Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 29 záznamů.  začátekpředchozí20 - 29  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv sociálního a finančního zázemí rodiny na vznik dětské obezity
Vokurková, Zuzana ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Chrpová, Diana (oponent)
Obezita je celosvětově velice závažný zdravotní a sociálně ekonomický problém dnešní doby. Dětská obezita představuje vyšší riziko výskytu obezity a dalších přidružených zdravotních potíží v pozdějším, dospělém věku. Jak uvádí některé výzkumy, v České republice má každé čtvrté dítě nadváhu a každé sedmé dítě trpí obezitou. Příčinou obezity jsou nejen špatné stravovací návyky a nedostatečná pohybová aktivita, ale významný vliv mají také genetické, psychologické a socioekonomické faktory. Z toho důvodu je důležitým a jediným úspěšným krokem samotná prevence. Cílem bakalářské práce bylo nalezení souvislostí mezi sociálně - finančním zázemím rodiny a vznikem dětské obezity. Zjistit, zda stupeň dosaženého vzdělání a výše finančního příjmu rodiny ovlivňuje vznik dětské obezity. Práce se dále zaměřuje na zmapování stravovacích návyků obézních dětí v souvislosti se sociálně finančním zázemím. Materiály ke vzniku teoretické části práce byly získávány z odborné literatury, lékařských časopisů, článků a internetových zdrojů WHO, SZÚ, ÚZIS. V této části byla definována dětská obezita a socioekonomické vlivy. Výzkumná část práce probíhala formou kvantitativního dotazníkového šetření, které bylo anonymní a zcela dobrovolné. Vzor dotazníku byl předložen a poté schválen etickou komisí VFN. Šetření probíhalo v...
Alternativní směry stravování a jejich vnímání lidmi ve věku 18-27
Mokrejšová, Andrea ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Chytilová, Eva (oponent)
1 Abstrakt: Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku alternativních způsobů stravování, jejich znalostí a vnímání mladými lidmi z České republiky. Práce je rozdělena na dvě části; teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou rozebrány nejznámější alternativní diety. Pomocí rešerše byl vytvořen text, který obecně pojednává o charakteru těchto diet, o jejich pozitivních a negativních účincích na lidské tělo. V této části práce je charakteristika skupiny mladých lidí z psychosociálního pohledu. Jsou zde rozebrány důvody, které vedou mladé lidi k dodržování alternativní stravy a celkový vztah mladých lidí k výživě a zdravému životnímu stylu. Praktická část se snaží blíže objasnit vztah k výživě a zdraví u respondentů, jejich vědomosti ohledně alternativní dietologie a jejich celkový vztah a vnímání alternativní výživy. Tyto skutečnosti byly vyhodnocovány pomocí dat z anonymního dotazníkového šetření. Ze získaných dat je patrné, že nadpoloviční většina se podle zásad alternativní dietologie neřídí, ale má o nich povědomí, vnímá je pozitivně a inspiruje se jimi. Většina však nevnímá jejich striktní dodržování jako benefit vůči svému zdravotnímu stavu oproti zásadám racionální výživy. Cílem práce je objasnit vztah mladých lidí k alternativní dietologii, poukázat na benefity a rizika, která jsou s...
Alergenogenní epitopy u klíšťat
PEJŠOVÁ, Hana
In this study we focused on detection of galactose-alpha-1,3-galactose (alpha-gal epitope) as to determine the proteins which carry this glycan in ticks. Affinity chromatography with magnetic beads was used to purify the proteins from tick cell lines. The proteins obtained were visualized by SDS-PAGE and western blotting. Purified proteins were then identified using mass spectometry. Fluorescence microscopy was also used to detect Gal as well as another allergenogenic epitope, the core alpha-1,3-fucose, in ticks cells.
Výživová a zdravotní tvrzení na obalech potravin
Laštovičková, Jitka ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Zlatohlávek, Lukáš (oponent)
Současná platná potravinářská legislativa Evropské unie ukládá výrobcům potravin povinnost uvádět na obale potravin řadu údajů. Pravidla pro označování potravin prošla v posledních 10 letech významnými změnami - mimo jiné byly nově vytvořeny také předpisy upravující podmínky pro uvádění výživových a zdravotních tvrzení na obalech potravin. Hlavními důvody pro vytvoření těchto předpisů byla snaha o společnou regulaci pravidel v rámci Evropské unie a zvýšení ochrany spotřebitele v souvislosti s nákupem potravin včetně doplňků stravy, kterých se zdravotní tvrzení týkají nejvíce. Cílem práce bylo sumarizovat dosavadní vývoj a popsat současný stav legislativy upravující pravidla pro uvádění výživových a zdravotních tvrzení na obalech potravin v České republice. Dále také prostřednictvím dotazníkového průzkumu zjistit informovanost pacientů docházejících na konzultace s nutriční terapeutkou o výživových a zdravotních tvrzeních na obalech potravin. Celkem se výzkumu účastnilo 83 respondentů, analyzováno bylo 80 dotazníků (3 dotazníky byly z analýzy vyřazeny pro neúplné vyplnění). Většina respondentů považuje informace uvedené na obalech potravin za pravdivé, důvěryhodné, při nákupu potravin, které nezná, čte jejich etiketu. Většina respondentů se o zdravotních a výživových tvrzeních dozvěděla...
