Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 49 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
The effect of different kinds of instant fascial release techniques for improvement of range of motion and muscle stiffness
Pisz, Anna ; Šťastný, Petr (vedoucí práce) ; Malá, Jitka (oponent) ; Svoboda, Zdeněk (oponent)
Název: Vliv různých druhů technik okamžitého uvolnění fascií na zlepšení rozsahu pohybu a svalové ztuhlosti Cíle: Cílem tohoto výzkumu je kriticky zhodnotit účinnost technik okamžitého uvolnění fascií, jako jsou tissue flossing (TF) a foam rolling (FR), na rozsah pohybu (ROM), viskoelastické vlastnosti svalu, dynamickou stabilizaci a skokový výkon u sportovců a fitness nadšenců. Metodika: Zkřížený design studie, kdy všichni účastníci podstoupili tři typy kondičních cvičení: tissue flossing, foam rolling nebo kontrolní cvičení. Ve studii byla použita komplexní metodika, která zahrnovala test aktivní extenze v koleni, Y-balanční test, skokový výkon byl měřen pomocí silových desek a k posouzení vlivu kondičních cvičení TF a FR byly použity viskoelastické vlastnosti Biceps femoris (BF), Rectus femoris (RF) a Vastus Lateralis (VL) obou nohou. Účastníci byli měřeni před kondiční aktivitou a ve 2., resp. 15. minutě po kondiční aktivitě. K vyhodnocení dat byla použita dvoucestná opakovaná měření ANOVA. Výsledky: V porovnání s kontrolní skupinou však nedošlo k významným rozdílům mezi oběma podmínkami. U skupiny FR došlo po intervenci k významnému poklesu výšky výskoku, zatímco u TF a kontrolní skupiny nebyly pozorovány žádné změny. Rychlost rozvoje brzdné síly vykázala významné zlepšení u skupiny TF při...
Monitoring of gluten content in barley varieties recommended for the production of Czech Beer
Barčinová, Nikola ; Boško, Rastislav (oponent) ; Svoboda, Zdeněk (vedoucí práce)
Sandwich enzyme-linked immunosorbent assay ELISA was used for determination of gluten in barley varieties recommended for the production of Czech beer. Currently, it is the most widely used method for determining gluten in the food industry. Monitoring the gluten content in raw materials and foods made from them is especially important for people suffering from celiac disease. Gluten intolerance is an autoimmune disorder that causes morphological and functional changes in the small intestine. Currently, the most effective treatment is following a gluten-free diet. In this bachelor thesis, content of gluten in 14 barley samples was monitored. The RIDASCREEN® Gliadin set was used for the measurement. Results were evaluated with RIDA SOFT Win.NET software. Content of gluten in the barley samples varied from 36,3 g/kg to 82,5 g/kg.
Obsah lipidů a mastných kyselin v závislosti na odrůdě ječmene
Havlíková, Michaela ; Pernica,, Marek (oponent) ; Svoboda, Zdeněk (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením vlivu odrůdy ječmene na obsah lipidů a profil mastných kyselin. Byly analyzovány vzorky sladovnického ječmene a z něj vyrobeného sladu sklizně roku 2022, sedmi odrůd doporučených Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, a.s. pro výrobu piva s chráněným zeměpisným označením ,,České pivo“. V teoretické části práce jsou charakterizovány lipidy a mastné kyseliny, je popsán jejich výskyt a význam v zrnu ječmene, změny s nimi spojené v průběhu technologie výroby sladu a piva a jak tyto změny mohou ovlivnit výslednou kvalitu piva. Jsou uvedeny možnosti stanovení lipidů a mastných kyselin, pozornost je věnována stanovení profilu mastných kyselin metodou plynové chromatografie. V experimentální části práce byly vyextrahovány lipidy z obilek ječmene a sladu metodou extrakce na fluidním loži přístrojem fexIKA® dive-in control. Vyextrahované lipidy byly podrobeny transesterifikační reakci a vzniklé methylestery mastných kyselin byly následně analyzovány metodou plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí na kapilární koloně SLB-IL 100. Bylo identifikováno osm mastných kyselin v ječmeni i sladu jako jejich methylestery. Převládající mastnou kyselinou byla kyselina linolová. Byl pozorován úbytek lipidů a změna profilu mastných kyselin způsobená sladováním.
