|
Porovnání jakosti hlíz v závislosti na různém agrotechnickém postupu pěstování
Kalužíková, Klára
V této práci je rozebrán vliv různých odrůd na jakost hlíz. K hodnocení jakosti jsou využi-ty různé metody. Cílem tohoto rozboru bylo zhodnotit jakost patnácti různých odrůd: Adela, Arlet, Dali, Impala, Jolana, Keřkovské rohlíčky, Lada, Magda, Marcela, Markéta, Mirage, Monika, Primarosa, Rafaela, Rosara. U daných odrůd byly hodnoceny následující parametry: obsah škrobu, barva slupky a hlíz a stolní hodnota. Měření bylo prováděno v laboratořích Mendelovy univerzity na Ústavě technologie potravin. Při stanovení obsahu škrobu bylo zjiš-těno nejnižší množství v odrůdě Adéla a naopak nejvyšší v odrůdě Magda. Pokud jde o barvu slupky, ta byla nejsvětlejší u odrůdy Rosara a nejtmavší u odrůdy Monika. Při stanovení barvy hlíz byl zjištěn prokazatelný rozdíl u syrových a vařených hlíz. Na základě stolní hodnoty byly odrůdy rozřazeny do 3 skupin dle varného typu. Varný typ AB byl vyhodnocen u odrůd: Ra-faela a Rosara. Do varného typy BA byly zařazeny odrůdy: Dali, Keřkovské rohlíčky a Prima-rosa. Nejvíce odrůd vykazovalo parametry varného typu B: Impala, Markéta, Monika, Lada, Marcela, Mirage, Adela, Arlet, Jolana.
|