Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Porovnání jakosti hlíz v závislosti na různém agrotechnickém postupu pěstování
Kalužíková, Klára
V této práci je rozebrán vliv různých odrůd na jakost hlíz. K hodnocení jakosti jsou využi-ty různé metody. Cílem tohoto rozboru bylo zhodnotit jakost patnácti různých odrůd: Adela, Arlet, Dali, Impala, Jolana, Keřkovské rohlíčky, Lada, Magda, Marcela, Markéta, Mirage, Monika, Primarosa, Rafaela, Rosara. U daných odrůd byly hodnoceny následující parametry: obsah škrobu, barva slupky a hlíz a stolní hodnota. Měření bylo prováděno v laboratořích Mendelovy univerzity na Ústavě technologie potravin. Při stanovení obsahu škrobu bylo zjiš-těno nejnižší množství v odrůdě Adéla a naopak nejvyšší v odrůdě Magda. Pokud jde o barvu slupky, ta byla nejsvětlejší u odrůdy Rosara a nejtmavší u odrůdy Monika. Při stanovení barvy hlíz byl zjištěn prokazatelný rozdíl u syrových a vařených hlíz. Na základě stolní hodnoty byly odrůdy rozřazeny do 3 skupin dle varného typu. Varný typ AB byl vyhodnocen u odrůd: Ra-faela a Rosara. Do varného typy BA byly zařazeny odrůdy: Dali, Keřkovské rohlíčky a Prima-rosa. Nejvíce odrůd vykazovalo parametry varného typu B: Impala, Markéta, Monika, Lada, Marcela, Mirage, Adela, Arlet, Jolana.
Potravinářská barviva u vybraných živočišných produktů
Kalužíková, Klára
Tato bakalářská práce se zabývá využitím barviv v živočišných produktech. Jaká pravidla je dle legislativy nutné dodržet, aby bylo možné daný pigment aplikovat do výrobku. Dále jsou rozebrána limitní kritéria pro tuto skupinu přídatných látek. Barvící látky jsou rozděleny a blíže specifikovány. V další části je popsána jejich aplikace do výrobků z masa, mléka a vajec. Je zde vysvětleno, proč se barviva využívají a zda je to nutností. Další kapitola pojednává o vnímání barvy lidským tělem, jaký má vliv na intenzitu chuti a které nástroje je možné využít při hodnocení barvy u potravin. Závěrečná část práce se věnuje zdravotnímu vlivu barviv.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.