|
Využití fytoterapie v samoléčbě dospělé populace v České republice
Čech, Jindřich ; Šafratová, Marcela (vedoucí práce) ; Doseděl, Martin (oponent)
Využití fytoterapie v samoléčbě dospělé populace v České republice Univerzita Karlova Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Ústav: Katedra farmakognozie a farmaceutické botaniky Student: Jindřich Čech Vedoucí diplomové práce: PharmDr. Marcela Šafratová, Ph.D. Konzultant: doc. PharmDr. Josef Malý, Ph.D. Název diplomové práce: Využití fytoterapie v samoléčbě dospělé populace v České republice Úvod: Teoretická část diplomové práce je zaměřena na problematiku podpory imunity a respirační infekcí a jejich symptomů spolu s možným řešením prostřednictvím léčivých rostlin a přípravků z nich. Praktická část práce pak zahrnuje výsledky dotazníkového šetření, které sledují zkušenosti, názory a pohledy na fytoterapii laické i odborné části veřejnosti. V rámci práce jsou nejprve uvedeny jednotlivé respirační infekce spolu s jejich symptomy a původci, a následně jsou rozebrány léčivé rostliny a důkazy, které podporují jejich využívání. Práce zahrnuje rostliny, které mají imunostimulační účinky, následují rostliny s antivirotickými účinky a dále pak rostliny, které pomáhají v léčbě symptomů respiračních infekcí. Jako další část je uvedena problematika definice a řazení léčivých rostlin a přípravků z nich včetně právních aspektů. V rámci první části praktické práce...
|
|
Mladý ječmen a chlorella jako součást zdravého stravování
BÍCOVÁ, Pavla
Produkty mladého ječmene a chlorelly náleží ke stále více vyhledávaným nutraceutikům díky jejich bohatému nutričnímu složení. Cílem diplomové práce bylo: posoudit nabídku mladého ječmene a chlorelly v tržní síti v České republice, dotazníkovým šetřením (n = 338) vyhodnotit znalost o těchto produktech a účinky užívání těchto doplňků stravy a posoudit kvalitu vybraných produktů. Na českém trhu je poměrně široká nabídka produktů chlorelly (57 produktů; 75 % ve formě tablet) a mladého ječmene (24 produktů; 71 % ve formě prášku), které se odlišují složením, způsobem zpracování, zemí původu, cenou i poskytovanými informacemi o nich. Znalost o způsobu výroby a obsahových látkách je důležitá při výběru produktů konzumenty. Bylo zjištěno, že tyto znalosti jsou u některých uživatelů nízké. Informovanost se statisticky významně zvyšovala s věkem a dosaženým vzděláním. Většina uživatelů chlorelly (181; 55 %) a mladého ječmene (224; 68 %) netrpěla vedlejšími příznaky spojenými se začátkem užívání. Nejčastěji zmiňované nepříznivé příznaky byly spojené s trávicím traktem (průjem, zácpa). Mezi příznivými účinky užívání těchto produktů bylo nejčastěji zmiňování zvýšení energie a vitality, zlepšení trávení a imunity. Mikrobiální kvalita vzorků chlorelly a mladého ječmene splňovala legislativní požadavky. Celkový obsah polyfenolů i celková antioxidační aktivita chlorelly byla nižší (1,20?0,00 - 1,35?0,01 mg/g, resp. 0,73?0,00 mg/g - 0,84?0,02 mg/g) u chlorelly v porovnání s mladým ječmenem (11,44?0,26 mg/g - 7,92?0,25 mg/g, resp. 10,36?0,00 mg/g - 22,76?0,27 mg/g).
