Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Obsahové látky listu a stonku brusnice borůvky
Hybelbauerová, Simona ; Koutek, Bohumír (vedoucí práce) ; Klinot, Jiří (oponent) ; Potáček, Milan (oponent) ; Šmidrkal, Jan (oponent)
1. Uvod sfudium přírodnich látek je tradičnídisciplinou organické chemie, která má bohatou historii. Se zdokonalovárrím izolačníchtechnik (především různých chromatografií) a identifikačníchtechnik (spektrální metody) jsou studovtí'tty obsahové látky různých Živých organismů striLle podrobněji. S rozvojem technib umoŽňujících velmi rych|é stanovení biologických aktivit, se v současnédobě objevuje i nový trend - cílenéhledání biologicky aktivnich sloučenin. Extrakt z rostlinje nahrubo frakcionovrin a u jednot|iv'ých frakci je zjišťovri'rra jejich aktivita, častoproti desítkám viru, mikroorganismů a nádorových linií. Zajímavéfrakce jsou dále děleny ůdo na|ezeni chemického individua(í) zodpovědných za bio|ogickou aktivitu. V publikacich týkajicich se přírodních látek jsou obvykle popisovany izolace pouze jednoho typu sloučenin - frakce anthokyaninů' flavonoidů, feno|ických láteh sacharidů, izoprenoidů _ podle tématiky, kterou se zabývá a pro kterou je vybaveno dané pracoviště' Pro nezvyk|e vysoký obsah anthokyaninů a flavonoidůje celosvětově velký zájem o studium těchto obsahov'ých látek p|odů brusnice borůvky ajejich účinků především na lidské zdraví. Nejen extrakty z plodů, ale také z listů, jsou součástířady připravků používanýchv |idovém |éčite|stvíi v medicíně k léčběmočových kamenů, zanětů močových cest...
Resveratrol
Šmidrkal, J. ; Filip, V. ; Prekop, J. ; Kolouchová, I. ; Melzoch, K. ; Harmatha, Juraj
Resveratrol je polyfenol (3,4',5-trihydroxystilben), který je obsažen v hroznech révy vinné a rovněž ve víně jako nápoji. Uvádí se, že úzce souvisí s tzv. francouzským paradoxem. Předpokládá se rovněž, že kromě resveratrolu jsou též účinné další látky, a to zejména pterostilben a pinosylvin.

Viz též: podobná jména autorů
1 Šmidrkal, Jan
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.