Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 27 záznamů.  předchozí8 - 17další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na obsah a složení proteinů pšeničného zrna u rané a pozdní odrůdy pšenice
Smrčková, Kamila ; Vítová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem zvýšené koncentrace CO2 (700 ppm) na obsah a složení proteinů pšeničného zrna u rané (Avenue) a pozdní (Tobak) odrůdy pšenice. Pro stanovení proteinů v pšeničném zrnu byly použity tři metody: stanovení obsahu hrubé bílkoviny dle Kjeldahla, stanovení mokrého lepku, a gravimetrické stanovení obsahu gliadinů a gluteninů po extrakci. Byla zjištěna odlišná reakce odrůd na zvýšenou koncentraci CO2. Raná odrůda Avenue byla mnohem více citlivá na vliv zvýšené koncentrace CO2. Obsah gliadinů se snížil, kdežto obsah gluteninů se při zvýšené koncentraci CO2 zvýšil. Obsah hrubé bílkoviny se zvýšil při zvýšené koncentraci CO2, ale ne vlivem dusíkatého hnojení. Obsah hrubé bílkoviny koreloval v naší práci s obsahem mokrého lepku.
Využití dusíkatého hnojiva s inhibitorem nitrifikace ve výživě pšenice ozimé
Vícha, Lukáš
Cílem bakalářské práce bylo posouzení vlivu dusíkato-sirného hnojiva s inhibitorem nitrifikace (ENSIN) na výnos, výživný stav a kvalitu zrna ozimé pšenice. Pokus byl prováděn formou maloparcelkového pokusu na lokalitě Žabčice u Brna (184 m. n. m.) v hospodářském roce 2015/2016. Do pokusu bylo seřazeno 5 variant: 1. LAD (kontrola), 2. DASA 26-13, 3. ENSIN, 4. LAD + DASA 26-13 a 5. LAD + ENSIN. Hodnocen byl také vliv termínu aplikace. Rozdíly ve výnosech a objemových hmotnostech byly mezi jednotlivými variantami neprůkazné. Nejvyššího průměrného výnosu a objemové hmotnosti bylo dosaženo u varianty LAD + ENSIN. Rozdíly v kvalitativních parametrech zrna z jednotlivých variant hnojení byly statisticky průkazné. Nejvyšší hodnoty byly u N-látek, obsahu lepku a sedimentační hodnoty také u varianty LAD + ENSIN. Naopak nejhorší výsledky ve všech sledovaných parametrech byl u varianty ENSIN. Lze konstatovat, že pozdější aplikace hnojiva ENSIN k ozimé pšenici je výhodnější.
Mobilita a biopřístupnost fosforu v závislosti na kyselosti půdy
Tuza, Jiří
Cílem této diplomové práce bylo zjistit vliv základního hnojení fosforem při rozdílných úrovních kyselosti půdy na jeho odběr rostlinami sladovnického ječmene (odrůda Sunshine) během vegetace, výnos a kvalitu zrna a obsah labilních forem fosforu v půdě. Problematika byla řešena formou přesného nádobového pokusu ve vegetační hale biotechnologického pavilonu M v areálu Mendelovi university v Brně. Do pokusu byla zařazena hnojiva Amofos, Superfosfát a hnojiva Duofertil TOP 38 NP a Eurofertil TOP 35 NP. Hnojiva byla aplikována před setím v dávce 39 kg P2O5.ha-1 přepočtené na velikost nádoby. Na všech testovaných úrovních kyselosti půdy se projevilo základní hnojení fosforem zvýšením jeho odběru rostlinou ve fázi 3. pravého listu, kromě neutrální půdy i ve fázi tvorby 4. odnože. Ve fázi sloupkování (3. kolénko) se odběr fosforu rostlinami signifikantně zvýšil na variantách hnojených Eurofertilem TOP 35 NP a Duofertilem TOP 38 NP. Uváděný nárůst odběru fosforu byl důsledkem statisticky průkazného nárůstu hmotnosti rostlin přihnojených těmito hnojivy. Hnojení fosforem zvýšilo obsah vodorozpustného P v půdě stanoveného v prvním odběru v rozmezí 13,5 - 32 %. Z výsledků nádobového pokusu lze doporučit hnojivo Duofertil TOP 38 NP pro svou vyšší efektivnost ve využití fosforu zejména na půdy kyselé a alkalické. Základní hnojení fosforem nemělo signifikantní vliv na výnos zrna ječmene na půdě kyselé a alkalické. Zvýšení výnosu bylo statisticky průkazné pouze na půdě neutrální hnojené Amofosem. Na kvalitativních parametrech zrna (obsah NL a škrobu) vypěstovaného v podmínkách půd kyselých a neutrálních se fosforečné hnojení statisticky průkazně neprojevilo. Pouze u alkalické půdy bylo zaznamenáno statisticky významné zvýšení obsahu fosforu v zrně na variantách hnojených Amofosem a Superfosfátem.