Bezlepková dieta - fakta a mýty
Hejduk Bobková, Barbora ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Starnovská, Tamara (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo získat ucelený pohled na bezlepkovou dietu a potvrdit nebo vyvrátit tvrzení, že se z bezlepkové diety stal módní trend ve výživě. V teoretické části je vysvětlen vztah bezlepkové diety a onemocněních způsobné nesnášenlivostí lepku. Větší pozornost je věnována nejzávažnějšímu z nich, celiakii, jejíž jedinou léčbou je bezlepková dieta. Rešerší obvykle dostupných zdrojů pro širokou veřejnost vznikl seznam a popis nejčastěji se objevujících mýtů kolem bezlepkové diety, který byl konfrontován s fakty vycházejících z medicínského pohledu. V řešení práce bylo provedeno anonymní dotazníkové šetření na vzorku zákazníků nakupujících bezlepkové potraviny v prodejně Sklizeno, v jídelně České národní banky, na náhodném vzorku lidí, kteří řeší zdravý životní styl a klientů soukromých nutričních poraden se zkušenostmi s bezlepkovou dietou. Pomocí dotazníku bylo sledováno povědomí o bezlepkové dietě, znalosti o ní, zkušenosti, důvody, co respondenty při rozhodování ovlivnilo. Obzvlášť pak u skupiny respondentů, kteří drželi dietu bez diagnostikovaného onemocnění, jehož terapií by byla BLD. Bezlepkovou dietu někdy v životě držela většina dotazovaných - 72 %. Z tohoto celkového počtu nemělo 50 % lékařsky diagnostikováno onemocnění, jehož léčba by tuto dietu vyžadovala. Z celkového...
Komparace výživy ve vybraných zemích světa
Veselá, Kristýna ; Hintnausová, Helena (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
Tato bakalářská práce se zabývá výživou ve vybraných vyspělých a rozvojových zemích, vystihuje její vývoj od roku 2000 po současnost. Lidé po celém světě jsou ohroženi malnutricí, jedni z důvodu přebytku, druzí z důvodu nedostatku. V teoretické části je charakteristika výživy a malnutrice. V praktické části je srovnání zvlášť zemí vyspělých a zemí rozvojových z hlediska příjmu jednotlivých živin, potravin a výskytu malnutrice. Z výsledků je zřejmé, že ve sledovaných zemích nebyl stav výživy dobrý, pouze v Japonsku se blížil ideálnímu stavu. Klíčová slova výživa, malnutrice, výživová doporučení, vyspělé země, rozvojové země
Superpotraviny - proč je zvolit ve výživě?
Dominik, Michal ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
Tato práce shrnuje informace o Šalvěji hispánské, známé jako chia a Kustovnici cizí/čínské, známé jako Goji, jež jsou rostlinami, které poskytují semena a plody užívané jako superpotraviny. Teoretická část práce je rozdělena na obecný popis, obsahové látky, účinky na zdraví, historii používání těchto rostlin a přehled studií s jejich použitím. Studie jsou zaměřené na zkoumání antioxidačních účinků, protirakovinových účinků, vlivu použití těchto superpotravin na metabolismus a onemocnění a dále pak studie zaměřené na použití těchto superpotravin v běžných potravinách. Praktická část práce se zaměřila na výzkum povědomí o superpotravinách mezi populací a mírou jejich užívání. Z výsledků vyšlo, že povědomost o superpotravinách, včetně chia a Goji, je na dobré úrovni, stejně tak míra užívání superpotravin v populaci. Chia a Goji jsou dle výsledků aktuálně nejvíce užívanými superpotravinami. Necelá třetina respondentů pak pozoruje pozitivní efekty užívání superpotravin. Tato práce předkládá informace možným konzumentům, proč by měly být superpotraviny zařazeny do stravy.
