Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 265 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Zhodnocení vhodnosti poživatin, které jsou nejčastěji součástí svačiny žáků vybrané ZŠ ve věku od 11 do 15 let
Zemanová, Adéla ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Bakalářská práce se zabývá svačinami žáků na 2. stupni základní školy. Výzkumným problémem je rozdíl mezi doporučenou zdravou svačinou a reálnými zvyklostmi. Cílem praktické části je zhodnotit stravovací návyky žáků ve věku od 11 do 15 let během přestávek. Co si děti ke svačině nosí, co doopravdy snědí a kdo jim svačiny připravuje. Porovnat druhy potravin ve školní svačině, zda je sladká či slaná a pitný režim. K získání dat byl použit kvantitativní výzkum, který byl prováděn na vybrané základní škole pomocí anonymního dotazníkového šetření v papírové podobě. Výzkumu se zúčastnilo 135 respondentů, z nichž jich bylo použito 130. Zúčastnilo se 53,1 % žen a 46,9 % mužů. Téměř všichni si do školy svačinu nosí denně, 2 respondenti ji nenosí nikdy, ostatní občas. Nejčastěji bylo uvedeno, že si svačinu nosí, aby ve škole neměli hlad, protože mají hlad nebo aby se mohli najíst. Nejčastější svačinou je namazané pečivo, s ovocem a/nebo zeleninou, druhá nejčastější je namazané pečivo s ovocem a/nebo zeleninou a sušenky a/nebo sladkost. Pitný režim je nedostatečný přibližně u tří čtvrtin respondentů. Přínosem práce je lepší přehled o tom, co děti jedí. V důsledku toho se mohou učitelé v hodinách výchovy ke zdraví nebo přírodopisu na některá témata zaměřit více, aby žáci měli lepší přehled o zdravé stravě a...
Informovanost vybraných žen v reprodukčním období o možnostech plánovaného rodičovství, těhotenství a porodu ve vybraném regionu
Sojáková, Kateřina ; Hanušová, Jaroslava (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Diplomová práce se zabývá především problematikou plánovaného rodičovství, těhotenství a porodu. Teoretická část práce obsahuje podkapitoly zaměřující se na plánované rodičovství, antikoncepci, těhotenství, porod a šestinedělí. Praktická část diplomové práce se zabývá výzkumem, který byl proveden pomocí dotazníkového šetření u vybraných nerodivších respondentek v konkrétním regionu. Hlavním cílem diplomové práce bylo zjistit informovanost žen v reprodukčním období o možnostech plánovaného rodičovství, těhotenství a porodu. Byly zjišťovány nejčastější zdroje informací o reprodukci, vědomosti žen o typech antikoncepce, které mohou po vysazení způsobit dočasnou neschopnost otěhotnět. Dále byla zkoumána informovanost žen o možnostech podstoupení nadstandartních prenatálních vyšetření a informovanosti žen o porodu a šestinedělí. Výsledky praktické části ukázaly, že ženy jsou dobře informovány o reprodukčních tématech. Respondentky v celkových 61,5 % dokázaly správně odpovědět na vědomostní otázky. Respondentky uvedly mezi nejčastější informační zdroje školu, rodinu a internet. Z výzkumu vychází, že většina žen neví, že některé typy antikoncepce mohou po jejím vysazení způsobit dočasnou neschopnost otěhotnět. Většina žen též nevěděla o možnosti podstoupení kombinovaného testu screeningu Downova syndromu....
Znalosti v oblasti zdravé stravy a stravovací zvyklosti pedagogických pracovníků na vybraných školách
Jarošová, Karolína ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce "Znalosti v oblasti zdravé stravy a stravovací zvyklosti pedagogických pracovníků na vybraných školách" měla za cíl zjistit výživové znalostí pedagogů na vybraných základních a středních školách a také zjistit, do jaké míry se jim daří dodržovat zásady zdravé výživy během jejich pracovního dne. Výzkum k mé diplomové práci probíhal pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo dvě stě čtyřicet jedna vyučujících vybraných základních a středních škol. Veškeré školy, které jsem k dotazníkovému šetření vybírala, leží v nejlidnatějším městě středočeského kraje, v Kladně. Dotazník byl rozdělen na tři části, zjišťující identifikační údaje, znalosti a zvyklosti v oblasti zdravého stravování. Výsledky výzkumu byly dobré - celková úspěšnost všech respondentů byla 63,3 %. O něco lépe si vedli učitelé základních škol, oproti učitelům škol středních. Výsledky dodržování zásad zdravé výživy byly o něco horší. Dle předem stanovených kritérií učitelé dbají na zásady zdravé stravy pouze výjimečně. V této části na tom podstatně lépe byli učitelé středních škol. V poslední otázce jsem se zabývala potřebami učitelů. Učitelům by nejvíce pomohlo prodloužit přestávku, aby tak učitelé měli více času se nasvačit, případně doplnit tekutiny. Zájem vyjádřili i o prohloubení znalostí v oblasti výživy. Na...