Vliv řízené výživy jarního ječmene na dynamiku tvorby výnosu zrna a jeho kvality
Petrucha, Jan
Diplomová práce je zaměřena na hodnocení vlivu stupňované dusíkaté výživy jarního ječmene na tvorbu výnosových prvků, výnos zrna a jeho kvality při současné regulaci obsahu dusíkatých látek v zrnu cílenou aplikací mimokořenové výživy ListeruMo. Maloparcelní polní pokus byl založen na pozemcích ZP Agrospol Velká Bystřice. Po vzejití byla aplikována N-hnojiva v dávkách N1 – 80 kg N.ha-1, N2 – 110 kg N.ha-1 a N3 – 140 kg N.ha-1. V průběhu vegetace byl ve třech různých fázích BBCH (25, 30, 45 – 50) aplikován ListerMo. Výnos zrna byl srovnatelný při dávce N1 a N2, vyšší dávka N výnos zrna snižovala. Projevil se zde vliv nižšího počtu klasů na m2. Vliv aplikace ListerMo se projevil na snížení obsahu N-látek nejvíce při aplikaci v BBCH 30.
Sledování variability základních kvalitativních parametrů zrna pšenice ozimé vyprodukované v oblasti Moravskotřebovska
Kužílková, Magdaléna
Bakalářská práce se zabývá problematikou kvality zrna pšenice ozimé. Důraz byl kladen na variabilitu jednotlivých kvalitativních parametrů vzorků odebraných ve výkupu zemědělských komodit v Moravské Třebové. V literární části byla popsána hlavní a doplňková kritéria hodnocení jakosti pšenice. Byl zde zmíněn význam pšenice, její botanická charakteristika a složení zrna. Dále byly popsány vlivy působící na kvalitu zrna. Byly popsány různé účely pěstování pšenice a různé jakostní třídy. V metodice byla charakterizována oblast, kde byla pšenice pěstována, také zde byla uvedena charakteristika použitých odrůd, jejich předpokládané kategorie kvality a jejich vlastnosti. Byla hodnocena kvalita sklizeného zrna osmi lokálních pěstitelů ve vztahu k vybrané odrůdě a výnosu. Ve vzorcích byly stanoveny jednotlivé parametry a vzorky byly zařazeny do jakostních tříd. Cílem práce bylo vypracovat literární rešerši a nashromáždit data o kvalitě zrna ve výkupu zemědělských komodit. Dalším cílem bylo tato data zpracovat a zhodnotit.
Vliv agrotechnických zásahů na výnos a kvalitu zrna ozimé pšenice
Benda, Ivo
Cílem této práce bylo porovnání vlivu agrotechnických zásahů na výnos a některé kvalitativní parametry u pšenice ozimé v rámci dlouhodobého polního pokusu zaměřeného na hospodaření bez živočišné výroby na Polní pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích. Problematika byla řešena ve třech letech (od 2014/2015 až 2016/2017) formou maloparcelkových polních pokusů. V pokusu se vyhodnocoval vliv ročníku, zpracování půdy a předplodiny na výnos, obsah dusíkatých látek a objemovou hmotnost. Z výsledků pokusu lze konstatovat, že výnos a obsah dusíkatých látek je významněji ovlivněn předplodinou a ročníkem než zpracováním půdy. Objemová hmotnost je více ovlivněna průběhem ročníku.
