Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv podmínek skladování na mikrobiologickou kvalitu potravin živočišného původu
Krcháková, Kateřina
Tato práce se zabývá problematikou mikrobiologické degradace potravin živočišného původu v závislosti na podmínkách prostředí, které může inhibovat anebo podporovat rozvoj mikroorganismů. V práci je zahrnut přehled nejvýznamnějších skupin mikroorganismů se zaměřením na jejich metabolismus a na principy jejich negativního působení na potraviny. Praktická stránka práce se opírá o laboratorní experimenty a rozbory běžných zástupců potravin živočišného původu – šunky a tvrdého sýru. Vzorky těchto potravin byly skladovány v různých prostředích a následně se stanovila jejich mikrobiologická kontaminace. Výsledky byly zpracovány do grafických a tabulkových výstupů se zdůrazněním vlivu daného prostředí na míru kontaminace potraviny.
Kažení potravin
Krcháková, Kateřina
Tato práce se zabývá problematikou kažení surovin a potravin z pohledu spotřebitele, kterému jsou přiblíženy obecné zásady uchovávání a zpracovávání potravin v závislosti na jejich náchylnosti ke zkáze. Znehodnocování potravin je způsobeno určitými faktory vztahujícími se k prostředí, manipulací s danou komoditou a jejími přirozenými obrannými mechanismy. Tyto vlivy jsou zde popsány v souboru kapitol zmiňujících se o metabolismu kazících mikroorganismů, o degradačních procesech v potravině probíhajících a z uvedených faktů jsou závěrem uvedena preventivní opatření. Vedle degradace jednotlivých stavebních složek jsou v práci uvedeny projevy, příčiny a důsledky kažení jednotlivých komodit, ať již působením vlivů mikrobiologických, fyzikálních nebo chemických

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.