alkoholu 0,1 %, 5 % a 12 % alkoholu. Pomocí vysoce-účinné kapalinové chromatografie byly identifikovány významné antioxidanty, konkrétně kyselina gallová, kyselina vanilová, kyselina syringová, kyselina kaftarová, kyselina kávová, kyselina p-kumarová, kyselina fertarová, kyselina ferulová, katechin, epicatechin, cis-resveratrol, rutin, quercitrin, quercetin a tyrosol. Spektrofotometrie bylo použito i k stanovení antioxidační aktivity, obsahu celkových polyfenolů, flavonoidů a kyseliny hydroxyskořicové. Z výsledků této studie lze konstatovat, že obsah antioxidačních komponent v dealkoholických vínech a v "běžných" vínech byl řádově v podobných hodnotách. Klíčová slova: dealkoholizované víno, polyfenolické sloučeniny, antioxidační aktivita, HPCL
Inovované nápoje z hroznových moštů
Slaninová, Lucie
Diplomová práce byla vypracována v letech 2013/2015 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Diplomová práce pojednává o látkovém složení hroznových moštů s důrazem na fenolické složky a o metodách stanovení antioxidační aktivity, o technologii výroby ovocných šťáv a právních požadavcích na jejich kvalitu. V praktické časti, byly navrhnuty varianty hroznových moštů s přídavkem smrkové štěpky nebo jejich extraktů a stanoveny senzorické parametry, veškeré polyfenoly a antioxidační aktivita.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 156 záznamů.   začátekpředchozí100 - 109dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.