Ovlivnění výnosu a kvality pšenice ozimé použitím stabilizovaných dusíkatých hnojiv se sírou
Minařík, Petr
Tato diplomová práce hodnotila vliv stabilizovaných dusíkatých hnojiv se sírou (ENSIN a ENTEC 26) a dusíkatých hnojiv se sírou bez inhibitorů (DASA) ve výživě pšenice ozimé. V tříletém vegetačním pokusu byl sledován vliv stabilizovaných dusíkatých hnojiv na výnos a kvalitativní parametry zrna pšenice ozimé. Pokus byl prováděn formou maloparcelkového pokusu na dvou lokalitách (Žabčice u Brna a Vatín u Žďáru nad Sázavou). Do pokusu bylo zařazeno následujících 6 variant: 1. nehnojená kontrola, 2. DASA + DASA, 3. ENSIN, 4. ENTEC 26, 5. LAD + ENSIN, 6. LAD + ENTEC 26. Na všech hnojených variantách došlo k signifikantnímu zvýšení výnosu oproti nehnojené kontrole (v průměru o 22,4 - 37,3 %). Nejvyššího průměrného výnosu za tři roky dosahovala varianta LAD + ENSIN a to na lokalitě Vatín i Žabčice. Na lokalitě Vatín dosáhla nejvyššího průměrného výnosu 7,39 t/ha a na lokalitě Žabčice 7,61 t/ha. Tato varianta dosáhla i nejvyššího obsahu N - látek i sedimentační hodnoty. Pouze u objemové hmotnosti byla lepší varianta LAD + ENTEC 26, nejednalo se však o průkazný rozdíl. Varianta LAD + ENSIN byla nejefektivnější i z hlediska ekonomické rentability.
Možnosti ovlivnění kvality zrna ječmene mimokořenovou výživou a aplikací pomocných látek a elicitorů
Podaný, Adam
V literární části diplomové práce jsou shromážděny informace o možnostech ovlivnění kvality zrna ječmene mimokořenovou výživou a aplikací pomocných látek a elicitorů. V praktické části je posuzováno uplatnění hnojiv a pomocných přípravků firmy AGRA GROUP a.s. ve výživě jarního ječmene. Byla sledována dynamika růstu a vývoje rostlin ječmene, výnos zrna a jeho kvalita. Z výsledků maloparcelních polních pokusů založených v letech 2014 a 2015 na pozemku ZD Agrospol Velká Bystřice můžeme pozorovat pozitivní vliv mimokořenové výživy především na podporu tvorby výnosu zrna ječmene odrůdy Bojos. Pozitivně byla ovlivněna i kvalita zrna, především jeho mechanické vlastnosti. Přípravek NanoFyt Si pozitivně působil na výnos, zvyšoval podíl předního zrna a přispíval k vyššímu obsahu škrobu. Listové hnojivo K-Gel podporovalo využití hnojiv UREAstabil + AmisaN, což vedlo k vyšším výnosům i k lepší kvalitě zrna. Přípravek nitrofenolát zvyšoval výnos a obsah škrobu v zrnu.
Vliv dusíkatého hnojení a sucha na obsah proteinů gliadinové frakce u ozimé pšenice
Odstrčilová, Eva ; Obruča, Stanislav (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
V této diplomové práci byl sledován vliv dusíkatého hnojení a sucha na obsah proteinů gliadinové frakce u ozimé pšenice odrůdy Tiguan. Vzorky byly kultivovány na dvou lokalitách ve dvou letech, v podmínkách bez dusíkatého hnojení (0 kg N/ ha) a s dusíkatým hnojením v koncentraci 140 kg N/ ha. Dalším sledovaným faktorem bylo sucho zajištěné stříškami nad plodinami ve srovnání s kultivací v běžném klimatickém prostředí. Gliadinová frakce byla separována metodou A-PAGE a kvantifikace proteinů byla provedena pomocí počítačové denzitometrie. Dusíkaté hnojení způsobilo významný nárůst gliadinů, zejména -1,2 a -5 frakce. Stres suchem zapříčinil zvýšení obsahu gliadinů oproti kontrolní variantě, zvláště pak - a - frakcí. Nejvýznamnějším faktorem ovlivňujícím obsah gliadinů v zrnu bylo hnojení dusíkem v suchém prostředí. V případě hnojené varianty ve vlhkém prostředí byly nárůsty obsahu gliadinů menší, než v případě stresu suchem.
Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na kvalitu pšeničné mouky
Zítková, Jana ; Vránová, Dana (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce pojednává o vlivu zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na výnos pšenice a kvalitu pšeničného zrna a mouky. Zaměřuje se především na vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na celkový obsah dusíkatých látek v mouce, zastoupení proteinů, lepku a pekařské vlastnosti. Při zvýšené koncentraci oxidu uhličitého dochází ke zvýšení výnosu pšenice. Naopak, značně snížen je obsah dusíkatých látek. Dochází také ke snížení obsahu lepku, hrubých bílkovin, které hrají důležitou roli pro kvalitní pekařské vlastnosti, jejich snížení způsobí horší vlastnoti těsta a zmenší objem chleba.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 27 záznamů.   předchozí8 - 17další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.