Název:
Znalosti v oblasti zdravé stravy a stravovací zvyklosti pedagogických pracovníků na vybraných školách
Překlad názvu:
Knowledge about healthy food and eating habits of teachers in selected schools
Autoři:
Jarošová, Karolína ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce "Znalosti v oblasti zdravé stravy a stravovací zvyklosti pedagogických pracovníků na vybraných školách" měla za cíl zjistit výživové znalostí pedagogů na vybraných základních a středních školách a také zjistit, do jaké míry se jim daří dodržovat zásady zdravé výživy během jejich pracovního dne. Výzkum k mé diplomové práci probíhal pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo dvě stě čtyřicet jedna vyučujících vybraných základních a středních škol. Veškeré školy, které jsem k dotazníkovému šetření vybírala, leží v nejlidnatějším městě středočeského kraje, v Kladně. Dotazník byl rozdělen na tři části, zjišťující identifikační údaje, znalosti a zvyklosti v oblasti zdravého stravování. Výsledky výzkumu byly dobré - celková úspěšnost všech respondentů byla 63,3 %. O něco lépe si vedli učitelé základních škol, oproti učitelům škol středních. Výsledky dodržování zásad zdravé výživy byly o něco horší. Dle předem stanovených kritérií učitelé dbají na zásady zdravé stravy pouze výjimečně. V této části na tom podstatně lépe byli učitelé středních škol. V poslední otázce jsem se zabývala potřebami učitelů. Učitelům by nejvíce pomohlo prodloužit přestávku, aby tak učitelé měli více času se nasvačit, případně doplnit tekutiny. Zájem vyjádřili i o prohloubení znalostí v oblasti výživy. Na...The diploma thesis "Knowledge about healthy food and eating habits of teachers in the selected schools" aimed to find out the nutritional knowledge of teachers at selected primary and secondary schools and also find out how much do they follow the basic principles of healthy nutritions during their working days. The research for my diploma thesis was carried out using a questionnaire survey, in which two hundred and forty one teachers of selected primary and secondary schools participated. .All the schools that I selected for the questionnaire survey are located in Kladno, the most populous city in the Central Bohemian region. The questionnaire survey was devided into three parts - to identify the teachers, their knowledge and their eating habbits. The results of the research were good - the overall success rate of all respondents was 63.3%. Primary school teachers fared slightly better than secondary school teachers. According to predetermined criteria, teachers pay attention to the principles of a healthy diet only exceptionally. Secondary school teachers fared significantly better in this section. The last question dealt with teachers' needs. It would help the teachers the most to extend the break so that the teachers have more time to have a snack or replenish fluids. They also showed an...
Klíčová slova:
BMI; návyky; pedagogové; pitný režim; výživa; zdraví; zdravý životní styl; škola; BMI; drinking regiment; habits; health; healthy lifestyle; nutrition; school; teachers