Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 32 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výrobky s chráněným označením EU a jejich pozice v regionálním cestovním ruchu
Licková, Kamila ; Kalábová, Markéta (vedoucí práce) ; Abrhám, Josef (oponent)
Tématem této diplomové práce jsou výrobky s chráněným označením Evropské unie. Hlavním cílem práce je zhodnotit význam vybraného produktu s chráněným označením EU v regionálním cestovním ruchu a zanalyzovat vnímání tohoto produktu ze strany výrobce a ze strany účastníků cestovního ruchu. Dílčí cíl představuje popis evropského systému značení potravin. Práce je rozdělená do pěti hlavních kapitol. V první části jsou objasněny základní pojmy, ke kterým se tato práce vztahuje. Druhá kapitola seznamuje s nejznámějšími značkami kvality potravin. Větší pozornost je věnována popisu systému ochrany potravin v EU. Třetí kapitola se zabývá charakteristikou vybraného regionu Beskydy-Valašsko. Druhá část této kapitoly je věnována vybranému chráněnému výrobku Štramberským uším. Součástí čtvrté kapitoly je realizovaný strukturovaný rozhovor s vybraným výrobcem Štramberských uší a dotazníkový výzkum, který probíhal ve dvou fázích. Poslední kapitola obsahuje vyhodnocení realizovaného šetření. Hlavním zjištěním této práce je skutečnost, že výrobek Štramberské uši zná poměrně vysoké procento respondentů. Zajímavým zjištěním je fakt, že pouze malá část z nich ví o tom, že výrobek Štramberské uši je nositelem evropského ochranného označení. Vybraný výrobce Štramberských uší spatřuje hlavní přínos ochranné známky ve vyšší publicitě. Mezi problémy řadí vymahatelnost práva této známky a nedostatečnou obecnou propagaci Štramberských uší.
Importat factors of alternative food chain Náš Grunt, s.r.o. in support of the regional production
Strmisková, Petra
Cílem diplomové práce je na základě socio-ekonomického výzkumu faktorů formování spotřebitelské poptávky vymezit roli alternativních potravinových sítí v regionu, posoudit možnosti tržního zhodnocení regionální produkce ve vybraném alternativním potravinovém řetězci a vymezit potencionální přínosy pro spotřebitele a rozvoj regionu. Průzkum názorů a preferencí spotřebitelů pro nákup zemědělských produktů ve vybraném alternativním potravinovém řetězci byl proveden na základě analýzy a syntézy informací z odborné literatury a provedených výzkumů v dané oblasti. Součástí průzkumu je vymezení významných faktorů ovlivňujících nákupní chování spotřebitelů ve vybraném alternativním potravinovém řetězci zvoleného regionu a evaluace spotřebiteli vnímaných společenských přínosů tohoto řetězce v kontextu rozvoje regionu
Vymezení významných faktorů využití potenciálu farmářských trhů v rozvoji regionu z hlediska formování poptávky
Taušová, Petra
Cílem diplomové práce je na základě socio-ekonomického výzkumu faktorů formování spotřebitelské poptávky vymezit významné aspekty využití potenciálu farmářských trhů pro podporu rozvoje lokálních potravinových sítí a přínosů zemědělství pro rozvoj brněnského regionu. Průzkum názorů a preferencí spotřebitelů pro nákup zemědělských produktů na farmářských trzích byl proveden na základě analýzy a syntézy informací z odborné literatury a provedených výzkumů v dané oblasti. Součástí průzkumu je vymezení významných faktorů ovlivňujících nákupní chování spotřebitelů na farmářských trzích v daném regionu a evaluace spotřebiteli vnímaných společenských přínosů farmářských trhů v kontextu rozvoje regionu.
Role vybraného řetězce maloobchodních prodejen v podpoře regionální produkce
Skalický, Vít
Cílem bakalářské práce je charakterizovat a vyhodnotit roli společnosti My food Market, s. r. o., v podpoře a vytváření příležitostí pro tržní zhodnocení regionální produkce. V teoretické části jsou na základě studia odborné literatury shrnuty současné trendy na trhu potravin a metody analýzy spotřebitelské poptávky. Praktická část je zaměřena na: (1) popis činnosti a strategie společnosti My food Market, s. r. o., a analýzu podílu regionálních produktů v sortimentu nabízených výrobků; (2) primární průzkum názorů a preferencí zákazníků, nakupujících v této síti maloobchodních prodejen, s cílem vymezit profil, preference a zájem zákazníků o regionální potraviny. Průzkum byl proveden technikou dotazníkového šetření.