Znalosti vybrané skupiny obyvatelstva v Karlovarském kraji o chování za mimořádných událostí
Ernestová, Agnes ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Obsahem této diplomové práce jsou mimořádné události a chování při jejich vzniku. Hlavní cílem práce bylo zjistit, jaké je povědomí obyvatelstva Karlovarského kraje o chování při mimořádných událostech. Tyto znalosti byly prověřovány dotazníkovým šetřením, kde bylo mimo jiné ověřováno, jak jsou na tom obyvatelé v oblasti teoretických znalostí této problematiky. Na základě výsledku získaných v dotazníku, byl vytvořen návrh na možný dvouhodinový seminář, který by doplnil chybějící znalosti a upevnil ty stávající. Teoretická část je zaměřena na definici spojení mimořádná událost a na její klasifikaci dle způsobu vzniku. Dále se zde objevuje problematika ochrany obyvatelstva, pod kterou spadá evakuace obyvatelstva, varování obyvatelstva, evakuační zavazadlo a prostředky improvizované ochrany. Čtenář se také dozví, co je to krizová situace a jaké rozlišujeme typy. Dále jsou tu vyjmenovány základní složky integrovaného záchranného systému e jejich úkoly. V poslední kapitole jsou k nalezení vybrané mimořádné události a doporučení, jak se při nich chovat. Praktická část je věnována samotnému výzkumnému šetření. Výsledky byly vyhodnoceny ze 142 dotazníků od obyvatel Karlovarského kraje. Podmínkou účastnění se výzkumu bylo dovršení věku 18 let. Maximální stanovená výše věku nebyla určena. Výsledky jsou...
Znalosti žáků třetího a závěrečného ročníku vybrané střední zdravotnické školy o první pomoci v konkrétních situacích
Choutková, Andrea ; Hanušová, Jaroslava (vedoucí práce) ; Váchová, Alena (oponent)
Cílem této práce bylo zjistit znalosti žáků 3. a 4. ročníku, obor Zdravotnické lyceum a obor Praktické sestry, v předlékařské první pomoci. Teoretická část práce se zabývá pojmem první pomoci včetně jejího dělení a cílů. Je zde zmíněn i integrovaný záchranný systém České republiky. Dále je zde popsán správný postup předlékařské první pomoci ve vybraných situacích. Její praktická část se věnuje zjištění znalostí žáků Střední zdravotnické školy v Pardubicích o první pomoci. Sběr dat proběhl pomocí anonymního dotazníkového šetření, který obsahoval 17 otázek a 3 modelové situace. Dotazníkem se zjišťovaly teoretické znalosti o první pomoci, a dále znalosti při řešení konkrétních modelových situací. Celkem se zkoumalo 80 žáků. Následná data byla zpracována a vyhodnocena. Bylo zjištěno, že lépe si v konkrétních modelových situacích vedl celkově 4. ročník. Lepší výsledky v konkrétních modelových situací celkově prokázal obor Praktických sester. Podle počtu správných odpovědí z dotazníku měl lepší výsledek celkově 3. ročník. Podle výsledků šetření byla vytvořena doporučení pro praxi. Výsledky mé práce ukázaly, že je důležité, aby učitelé aktualizovali správný postup při poskytování první pomoci dle nejnovějších platných Guidelines. Dále bylo doporučeno, aby učitelé zařadili do své výuky více praktických...