|
|
Analysis of selected nutraceuticals by liquid chromatography
Ibrahim, Laureen Reda Youssef ; Jenčo, Jaroslav (vedoucí práce) ; Opletal, Lubomír (oponent)
39 ABSTRACT Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department: Department of Pharmacognosy and Pharmaceutical Botany Candidate: Laureen Reda Youssef Ibrahim Supervisor: RNDr. Jaroslav Jenčo, Ph.D. Title of dissertation thesis: Analysis of selected nutraceuticals by liquid chromatography The extract obtained pellets of Humulus Lupulus L. var Columbus was subjected to a phytochemical study and isolation of its bitter acid constituents. The summary extract was separated into individual fractions by liquid-liquid extraction. After performing HPTLC, GC-MS, and LC-MS analysis, the fraction HL-Hex B was selected and purified further by preparative chromatography. A monocomponent pale yellow solid substance of lupulone was obtained after the final preparative separation. Based on instrumental analysis by reversed phase HPLC with core-shell particles, the analyte was compared to the extract of dietary supplement HopsVital where the presence of bitter acids in the supplement was shown. Key words: nutraceuticals, high performance liquid chromatography, sample preparation, modern stationary phases
|
|
Možnosti ovlivnění markerů kardiovaskulárního rizika stravou obohacenou amarantovou moukou
Chmelík, Zdeněk ; Vrablík, Michal (vedoucí práce) ; Piťha, Jan (oponent) ; Vohnout, Branislav (oponent)
Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Abstrakt dizertační práce Možnosti ovlivnění markerů kardiovaskulárního rizika stravou obohacenou amarantovou moukou PharmDr. Zdeněk Chmelík Praha 2022 Abstrakt (CZ) Úvod: Dieta vhodná u poruch metabolismu lipidů by neměla zvyšovat celkový a LDL cholesterol a ideálně by měla napomáhat k jeho snižování. Analýza literárních zdrojů naznačuje, že amarant může tyto vlastnosti splňovat. Cíle práce: Provedení literárního šetření dané problematiky a experimentální ověření literaturou avizovaného hypolipidemického působení amarantu v laboratorních podmínkách. Metodika: 50 (Pokus 1) respektive 40 (Pokus 2) myší bylo rozděleno do pěti (Pokus 1) respektive čtyř (Pokus 2) skupin krmených kontrolní směsí (C), vysokoenergetickou dietou (HED), vysokoenergetickou dietou s amarantem (HED+A) a v Pokusu 1 dále vysokoenergetickou dietou s amarantovou moukou a simvastatinem (HED+A+S) či pouze se simvastatinem (HED+S) a v Pokusu 2 vysokoenergetickou dietou se skvalenem (HED+S). Myším byly měřeny hmotnostní přírůstky a stanoven celkový (TC), LDL a HDL cholesterol. Výsledky: Zkrmovaní HED diety vedlo ke statisticky významnému zvýšení TC cholesterolu o 81 % (Pokus 1) respektive o 125 % (Pokus 2), LDL cholesterolu o 612 % (Pokus 1) respektive 304 % (Pokus 2) a poklesu HDL cholesterolu o...
|
|
Novel bile acid derivatives as a promising therapeutic approach for liver and metabolic disorders
Štefela, Alžbeta ; Pávek, Petr (vedoucí práce) ; Vítek, Libor (oponent) ; Juřica, Jan (oponent)
V ČESKÉM JAZYCE Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Kandidát: Mgr. Alžbeta Štefela Školitel: Prof. PharmDr. Petr Pávek, PhD. Název disertační práce: Nové deriváty žlučových kyselin jako slibný terapeutický přístup jaterních a metabolických onemocnění Žlučové kyseliny (ŽK) jsou amfipatické steroidní molekuly, které, jak je obecně známo, usnadňují trávení a vstřebávání lipidů a látek rozpustných v tucích. Kromě toho, nedávný výzkum ukázal, že ŽK představují důležité signalizační molekuly zapojené do řízení lipidového, glukózového a energetického metabolismu a imunitní odpovědi. ŽK vykazují tyto role aktivací intracelulárních jaderných receptorů, jako jsou receptory farnesoidní X (FXR), pregnanový X (PXR) anebo vitaminový D receptory. Navíc, ŽK fungují jako endokrinní signální molekuly a aktivují řadu biologických kaskád prostřednictvím membránového receptoru spojeného s G-proteinem, nazývaného jako TGR5. V důsledku těchto zjištění, struktura ŽK byla extenzívně modifikována s cílem identifikovat sloučeniny se specifickým zaměřením na výše zmíněné receptory jako slibný terapeutický přístup k léčbě různých jaterních a metabolických poruch včetně cholestázy, biliární cirhózy, nealkoholické steatohepatitidy nebo cukrovky. Hlavním cílem této...
|
|
Novel bile acid derivatives as a promising therapeutic approach for liver and metabolic disorders
Štefela, Alžbeta ; Pávek, Petr (vedoucí práce) ; Vítek, Libor (oponent) ; Juřica, Jan (oponent)
V ČESKÉM JAZYCE Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Kandidát: Mgr. Alžbeta Štefela Školitel: Prof. PharmDr. Petr Pávek, PhD. Název disertační práce: Nové deriváty žlučových kyselin jako slibný terapeutický přístup jaterních a metabolických onemocnění Žlučové kyseliny (ŽK) jsou amfipatické steroidní molekuly, které, jak je obecně známo, usnadňují trávení a vstřebávání lipidů a látek rozpustných v tucích. Kromě toho, nedávný výzkum ukázal, že ŽK představují důležité signalizační molekuly zapojené do řízení lipidového, glukózového a energetického metabolismu a imunitní odpovědi. ŽK vykazují tyto role aktivací intracelulárních jaderných receptorů, jako jsou receptory farnesoidní X (FXR), pregnanový X (PXR) anebo vitaminový D receptory. Navíc, ŽK fungují jako endokrinní signální molekuly a aktivují řadu biologických kaskád prostřednictvím membránového receptoru spojeného s G-proteinem, nazývaného jako TGR5. V důsledku těchto zjištění, struktura ŽK byla extenzívně modifikována s cílem identifikovat sloučeniny se specifickým zaměřením na výše zmíněné receptory jako slibný terapeutický přístup k léčbě různých jaterních a metabolických poruch včetně cholestázy, biliární cirhózy, nealkoholické steatohepatitidy nebo cukrovky. Hlavním cílem této...