Stanovení výskytu toxických prvků ve vínech
Hajdučková, Iva ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Cílem této práce bylo stanovení výskytu vybraných toxických prvků ve vínech. V teoretické části je popsána technologie výroby vína a vybrané toxické prvky (kadmium, olovo, měď, zinek, nikl a chrom) z hlediska jejich vlivu na kvalitu vína a jejich účinků na lidský organismus. Je uveden přehled instrumentálních analytických metod, kterými mohou být toxické prvky ve víně stanoveny. V experimentální části byla pro analýzu vína použita metoda hmotnostní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem. Naměřené hodnoty jsou přehledně zpracovány a porovnány s platnou legislativou.
Systém kontroly kvality a bezpečnosti potravin v České republice
Krauz, Kamil ; Švarc, Zbyněk (vedoucí práce) ; Vavrečka, Jan (oponent)
Diplomová práce popisuje způsob zajištění bezpečnosti a kvality potravin v České republice, potažmo v Evropské unii. V práci je vysvětleno, jak je z pohledu práva nahlíženo na potravinu v průběhu celého potravinového řetězce. Práce popisuje všechny druhy potravin a zaměřuje se na požadavky na bezpečnost a kvalitu, které jsou v české a evropské legislativě stanoveny na provozovatele potravinářských podniků. Pojem potravina je zde zpracován z obou hledisek, a to bezpečnosti - hodnocení kontaminace - i kvality - výživová hodnota a značky kvality. Součástí práce je také kapitola pojednávající o certifikaci systémů řízení jakosti výroby potravin a kapitola o aktuálních potravinových kauzách (Metanol, polská technická sůl, koňské lasagne).
Značky kvality potravin
Partynglová, Hana ; Hykš, Ondřej (vedoucí práce) ; Kořánová, Helena (oponent)
Cílem práce je definovat pojmy kvalita potravin a značka kvality. Přinést přehled současného stavu nejdůležitějších a nejznámějších značek kvality u potravin na trhu České republiky. Zmapovat názor na kvalitu potravin a vnímání značek kvality u potravin mezi českými spotřebiteli prostřednictvím dotazníku. Navrhnout doporučení spotřebitelům a výrobcům. Výsledky ukázaly, že nejdůležitějším faktorem při výběru potravin je chuť. Nejznámější značkou kvality je Klasa. Z výsledků vyplynulo nízké povědomí spotřebitelů o značkách kvality.
Kvalita potravin na českém trhu a její vnímání spotřebiteli
Nováček, Jiří ; Zeman, Jiří (vedoucí práce) ; Filipová, Alena (oponent)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jak spotřebitelé vnímají kvalitu potravin na českém trhu. První kapitola definuje, co kvalita potravin znamená. Zabývá se legislativním rámcem bezpečnosti potravin, dále pak nutriční hodnotou a senzorickou kvalitou. Druhá a třetí kapitola jsou věnovány analýze značek kvality, respektive testů kvality potravin. Poslední čtvrtá kapitola prezentuje výsledky vlastního dotazníkového šetření.
Bezpečnost potravin
Vrabcová, Kateřina ; Filipová, Alena (vedoucí práce) ; Zeman, Jiří (oponent)
V diplomové práci jsem se zabývala problematikou bezpečnosti potravin v České republice a označováním masných výrobků. V rámci praktické části byly uskutečněny dva průzkumy, průzkum veřejného mínění a průzkum řádného označování masných výrobků. Průzkumu veřejného mínění se zúčastnilo 462 spotřebitelů a analýze řádného označování bylo podrobeno 489 masných výrobků ve vybraných pražských maloobchodních řetězcích. Výsledky průzkumu označování masných výrobků nebyly příliš pozitivní, ale lze očekávat jejich zlepšení, stejně tak zvýšení bezpečnosti potravin.
Kvalita potravin z pohledu spotřebitele
LEDVINKA, Jan
Jak vyplývá z tématu mé práce, cílem bylo za pomoci dotazníkového šetření získat od respondentů informace o tom, jaký pohled mají na kvalitu potravin. Zajímalo mě např., zda při realizaci svých nákupů hledí na výživové složení výrobku, jestli znají pojem značka kvality, jak často potraviny nakupují nebo jestli museli při jejich nákupu řešit nějaký problém. Dále se zmiňuji o bezpečnosti a označování potravin, věnuji také pozornost jednotlivým druhům spotřebitelského chování. Velmi důležitým tématem jsou ceny potravin. V neposlední řadě se zaměřuji na jednotlivé komodity (maso a masné výrobky, vejce, mléko a mléčné výrobky, pekařské výrobky, ovoce a zeleninu).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 32 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.