Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 119 záznamů.  začátekpředchozí52 - 61dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výživa pacientů s Diabetes mellitus II.typu
Vlášková, Lenka ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Škrha, Jan (oponent)
Bakalářská práce je zaměřena na výživu pacientů s diabetes mellitus 2. typu. Ve své teoretické části definuji diabetes mellitus 2.typu. Výskyt diabetu u nás i ve světě rychle stoupá. Ačkoli je k rozvoji diabetu nutná genetická predispozice, lze tomuto onemocnění předcházet. V prevenci diabetu je velmi důležitá prevence obezity a dalších složek metabolického syndromu, fyzická aktivita, která má výrazný efekt na inzulinovou senzitivitu a dietní vlivy, kterými hlavně se tato práce zabývá. Praktická část vychází z průzkumu, který obsahuje výsledky z provedeného dotazníkového šetření na 13. ročníku Mezinárodního dne diabetu na Karlově náměstí v Praze. Dotazováni byli osoby, kteří trpí onemocněním diabetes mellitus 2. typu. A tato část práce ukazuje, jako jsou jejich stravovací návyky a pohybová aktivita. Klíčová slova: diabetes mellitus, diabetes mellitus 2. typu, cukrovka, inzulinová rezistence, obezita, metabolický syndrom, dietní prevence
Výživa a sedavé zaměstnání
Řehounková, Alena ; Zlatohlávek, Lukáš (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
V bakalářské práci jsem přiblížila problematiku dnešní doby, kterou je čím dál větší počet lidí, kteří celý pracovní den tráví vsedě, u počítače. Zároveň mají téměř neomezený přístup k potravinám. Tyto dva faktory výrazně přispívají k nezdravému životnímu stylu. Ten má vliv na rozvoj metabolických onemocnění, někdy nazývaných také jako "civilizační onemocnění". V první části jsem popsala racionální výživu, jak by měl vypadat příjem jednotlivých makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů) i mikroživin (vitaminů, minerálních látek). Ve druhé části jsou uvedeny hlavní metabolická onemocnění, která mají souvislost se špatným životním stylem a hlavně sedavým způsobem života. Praktická část se skládá z dotazníkového šetření. Cílem dotazníku bylo zjistit výživové a pohybové zvyklosti u zaměstnanců, kteří většinu pracovního dne tráví vsedě. Z výzkumu vyplynulo, že většině dotázaných není lhostejné, jaké potraviny přijímají, snaží se tomu přizpůsobit i své chování a nakupování. Někteří respondenti, přestože mají zájem o změnu životního stylu, nedaří se jim vytyčeného cíle dosáhnout. Možným řešením by byla spolupráce firem, jejichž zaměstnanci pracují vsedě, s nutričním terapeutem, který by pomohl lidem předcházet různým onemocněním způsobeným nesprávnou výživou. klíčová slova: výživa, sedavé zaměstnání,...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 119 záznamů.   začátekpředchozí52 - 61dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.