Vývoj receptury bílé klobásy s podílem rostlinných bílkovin a vlákniny
Blahutová, Petra ; Svoboda, Zdeněk (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřená na vývoj receptury bíle klobásy s náhražkou rostlinného původu. Jako náhražka byla vybrána červená čočka a kořenová zelenina zastoupena mrkví, petrželí a celerem. Podle optimalizované receptury byly připraveny tři sady vzorků klobás o čtyřech různých koncentracích. Takto připravené vzorky byly podrobeny senzorické analýze, aby byla zjištěna optimální koncentrace náhražky v klobásách. Dále byly u připravených vzorků stanoveny obsahy vybraných nutričních charakteristik, konkrétně bílkovin, tuků a mastných kyselin, sacharidů a vody, a jejich trendy. Až na pár abnormalit byly zjištěny v závislosti na zvyšující se koncentraci náhražky postupně rostoucí nebo klesající trendy obsahů nutričních parametrů. Dále byla data ze senzorického a nutričního testování podrobena statistickému vyhodnocení. U senzorických parametrů se ukázalo, že vzorky s nízkým a vysokým obsahem náhražky se od sebe napříč senzorickými parametry signifikantně liší. Statistická korelace senzorického a nutričního hodnocení ukázala, že vzorky klobás s vyšším obsahem tuků a nízkým obsahem náhražky byly hodnoceny jako chutné, tzn. že existuje přímá souvislost mezi obsahem tuků a celkovým hodnocením klobásy. Jako nejlepší vzorek byl vybrán vzorek s 36 % náhražky sestávající se ze směsi červené čočky a kořenové zeleniny v poměru 1:1. Byl spotřebitelům senzoricky nejvíce příjemný a zároveň obohacen o rostlinnou složku.
Možnosti zaměstnávání osob s látkovymi závislostmi v Jihočeském kraji
SVOBODA, Zdeněk
Bakalářská práce se zabyvá problematikou zaměstnávání osob s látkovou závislostí v Jihočeském kraji. V první kapitole se práce věnuje se popisu a shrnutí poznatků z oblasti látkovych závislostí. Druhá kapitola seznamuje s problematikou zaměstnanosti a trhu práce, zároveň také přibližuje zdravotní a sociální důsledky nezaměstnanosti. Třetí část práce je zaměřena na konkrétní organizace, které se zaměstnáváním závislych osob zabyvají.
Connectivity / Democratic City_Radnice pro Staré Brno
Kabelková, Karolína ; Svoboda, Zdeněk (oponent) ; Nový, Vítězslav (vedoucí práce)
Hlavním tématem mé bakalářské práce je návrh nové radnice pro staré Brno na Mendlově náměstí. Práce vychází ze zpracované studie této lokality, kde je zadefinováno místo pro novou radnici. Cílem je vytvoření stavby, která občany spojuje a boří mýtus současných radnic. V návrhu je počítáno s dostavbou sousedního bloku špalíčku a s využitím vzniklého předprostoru, který bude sloužit jako nové náměstí. Smyslem celého projektu je propojování administrativních záležitostí s běžným životem občana. V první části práce je provedena analýza území, která slouží jako podklad pro návrh. V dalších částech je řešen samotný návrh radnice.
Národní program podpory jakosti - Česká kvalita
SVOBODA, Zdeněk
Program Česká kvalita vznikl v červnu roku 2002 na podporu prodeje kvalitních výrobků a poskytování kvalitních služeb, jehož hlavním cílem je zviditelnit tyto produkty a tím zlepšit orientaci spotřebitelů při jejich nákupech. Základním principem Programu Česká kvalita je to, že neexistuje jediná podporovaná značka kvality, ale že je vytvořen program, který umožňuje, aby se na trhu objevilo libovolné množství značek kvality, jejichž podstata je založena na objektivním ověřování kvality výrobků a služeb třetí nezávislou stranou. Hlavním cílem této diplomové práce je analýza efektivnosti Programu Česká kvalita. Práce je zaměřena na problematiku získávání značek kvality, přiblížení postupu, kterým podnik značky získává, zahrnuje také zhodnocení přínosů, které značky kvality a Program Česká kvalita podniku přináší a náklady spojené s certifikací. Analýza se opírá o výsledky dotazníkového průzkumu prováděného u výrobců, kteří označují své výrobky vybranými značkami kvality a logem Programu CzQ (Czech Made, QZ, Žirafa). Z výsledku dotazníkového šetření vyplynula důležitost a význam Programu Česká kvalita, ale také určitá nespokojenost s minimálním vlivem tohoto programu na spotřebitele. Dotazovaní výrobci se shodují v názoru, že je to dáno především nízkou úrovní propagace i podpory státu, která by motivovala spotřebitele ke koupi výrobků označených těmito značkami.
