Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv podmínek skladování na mikrobiologickou kvalitu potravin živočišného původu
Krcháková, Kateřina
Tato práce se zabývá problematikou mikrobiologické degradace potravin živočišného původu v závislosti na podmínkách prostředí, které může inhibovat anebo podporovat rozvoj mikroorganismů. V práci je zahrnut přehled nejvýznamnějších skupin mikroorganismů se zaměřením na jejich metabolismus a na principy jejich negativního působení na potraviny. Praktická stránka práce se opírá o laboratorní experimenty a rozbory běžných zástupců potravin živočišného původu – šunky a tvrdého sýru. Vzorky těchto potravin byly skladovány v různých prostředích a následně se stanovila jejich mikrobiologická kontaminace. Výsledky byly zpracovány do grafických a tabulkových výstupů se zdůrazněním vlivu daného prostředí na míru kontaminace potraviny.
Zobrazování živočišných produktů v reklamě
Hamrová, Alžběta ; Rosenfeldová, Jana (vedoucí práce) ; Schneiderová, Soňa (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá strategiemi a technikami, které tvůrci reklam využívají při komunikaci živočišných produktů. Při výzkumu těchto technik jsou pozorovány psychologické vzorce, kterými si společnost racionalizuje konzumaci zvířat a podvědomě si odděluje představu živého zvíře od konečné porce masa na talíři. Tyto vzorce jsou hluboce zakořeněné v tzv. ideologii karnismu, tedy ideologii, ve které je konzumace zvířat považována za etickou a přijatelnou. Navzdory ospravedlňování vykořisťování zvířat jsou zákazníci ve většině případů vůči utrpení zvířat citliví, čemuž tvůrci reklam musí přizpůsobit svou strategii. Způsoby, jakými jsou tyto produkty komunikovány, aby byly společností co nejlépe přijatelné, jsou formou případových studií pozorovány na kampaních Got milk, Vodňanská drůbež a S láskou mléku. Během výzkumu zvolených kampaní práce hovoří o třech klíčových strategiích, které značky při komunikaci živočišných produktů využívají. Identifikovanými strategiemi je celebrity endorsement, antropomorfizace zvířat a idealizace podmínek, ve kterých jsou zvířata chována. Na základě těchto zjištění lze pozorovat, že tvůrci reklam volí strategie, kterými usnadňující zákazníkovi si konzumaci masa racionalizovat, čímž reklamy přispívají k upevňování této profitabilní ideologie karnismu ve společnosti.
Metody izolace a archivace DNA z živočišných tkání
Dratvová, Lenka
Tato bakalářská práce na téma Metody izolace a archivace DNA z živočišných tkání se nejprve zabývá různými vzorky živočišných tkání vhodnými pro efektivní izolaci DNA. Dále jsou zde popsány vybrané jednoduché i moderní metody izolace DNA. Práce se zabývá také možností krátkodobého a dlouhodobého uchovávání DNA s popisem vybraných konkrétních archivačních metod. Dále jsou metody izolace DNA porovnány z hlediska kvality, kvantity, pracnosti, časové a finanční náročnosti. Taktéž jsou na závěr zhodnoceny jednotlivé metody archivace. Práce obsahuje i praktickou část, která se věnuje izolaci DNA především z živočišných produktů (mléko a mléčné výrobky, krev, maso a masné výrobky), ale i jiných biologických tkání. Postup a výsledky jsou zpracovány v kapitolách Materiál a metodika a Výsledky a diskuze.
Odkud se bere jídlo? Výukový program pro 2. stupeň ZŠ - pracovní sešit (živočišné produkty).
VÍTOVCOVÁ, Alena
Snahou diplomové práce je zjistit možnosti edukace a orientace v oblasti problematiky živočišných produktů ve vztahu ke zdraví žáků 2. stupně základních škol. Cílem práce bylo analyzovat danou problematiku, navrhnout, graficky zpracovat a následně i ověřit výukový program ve formě pracovního sešitu s názvem "Odkud se bere jídlo? (živočišné produkty)". Teoretická část se věnuje charakteristice živočišných produktů (maso, ryby, mléko, vejce a med), následně definicí pracovního sešitu a žáků 2. stupně základní školy včetně pojetí vzdělávání pro tuto věkovou skupinu. Výzkumná část se zabývá samotnou tvorbou pracovního sešitu a jeho ověření na základních školách. Pomocí dotazníkového šetření byla zjišťována úroveň informovanosti žáků dané věkové skupiny v oblasti živočišných produktů a efektivnost vytvořeného výukového programu samotnými pedagogy. Vzhledem ke zjištěným údajům byly vyvozeny závěry a doporučení pro praxi poukazující na vhodnost většího zařazení atraktivních a poutavých výukových programů do školní výuky.
Potravinářská barviva u vybraných živočišných produktů
Kalužíková, Klára
Tato bakalářská práce se zabývá využitím barviv v živočišných produktech. Jaká pravidla je dle legislativy nutné dodržet, aby bylo možné daný pigment aplikovat do výrobku. Dále jsou rozebrána limitní kritéria pro tuto skupinu přídatných látek. Barvící látky jsou rozděleny a blíže specifikovány. V další části je popsána jejich aplikace do výrobků z masa, mléka a vajec. Je zde vysvětleno, proč se barviva využívají a zda je to nutností. Další kapitola pojednává o vnímání barvy lidským tělem, jaký má vliv na intenzitu chuti a které nástroje je možné využít při hodnocení barvy u potravin. Závěrečná část práce se věnuje zdravotnímu vlivu barviv.
Vývoj legislativy zemědělských produktů živočišného původu v ČR v letech 1990 - 2012
LÍBALOVÁ, Jitka
Práce provází vývojem legislativních předpisů v oblasti zemědělských produktů živočišného původu za období 1990 - 2012. V úvodu je popsán systém právních předpisů České republiky, za ním následuje základní seznámení s jednotlivými kategoriemi živočišných produktů. Některé kategorie mají svou specifickou legislativu, v tom případě jsou právní předpisy pro určitý produkt popsány samostatně včetně jejich vývoje. Skupinu souvisejících zemědělských produktů uzavírá přehled legislativy, která je pro danou skupinu společná. Přílohou práce je souhrn, ve kterém jsou právní předpisy, spolu s uvedením oblasti, do které zasahují, chronologicky zobrazeny dle začátku jejich účinnosti.
Vliv Společné zemědělské politiky EU na zahraniční obchod ČR živočišnými produkty
Mates, Martin ; Plchová, Božena (vedoucí práce) ; Müllerová, Františka (oponent)
Práce je věnována Společné zemědělské politice od jejích počátků, přes reformy a rozšíření až po současnost. Dále je zde věnována pozornost vlivu vstupu České republiky do Evropské unie. Shrnuje transformaci zemědělství v 90. letech, dále vliv vstupu do EU a také dotační problematiku. Konkrétně se věnuje dopadu vstupu na zahraniční obchod živočišnými produkty (vepřové, hovězí a drůbeží maso, okrajově mléko). Na závěr je přidána případová studie týkající se firmy z oboru.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.