|
|
Bioaktivní látky ve výživě člověka
Jirková, Tereza
Bakalářská práce byla zaměřena na prostudování literatury týkající se daného tématu a rozdělením jednotlivých skupin látek a jejich účinky na lidské zdraví. Zaměřena byla hlavně na vliv výživy člověka na jeho zdraví. V praktické části byly vyhodnoceny vybrané druhy ovoce a zeleniny, které jsou pro konzumenty z hlediska obsahu kyseliny askorbové a polyfenolů nejvíce prospěšné. Nejvyšší koncentraci kyseliny askorbové bylo v této práci naměřeno v plodech šípků a chilli papričkách. Velké množství polyfenolů obsahovala šťáva z granátového jablka a šípky. Z hlediska obsahu těchto zdraví prospěšných látek jsou nejvíce prospěšné plody růže šípkové a šťáva z granátového jablka. V této práci byly vytvořeny kalibrační grafy a tabulky s hodnotami kyseliny askorbové a polyfenolů ve vybraném ovoci a zelenině.
|
|
Informovanost studentů vybraných škol v oblasti vybraných druhů nutraceutik
Homolková, Zuzana ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Tématem této práce jsou doplňky stravy, jejich legislativa a další teorie s nimi spjatá, práce se blíže zaměřuje na rostlinná nutraceutika, z oblasti doplňků stravy určených k podpoře imunity na třapatku, rakytník a houbu hlívu, z doplňků stravy k podpoře psychiky na kozlík, jinan a třezalku, z doplňků stravy určených k podpoře formování postavy na kotvičník, garcínii a psyllium. Následně se téma zaměřuje na marketing nutraceutik, jeho moderní cesty a možnosti rozšiřování informovanosti studentů v této oblasti pomocí principů mediální výchovy. V praktické části je 112 studentům ve věku 15-19 let prezentována přednáška představující téma a vyzývající k zvýšení zájmu studentů o tuto problematiku. Zpětná vazba přednášky je zajištěna dotazníkem, jehož otázky odpovídají na předpoklady stanovené autorkou. KLÍČOVÁ SLOVA nutraceutika, mediální výchova, marketing, Echinacea, Garcinia, Pleurotus, Hippophae, Gingko, Plantago, Hypericum, Valeriana, Tribulus
|
|
Informovanost studentů vybraných školo v oblasti vybraných druhů nutraceutik
Homolková, Zuzana ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Tématem této práce jsou doplňky stravy, jejich legislativa a další teorie s nimi spjatá, práce se blíže zaměřuje na rostlinná nutraceutika, z oblasti doplňků stravy určených k podpoře imunity na třapatku, rakytník a houbu hlívu, z doplňků stravy k podpoře psychiky na kozlík, jinan a třezalku, z doplňků stravy určených k podpoře formování postavy na kotvičník, garcínii a psyllium. Následně se téma zaměřuje na marketing nutraceutik, jeho moderní cesty a možnosti rozšiřování informovanosti studentů v této oblasti pomocí principů mediální výchovy. V praktické části je 112 studentům ve věku 15-19 let prezentována přednáška představující téma a vyzývající k zvýšení zájmu studentů o tuto problematiku. Zpětná vazba přednášky je zajištěna dotazníkem, jehož otázky odpovídají na předpoklady stanovené autorkou. KLÍČOVÁ SLOVA nutraceutika, mediální výchova, marketing, Echinacea, Garcinia, Pleurotus, Hippophae, Gingko, Plantago, Hypericum, Valeriana, Tribulus
|
|
Bezová šťáva, vlastnosti a možnosti jejího využití
Forejtarová, Darina ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Předmětem této bakalářské práce je bezová šťáva, její charakterizace a možnosti jejího využití. V úvodu teoretické části je popsán bez černý, jeho odrůdy a chemické složení. Jsou zde zmíněny možnosti zpracování bezu černého, včetně výroby ovocných šťáv. V druhé části teorie jsou nastíněny možnosti využití bezu černého v lékařství a jsou zde popsány mikroorganismy, jejichž kontaminací by mohlo dojít k znehodnocení bezové šťávy, která může být použita do produktů zdravé výživy. Dále je zde popsána metoda, pomocí níž byly stanoveny minerální prvky v bezové šťávě. Experimentální část se zabývá stanovením mikrobiální čistoty bezové šťávy a stanovením množství minerálních prvků v bezové šťávě.
|