Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Antimikrobiální aktivita konopného extraktu u patogenů způsobujících onemocnění kůže
Pařízek, Štěpán ; Fraňková, Adéla (vedoucí práce) ; Klouček, Pavel (oponent)
Choroby vyvolané mikroby jsou v celosvětovém měřítku příčinou morbidity a ohrožení zdraví lidí. Přes nesporný globální přínos antibiotik se lze v dnešní době stále častěji setkávat s výskytem infekcí způsobených bakteriemi rezistentními k antibiotikům. Lze to přisuzovat dlouhodobě zvýšené spotřebě antibiotik, ale především jejich nevhodným užíváním. Vývoj syntetických antibakteriálních léčiv v posledních desetiletích výrazně stagnuje, navíc tato antibiotika ničí v těle i pro člověka důležité bakterie. Tato skutečnost vyvolává silnou potřebu hledat přírodní léčebné prostředky s podobnými nebo lepšími antimikrobiálními vlastnostmi. Je známo, že mnoho rostlin produkuje široké spektrum sekundárních metabolitů s antimikrobiálními účinky, které různými mechanismy působí inhibičně na růst a reprodukci patogenních mikroorganismů. Z prozkoumaných rostlinných léčiv se jeví jako vhodná alternativa antibiotik konopí, které je lidmi již velmi dlouho využíváno při mnoha onemocněních. Tato práce se zaměřuje na antimikrobiální aktivitu extraktů ze šesti různých genotypů konopí. Extrakty s různým poměrem kanabinoidů byly testovány in-vitro mikrodiluční metodou na vybraných patogenech, způsobujících onemocnění kůže (Staphylococcus spp., Streptococcus spp.). Výsledky potvrdily antimikrobiální aktivitu všech testovaných extraktů. Velmi dobrá minimální inhibiční koncentrace byla vyhodnocena zejména u Streptococcus spp. s koncentrací 4 ug/ml. Nejlepší výsledky proti všem patogenům vykazovaly extrakty NHS4, JB3 a CK3 s minimální inhibiční koncentrací v rozsahu od 4 do 16 ug/ml. Pouze extrakty CK2, N3 a JC1 se jevily jako neúčinné (MIC 512 ug/ml), protože u nich nemohla být vyhodnocena inhibiční koncentrace.
Evaluation of physical properties of rice cultivars grown in Kyrgyzstan
Nádvorníková, Martina ; Banout, Jan (vedoucí práce) ; Fraňková, Adéla (oponent)
The purpose of this study was to evaluate physical properties of eight staple rice cultivars grown and consumed in Kyrgyzstan. The objective was to record and discuss values of several analysis in sub-sections of basic physical characteristics, textural characteristics, mechanical characteristics and cooking properties. The physical properties investigated seed dimensions, equivalent diameter, surface area of the grain, sphericity, aspect ratio, volume of the grain, bulk and solid density, porosity, thousand kernel weight, hardness of the grain, colour characteristic, optimum cooking time and water uptake ratio. Those analysis were performed in the laboratory of Czech University of Life Sciences and given methodology was strictly followed.
Možnost prodloužení úchovy čerstvého kuřecího masa pomocí silic enkapsulovaných do jílových nanočástic
Vojtíšková, Zuzana ; Klouček, Pavel (vedoucí práce) ; Fraňková, Adéla (oponent)
Tato diplomová práce má za cíl představit rostlinné silice jako účinné antimikrobiální látky vhodné pro konzervaci potravin, se zaměřením na údržnost masa. Maso je potravina, která díky vysokému obsahu živin, snadno podléhá mikrobiálnímu kažení. Kažení masa lze oddálit výběrem vhodné konzervační metody. V současné době jsou stále více využívány tzv. moderní konzervační metody, které se od klasických konzervačních zákroků liší především v šetrnosti k dané potravině. Za nadějnou metodu lze považovat konzervaci pomocí rostlinných silic. V experimentální části diplomové práce je hodnocen účinek silic enkapsulovaných do jílových nanočástic na údržnost čerstvého kuřecího masa. Pro účely experimentu byly použity tymiánová silice a silice ze saturejky ve dvou rozdílných koncentracích (silice:nanojíl - 1:5, 1:10 w/w). Kousky kuřecího masa (5 g) byly zaočkovány bakterií Salmonella enteritidis (ATCC 13076) a Escherichia coli (ATCC 25922) a následně obaleny v jílových nanočásticích s enkapsulovanou silicí. Takto ošetřené maso bylo skladováno při 4 °C a vyhodnocováno 1., 7. a 14. den skladování společně se třemi kontrolami. Vzorky kuřecího masa byly zkoumány z hlediska mikrobiologických parametrů, kdy byl hodnocen jejich inhibiční efekt proti patogenním bakteriím. Vzorky byly podrobeny také senzorické analýze, která měla stanovit případný vliv silic na organoleptické vlastnosti masa. Výsledky potvrdily antimikrobiální účinnost obou silic proti patogenním bakteriím. Tymiánová silice však vykazovala větší inhibiční účinek ve srovnání se silicí ze saturejky. U obou testovaných bakterií došlo vlivem přídavku tymiánové silice ke snížení jejich počtu o více jak 3,5 log KTJ.g-1 v porovnání s kontrolami. Méně příznivé výsledky byly zaznamenány v případě senzorické analýzy, neboť z hlediska organoleptických vlastností nebyly dané koncentrace silic hodnotiteli přijímány kladně. Ve vzorcích ošetřených silicemi tak převládala nežádoucí hořká a štiplavá chuť. Tato práce potvrdila antimikrobiální aktivitu silic tymiánu a saturejky, kterou lze využít při konzervaci čerstvého masa. Avšak reálné použití silic v potravinářství může být značně omezeno jejich vlivem na organoleptické vlastnosti produktu.