Potravinové alergie a intolerance - fakta a mýty
Češková, Blanka ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Šatný, Martin (oponent)
Onemocnění spojená s přecitlivělostí na potraviny, mezi které se řadí potravinové alergie i potravinové intolerance, jsou celosvětově na vzestupu. Alergická onemocnění se v ekonomicky vyspělých státech dle WHO stala největší dětskou environmentální epidemií. Dysregulace imunitní tolerance je základním mechanismem, který se na rozvoji potravinové alergie podílí. Podle současného názoru riziko vzniku alergií více souvisí s jinými faktory životního stylu, jako jsou složení stravy, tělesná aktivita nebo obezita. Potravinové alergie u dětí a u dospělé populace se liší jak ve spektru spouštěcích potravin, tak svými projevy i jejich závažností. Rozdílná je také prognóza u alergií na různé druhy potravin. Jedním z nejvýznamnějších faktorů, které ovlivňují správný rozvoj imunitního systému dítěte, je výživa. Do 4. až 6. měsíce by mělo dítě dostávat výhradně mateřské mléko - pro kojence je to nejvhodnější a z alergologického hlediska i nejbezpečnější strava. Posiluje jeho imunitní systém. Je pozorován jeho pozitivní vliv zejména na výskyt potravinových alergií a atopického ekzému. Rozvoji astmatu a jiných alergií ale zřejmě zabránit nedokáže. Kojení má mimořádný význam a přínos v prevenci řady onemocnění pro dítě i matku. Mléko je ve výživě většiny národů významnou potravinou, přesto se najde skupina lidí,...
Výživa a sedavé zaměstnání
Řehounková, Alena ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
V bakalářské práci jsem přiblížila problematiku dnešní doby, kterou je čím dál větší počet lidí, kteří celý pracovní den tráví vsedě, u počítače. Zároveň mají téměř neomezený přístup k potravinám. Tyto dva faktory výrazně přispívají k nezdravému životnímu stylu. Ten má vliv na rozvoj metabolických onemocnění, někdy nazývaných také jako "civilizační onemocnění". V první části jsem popsala racionální výživu, jak by měl vypadat příjem jednotlivých makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů) i mikroživin (vitaminů, minerálních látek). Ve druhé části jsou uvedeny hlavní metabolická onemocnění, která mají souvislost se špatným životním stylem a hlavně sedavým způsobem života. Praktická část se skládá z dotazníkového šetření. Cílem dotazníku bylo zjistit výživové a pohybové zvyklosti u zaměstnanců, kteří většinu pracovního dne tráví vsedě. Z výzkumu vyplynulo, že většině dotázaných není lhostejné, jaké potraviny přijímají, snaží se tomu přizpůsobit i své chování a nakupování. Někteří respondenti, přestože mají zájem o změnu životního stylu, nedaří se jim vytyčeného cíle dosáhnout. Možným řešením by byla spolupráce firem, jejichž zaměstnanci pracují vsedě, s nutričním terapeutem, který by pomohl lidem předcházet různým onemocněním způsobeným nesprávnou výživou. klíčová slova: výživa, sedavé zaměstnání,...
Vegetariánství a těhotenství
Šimončičová, Renáta ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
Úvod: Diplomová práce se zaměřuje na problematiku vegetariánství v průběhu těhotenství. Dalším předmětem je především zjištění stravovacích návyků těhotných vegetariánek. Cíle: Cílem teoretické části je seznámit čtenáře s vegetariánstvím a výživou těhotné vegetariánky. Praktická část se pak zaměřuje na stravovací zvyklosti těhotných vegetariánek, na zjištění, jestli mají tyto ženy sklony k alternativám v souvislosti s rozhodováním o vlastním těle a budou-li vést/vedou své děti k vegetariánství. Metody: Průzkum proběhl formou anonymního online dotazníku. Získaná data jsou zobrazena ve formě grafů a tabulek. Část práce je věnována analýze získaných dat. Výsledky: Teoretická část ukazuje na skutečnost, že k vhodně sestavené vegetariánské stravě v těhotenství je zapotřebí dostatek relevantních informací. Z dotazníkového šetření vyplývá, že se většina respondentek stravuje převážně pestře a dle zásad zdravé výživy, s ohledem na vegetariánství. Větší část respondentek je nakloněna alternativám v souvislosti s rozhodováním o vlastním těle. Nadpoloviční většina respondentek uvedla, že své děti nebudou vést/nevedou k vegetariánství. Závěr: Správné sestavení bezmasé stravy vyžaduje určité znalosti a nevystačí pouze s vyloučením masa z jídelníčku. Je třeba brát v potaz nejen zdravotní výhody vegetariánství,...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 29 záznamů.   začátekpředchozí20 - 29  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
3 PEJŠOVÁ, Hana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.