Název:
Alternativní směry stravování a jejich vnímání lidmi ve věku 18-27
Překlad názvu:
Alternative eating habbits and their perception by people aged 18-27
Autoři:
Mokrejšová, Andrea ; Pejšová, Hana (vedoucí práce) ; Chytilová, Eva (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] 1 Abstrakt: Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku alternativních způsobů stravování, jejich znalostí a vnímání mladými lidmi z České republiky. Práce je rozdělena na dvě části; teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou rozebrány nejznámější alternativní diety. Pomocí rešerše byl vytvořen text, který obecně pojednává o charakteru těchto diet, o jejich pozitivních a negativních účincích na lidské tělo. V této části práce je charakteristika skupiny mladých lidí z psychosociálního pohledu. Jsou zde rozebrány důvody, které vedou mladé lidi k dodržování alternativní stravy a celkový vztah mladých lidí k výživě a zdravému životnímu stylu. Praktická část se snaží blíže objasnit vztah k výživě a zdraví u respondentů, jejich vědomosti ohledně alternativní dietologie a jejich celkový vztah a vnímání alternativní výživy. Tyto skutečnosti byly vyhodnocovány pomocí dat z anonymního dotazníkového šetření. Ze získaných dat je patrné, že nadpoloviční většina se podle zásad alternativní dietologie neřídí, ale má o nich povědomí, vnímá je pozitivně a inspiruje se jimi. Většina však nevnímá jejich striktní dodržování jako benefit vůči svému zdravotnímu stavu oproti zásadám racionální výživy. Cílem práce je objasnit vztah mladých lidí k alternativní dietologii, poukázat na benefity a rizika, která jsou s...1 Abstract: This Bachelor's thesis is focused on problems of alternative nutrition and their knowledge and perception by young people in Czech republic. The Bachelor's thesis is divided into two parts; theoretical and practical. In the theoretical part the most popular alternative eating ways are analyzed. By a search was made text about general characteristic of alternative diets and about healthy benefits and risks resulting from their compliance. In this part is the characteristic of young people group by psychosocial view. There are included the discussion about reasons why they can decide to compliance alternative nutrition and their general attitude to nutrition and healthy lifestyle. The practical part tries to explain the context between nutrition and health for respondents and their knowledge about alternative dietology and their general relationship to alternative nutrition. These facts were evaluated by anonymous questionnare. We can see that the majority part of respondents doesn't observe principals of alternative dietology but they have knowledge about it. Their perception is positive and some of respondents regulate their food. The absolute majority of respondents doesn't percept the strict observe better for their body health than racional nutrition. The main goal of this Bachelor's thesis...
Klíčová slova:
Alternativní výživa; výživa; zdraví; Alternative nutrition; health; nutrition