Výběr chemotypů konopí vhodných pro léčebné použití s převládající účinnou látkou THC
Michnová, Lenka ; Fraňková, Adéla (vedoucí práce) ; Klouček, Pavel (oponent)
V posledních letech se stále více diskutuje o možném terapeutickém využití konopí. Ukazuje se, že jeho účinné látky (kanabinoidy tetrahydrokanabinol a kanabidiol) mají velký potenciál v medicíně a nemusí být zneužívány pouze jako rekreační droga. Katedra rostlinné výroby na FAPPZ byla první institucí v ČR, které bylo uděleno povolení k legálnímu pěstování konopí s vyšším obsahem THC než je 0,3 % pro výzkumné účely. V první části literární rešerše byly shrnuty základní poznatky o konopí, jeho biologicky aktivních látkách a současné legislativě. V druhé části byl popsán endokanabinoidní systém a využití konopí v oblasti medicíny. Tato práce byla zaměřena na vyhodnocení obsahu THC a CBD v sedmi různých kultivarech konopí (Nurse Jackie, Conspiracy Kush, Jillybean, Jack Cleaner 2, Jack Skellington, Nordle a National Health Service). Rostliny konopí byly pěstovány ve stejných podmínkách ve třech pěstebních cyklech. Obsah účinných látek v sušeném a homogenizovaném květenství každé rostliny byl analyzován pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID) dle metodiky OSN. Na základě analýz byly vybrány vhodné genotypy, které obsahem kanabinoidů odpovídají vyhlášce 236/2015 Sb. a potřebám pacientů. Dle výsledků bylo zjištěno, že všech sedm analyzovaných odrůd je vhodných k léčebnému použití z hlediska obsahu THC a CBD. Nejvyšší průměrný obsah THC byl naměřen u odrůdy Jack Cleaner 2, naopak nejmenší obsah byl analyzován v odrůdě Nordle. Bylo prokázáno, že rozdíly v obsahu THC jsou spojeny spíše s genotypovou variací, než s kultivačními faktory. Cílem práce bylo také zjistit, která ze sedmi odrůd bude stabilní jak z hlediska obsahu THC a CBD, tak i ve výnosu. V tomto případě se nejlépe jevila odrůda Jack Cleaner 2 a Nurse Jackie. Z předběžných výsledků vyplývá, že právě tyto dvě odrůdy by mohly být využívány k léčebným účelům.