Ekonomistické paradigma a jeho vliv na životní prostředí
Svoboda, Zdeněk ; Kocian, Matúš (vedoucí práce) ; Štica, Petr (oponent)
Diplomová práce z oboru environmentální etiky "Ekonomistické paradigma a jeho vliv na životní prostředí" chce přestavit úskalí ekonomisticky orientovaného jednání soudobé společnosti a dopady takového jednání na životní prostředí. Příroda v tomto obecně akceptovaném modelu fungování světa plní roli neomezené zásobárny surovin a potravy a člověk je ve svém jednání motivován a z vnějšku stimulován touhou po majetku a blahobytu. Bezmezná důvěra ve vědecko-technologický pokrok dominuje nad rozvojem spirituality a vztahu k životnímu prostředí. To vše mnohdy na úkor nejchudších, kteří se nejméně podílejí na znečištění a změně klimatu. Práce seznámí čtenáře s vybranými aspekty ekologické krize a jejich dopady na člověka i přírodu. Představí interpretaci biblického antropocentrismu a dalších koncepcí přístupu k životnímu prostředí, které staví do popředí svého zájmu rozdílné subjekty. Cílem práce je zhodnotit udržitelnost aktuálně nastaveného fungování světa ve vztahu k životnímu prostření a nabídnout alternativy spravedlivé k budoucím generacím a vedoucím k harmonickému vztahu člověka a přírody.
Multiplikace jako prostředek komunikace
Svoboda, Zdeněk ; Polcar, Miloslav (vedoucí práce) ; Sedlák, Michal (oponent)
Tato práce se zabývá otázkou používání technologií umožňující multiplikaci informací v komunikaci. V první, teoretické části je naznačena historie vývoje technologií a prostředků umožňující multiplikaci informací. Dále se zabývá především otázkou komunikace umělecké v kontextu současného vývoje využití technologií multiplikace informací. V této části je řešena otázka využití v současnosti nejmodernější technologie v podobě internetu jako prostředku uměleckého vyjádření. Druhá část práce je koncipována jako obhajoba praktické části. Podrobněji je zde řešena otázka osobní internetové prezentace umění v podobě portfolia autora. Třetí část je zaměřena na pedagogické využití tématu multiplikace ve školní praxi. V konkrétní podobě je zde vypracován projekt na téma Multiplikace jako prostředek komunikace pro základní a umělecké školy. Základním nástrojem použitým při tvorbě práce jsou především osobní zkušenosti a postoje podložené studiem odborné literatury.
Vliv přídavku tuzemských vín při výrobě vinných klobás
Brlíková, Eliška ; Svoboda, Zdeněk (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce bylo zjistit vliv přídavku několika druhů tuzemských vín při výrobě vinných klobás. Vybrané vinné odrůdy byly charakterizovány pomocí základních i moderních analytických metod (kapalinová chromatografie s detektorem s diodovým polem) a získané výsledky byly porovnány s výsledky senzorické analýzy. Senzorická analýza byla rozdělena na dvě části, v první bylo hodnoceno šest netradičních vinných odrůd použitých při výrobě vinných klobás a v druhé části byly hodnoceny vzorky s přídavkem tradičně používané vinné odrůdy Veltlínské zelené ovšem v třech různých objemech. Pomocí programu Statistica byla data získaná ze senzorické analýzy zpracována a vyhodnocena vzájemná korelace. Pomocí metody plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem byl stanoven obsah mastných kyselin ve standardním vzorku vinné klobásy. Na základě všech stanovovaných výsledků byla zvolena nejlepší vinná odrůda k výrobě vinných klobás, jednalo se o modrou moštovou odrůdu André.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 49 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
13 SVOBODA, Zdeněk
13 Svoboda, Zdeněk
2 Svoboda, Zdeněk,
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.