Vliv formálního a neformálního vzdělání o výživě na stravovací návyky žáků vybraných středních škol
Husák, Martin ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kočí, Jana (oponent)
Bakalářská práce se zabývá vlivem formálního vzdělávání o výživě na teoretické znalosti žáků a následným přenesením těchto znalostí do každodenní volby jídel. Zaměřuje se na žáky jednoho vybraného gymnázia a jedné vybrané odborné střední školy. Cílem bylo zjistit, zdali mají žáci odborné střední školy lepší znalosti než žáci gymnázia a jestli své znalosti přenáší do praxe. Výzkumný soubor tvořilo dohromady 199 žáků. Formou dotazníkového šetření se zjišťovaly jejich znalosti o výživě a preference jídel v průběhu dne. Z výzkumu vyplývá, že se od sebe žáci vybraných škol v dané oblasti významně neliší, ale i přes minimální formální výuku o výživě, kterou žáci gymnázia procházejí, mají lepší znalosti právě oni. KLÍČOVÁ SLOVA dieta, gymnázium, odborná střední škola, stravovací návyky, výživa, vzdělání
Informovanost žáků 2. stupně vybraných základních škol o škodlivosti tabákových výrobků a zkušenosti s jejich užíváním.
Kolářová, Kateřina ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Tato diplomová práce na téma Informovanost žáků 2. stupně vybraných základních škol o škodlivosti tabákových výrobků a zkušenosti s jejich užíváním je rozdělena do tří částí. Teoretická část se věnuje původu tabákových výrobků a chemickému složení. Popisuje vliv toxických látek obsažených v tabákovém kouři na lidský organismus, charakterizuje onemocnění, která jsou spojená s užíváním těchto výrobků, vysvětluje škodlivost pasivního kouření a uvádí legislativní opatření zavedená v této oblasti. Dále se zabývá vznikem a léčbou závislosti, užíváním tabáku dětmi staršího školního věku a popisuje preventivní opatření, která se objevují na českých školách. V praktické části prezentuje výsledky kvantitativního výzkumu, kterého se zúčastnilo 198 respondentů na dvou základních školách v Karlovarském kraji. Cílovou skupinu tvořili žáci šestého, sedmého, osmého a devátého ročníku základních škol. Výsledky výzkumu ukázaly, že vědomosti těchto žáků jsou na velmi dobré úrovni, některé vědomosti je nutné žákům však více přiblížit - zejména v oblasti onemocněních způsobenými užíváním tabákových výrobků, legislativních opatřeních a také v oblasti chemického složení výrobků. Z průzkumu také vyplývá, že 45,9 % respondentů má zkušenost s užíváním tabákových výrobků. Nejvíce respondentů, majících zkušenosti s užíváním...
Znalosti adolescentů na vybrané střední škole o účincích alkoholu na lidský organismus a jejich zkušenosti s jeho užíváním.
Jordánová, Denisa ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce pojednává o jedné z nejčastěji užívaných návykových látek - alkoholu. Teoretická část diplomové práce se skládá z několika kapitol zaměřených na charakteristiku alkoholu, farmakologické účinky alkoholu na lidský organismu a také pojednává o konzumaci alkoholu mezi mladistvými. Dále definuje závislost, věnuje se problematice drog a zaměřuje se na prevenci užívání návykových látek. Hlavním cílem diplomové práce je zjistit na základě počtu správných odpovědí vědomosti žáků prvního až čtvrtého ročníku střední školy o účincích a rizicích užívání alkoholu. Mezi dílčí cíle náleží zmapovat přehled žáků v legislativě vymezující konzumaci alkoholu, první zkušenost s alkoholem, zjistit frekvenci konzumace alkoholu za posledních třicet dnů a způsob obstarávání si alkoholových nápojů. Dané cíle byly vyhodnoceny na základě dotazníkové šetření, které obsahovalo otázky zaměřené na znalosti v problematice alkoholu a zkušenosti s konzumací alkoholický nápojů. Z dotazníkového šetření je patrné, že žáci jsou převážně informovaní o účincích alkoholu na lidský organismus a s ním spojená rizika a že většina z dotázaných již má zkušenost s alkoholem. Součástí praktické části je didaktický výstup - interaktivní přednáška na téma Alkohol a jeho dopady na lidský život, která je určena pro žáky prvního a...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 265 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
1 VACHOVÁ, Andrea
6 Vachová, Aneta
3 Vachová, Anna
1 VÁCHOVÁ, Agáta
6 VÁCHOVÁ, Aneta
1 VÁCHOVÁ, Anežka
6 Váchová, Aneta
3 Váchová, Anna
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.