Kvalita bramborových lupínků ze skladovaných brambor ošetřených karvonem
Gildainová, Dana ; Klouček, Pavel (vedoucí práce) ; Fraňková, Adéla (oponent)
V diplomové práci byla hodnocena schopnost monoterpenu D-karvonu (hlavní složka kmínové silice) inhibovat růst klíčků skladovaných brambor určených pro zpracování na potravinářské výrobky. Následně byl hodnocen vliv ošetření karvonu na vybrané kvalitativní parametry bramborových lupínků. Pro tento experiment byly zvoleny dvě koncentrace karvonu (8 a 32 mikrolitrů na litr) aplikovaného na skladované brambory v třítýdenních intervalech celkem čtyřikrát. K aplikaci byl použit upravený chromatograf, který zajistil rovnoměrné rozptýlení aplikované látky. Ošetření probíhalo po dobu deseti minut, každá varianta ošetření byla provedena ve třech opakováních. Po každém ošetření byl hodnocen inhibiční efekt karvonu na růst klíčků a také byl stanovován obsah redukujících cukrů v hlízách metodou Luffa-Schoorla. Z ošetřených brambor byly opakovaně vyráběny bramborové lupínky. Instrumentální měření textury bramborových lupínků bylo provedeno na testovacím přístroji Instron. Lupínky byly také podrobeny senzorickému hodnocení ke zjištění míry ovlivnění organoleptických vlastností. Na základě výsledků byl inhibiční účinek na růst klíčků potvrzen pouze u varianty ošetření karvonem o koncentraci 32 mikrolitrů na litr. Varianta ošetření 8 mikrolitrů na litr vykazovala stejné výsledky klíčení jako varianta kontrolní. Obsah redukujících cukrů v hlíze nebyl ovlivněn ošetřením karvonem. Při instrumentálním měření texturních vlastností byl významný rozdíl mezi kontrolou a variantami ošetřenými karvonem potvrzen pouze po druhém a čtvrtém ošetření. Tyto lupínky vykazovaly vyšší maximální sílu potřebnou ke křupnutí bramborového lupínku v porovnání s kontrolní variantou. Na základě senzorického profilu bramborových lupínků nebyly ovlivněny organoleptické vlastnosti, a to ani po čtvrtém ošetření skladovaných brambor karvonem. Silice a jejich účinné látky představují vhodnou náhradu používaných syntetických látek, protože nebyl zjištěn negativní vliv karvonu na kvalitativní parametry.
Využití biologicky aktivních látek z rostlin pro prodloužení úchovy bezinkového sirupu
Grosmanová, Anna ; Klouček, Pavel (vedoucí práce) ; Fraňková, Adéla (oponent)
Cílem této práce bylo najít biologicky aktivní látky s antimikrobiální aktivitou vhodné pro použití jako přírodních konzervantů u bylinných sirupů. Jelikož silice jsou mezi přírodními látkami známé pro svou anitimikrobiální aktivitu, byly vybrány silice tymiánu, voňatky citronové a hřebíčku. Testovány byly na bezinkovém sirupu. Jedním z důvodů výběru tohoto tématu bylo i potenciální praktické využití v soukromé malovýrobě a tedy inovace technologického postupu. Do vyrobeného sirupu byla vmíchána emulgovaná silice. Po dobu 14 dnů byl sledován vliv silice na počet mikroorganismů, jejichž počet byl stanovován kapkovou metodou. Kultivace mikroorganismů byla prováděna při teplotě 22 °C, vzhledem k běžně očekávaným skladovacím podmínkám pro tyto produkty, vždy po sedmi a následně čtrnácti dnech. Následně byl vypočítán celkový počet narostlých kolonií a ten přepočítán na logaritmus všech kolonie tvořících jednotek. U hřebíčkové silice byl zjištěn signifikantní rozdíl mezi kontrolním vzorkem a aplikací silice ve všech koncentracích a zároveň byla pro tuto silici zjištěna i statisticky významná závislost na výši koncentrace. Stejně tak byl významný rozdíl mezi kontrolním vzorkem a sirupem ošetřeným silicí prokázán u voňatky citronové a tymiánu, ovšem u tymiánu se neprokázala závislost na výši koncentrace. Silice je v sirupech možné využít jako přírodní konzervanty, protože vynikají nejen svojí anitimikrobiální schopností, ale také jejich cenovou dostupností a snadnou technologií aplikace.
Metody hodnocení environmentálních dat‚ informací a indikátorů: Průzkum efektivity informačních služeb MŽP
BEZK, o.s. Praha ; Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, Ústav informačních studií a knihovnictví, Praha ; Fraňková, Adéla ; Levá, Petra ; Mihalíček, Matouš ; Bilinová, Markéta ; Činčera, Pavel ; Sluková, Petra ; Souček, Martin ; Činčera, Jan ; Papík, Richard
Tato část zprávy pojednává o provedeném průzkumu efektivity informačních služeb Ministerstva životního prostředí. Je členěna do dvou hlavních celků: indikativní části, popisující metodiku projektu, ověřované hypotézy a závěry, a prezentační části. Ta sestává z kapitol: průzkum využití informačních služeb MŽP/CENIA pro výzkum a vývoj, analýza návštěvnosti www stránek, průzkum mezi celostátně působícími nevládními organizacemi, průzkum mezi komerčně působícími subjekty, průzkum mezi učiteli různých stupňů škol a průzkum mezi veřejnými a odbornými knihovnami.

Viz též: podobná jména autorů
4 FRANKOVÁ, Aneta
7 Franková, Alena
2 Franková, Alžběta
4 Franková, Aneta
2 Franková, Anetta
8 Franková, Anna
7 Fraňková, Alena
2 Fraňková, Alexandra
1 Fraňková, Andrea
8 Fraňková, Anna
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.