Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Význam nízkohistaminové diety při snížené hladině nebo funkci diaminooxidázy
Barcajová, Nikola ; Tkáčová, Judita (vedoucí práce) ; Mokrejšová, Andrea (oponent)
Tato bakalářská práce zkoumá účinky nízkohistaminové diety na dospělých pacientech se sníženou hladinou nebo funkcí enzymu diaminooxidázy (DAO). Vzhledem k tomu, že příznaky histaminové intolerance se často podobají alergické reakci, může být správná diagnóza problematická. Nejčastějším krokem ke zmírnění potíží je zahájení eliminační diety, kterou jsme pacientům navrhli v rámci výzkumu pro tuto bakalářskou práci. Výzkumnou hypotézou bylo, že u pacientů, kteří podstoupí eliminační dietu, dojde ke zlepšení příznaků histaminové intolerance. Výzkum byl proveden pomocí dotazníku, přičemž polovina respondentů byla rekrutována z alergologicko-imunologického centra a druhá polovina prostřednictvím sociálních sítí. Podmínkou bylo, aby pacienti měli hodnoty DAO <10 U/ml. Byly vybrány čtyři dospělé ženy, kterým byly poskytnuty potřebné materiály a instrukce, jimiž se měly během diety řídit. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část shrnuje všechny dosavadní relevantní informace týkající se histaminové intolerance, diaminooxidázy a eliminační diety. Praktická část se zaměřuje na vyhodnocení výsledků eliminační diety. Výsledky ukazují, že u většiny pacientů, kteří dietu podstoupili, došlo ke zlepšení nebo úplnému vymizení příznaků HIT. Informace, které se během intervence dozvěděli,...
Nutriční terapie u pacientů s chronickým onemocněním ledvin
Mokrejšová, Andrea ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Zakiyanov, Oskar (oponent)
Nutriční terapie je u dialyzovaných pacientů velmi významná. Základem stravy při hemodialyzační léčbě je dostatečný energetický příjem, navýšený příjem bílkovin, který odpovídá potřebě dialyzovaného pacienta. Pro pacienty může být těžko uchopitelná změna stravování oproti období predialyzační léčby, stálého hlídání všech omezení ve stravě kvůli nedostatečné filtrační schopnosti ledvin a zároveň sestavení stále pestrého a vyváženého jídelníčku. Z toho důvodu je více než žádoucí, aby byla pacientům poskytnuta možnost pravidelné nutriční edukace a konzultace. Tato individuální péče je zásadní pro zvyšování kvality života a dostatečnou podporu hemodialyzační léčby. Cílem této práce je vyhodnotit změnu složení jídelníčku u hemodialyzovaných pacientů po pravidelných nutričních edukacích. Kromě úpravy stravovacích zvyklostí byly sledovány i další antropometrické i laboratorní parametry související s výživovým stavem dialyzovaných pacientů. Pacienti byli podle své preference rozděleni do dvou skupin. První sledovaná skupina zaznamenávala své stravování písemně či elektronicky. Druhá kontrolní skupina svůj jídelníček nezaznamenávala, ale snažila se stravovací režim upravit podle individuálních nutričních konzultací. Hodnocena byla optimální tělesná hmotnost, celkový cholesterol, HDL cholesterol, LDL...
Alternativní směry stravování a jejich vnímání lidmi ve věku 18-27
Mokrejšová, Andrea ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Chytilová, Eva (oponent)
1 Abstrakt: Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku alternativních způsobů stravování, jejich znalostí a vnímání mladými lidmi z České republiky. Práce je rozdělena na dvě části; teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou rozebrány nejznámější alternativní diety. Pomocí rešerše byl vytvořen text, který obecně pojednává o charakteru těchto diet, o jejich pozitivních a negativních účincích na lidské tělo. V této části práce je charakteristika skupiny mladých lidí z psychosociálního pohledu. Jsou zde rozebrány důvody, které vedou mladé lidi k dodržování alternativní stravy a celkový vztah mladých lidí k výživě a zdravému životnímu stylu. Praktická část se snaží blíže objasnit vztah k výživě a zdraví u respondentů, jejich vědomosti ohledně alternativní dietologie a jejich celkový vztah a vnímání alternativní výživy. Tyto skutečnosti byly vyhodnocovány pomocí dat z anonymního dotazníkového šetření. Ze získaných dat je patrné, že nadpoloviční většina se podle zásad alternativní dietologie neřídí, ale má o nich povědomí, vnímá je pozitivně a inspiruje se jimi. Většina však nevnímá jejich striktní dodržování jako benefit vůči svému zdravotnímu stavu oproti zásadám racionální výživy. Cílem práce je objasnit vztah mladých lidí k alternativní dietologii, poukázat na benefity a rizika, která jsou s...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.