Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 729 záznamů.  začátekpředchozí449 - 458dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zhodnocení vlivu dotačních projektů na hospodaření a rozvoj vybrané obce
Doubek, Milan ; Homolka, Jaroslav (vedoucí práce) ; Zdeněk, Zdeněk (oponent)
Cílem diplomové práce je zhodnotit vliv dotačních projektů v letech 2004 až 2013 na socioekonomický rozvoj vybrané obce. Zkoumanou obcí byly vybrány Svitavy, město rozkládající se v Pardubickém kraji. V obci trvale žije přibližně 17 tisíc obyvatel a nachází se necelých 75 km od krajských Pardubic. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretickou a praktickou. Praktická obsahuje vymezení obce, popis financování celků územní samosprávy, vymezení jednotlivých programových období v rámci Evropské unie, jednotlivé fondy a programy, ze kterých bylo možno čerpat, a stručný popis teorie regionálního rozvoje. Druhá, praktická, část práce se zaměřuje především na dvě hlavní věci. Zaprvé popis, zhodnocení vybraných dotačních projektů, včetně vymezení jejich financování, a zadruhé jejich dopad na socioekonomický rozvoj obce. Výsledkem práce je určení hlavních oblastí, kterých se projekty týkají, a zhodnocení projektů nejen z ekonomického, ale i sociálního hlediska, konkrétně za pomocí dotazníku.
Komparativní analýza vlivu multifunkčního a konvenčního způsobu hospodaření na rozvoj venkovského prostoru.
Kólová, Anna ; Kuchtová, Perla (vedoucí práce) ; Martina, Martina (oponent)
Konvenční zemědělství je známé průmyslovými přístupy k zemědělské produkci. Díky nim došlo nejen k pozitivnímu zvýšení produktivity na jednotku plochy a zajištění větší potravinové jistoty (a v nedávné době i soběstačnosti), ale na druhé straně i k nárůstu závislosti zemědělců na průmyslových vstupech. Mezi významná negativa převládajícího způsobu hospodaření patří zjednodušené technologie, které se odrážejí v rostoucích problémech s rezistencí chorob a škůdců stejně jako v rostoucím znečištění životního prostředí a narušování potravního řetězce. Tyto přístupy poznamenávají i krajinu, která ztrácí svůj charakter prostoru přívětivého k životu. Multifunkční zemědělství naproti tomu můžeme chápat jako alternativní způsob zemědělství. Má mnoho podob a mnohdy má hodně společného s ekologickým zemědělstvím. Je orientováno k jiným oblastem než k maximální tržní a potravinové produkci. Zabývá se různorodými aktivitami, mezi něž patří například cestovní ruch, volnočasové aktivity, řemesla a jiné služby, ochrana kulturního dědictví ale i životního prostředí. Má pozitivní vliv na rozvoj venkova a mnohdy se snaží o produkci bezpečných regionálních potravin a ochranu přírody šetrným udržitelným hospodařením. I tento systém však má své problémy. Cílem studie bylo stanovit a vyhodnotit dopady rozdílných přístupů zemědělských podniků k tržní produkci, otázkám životního prostředí, udržitelnosti zemědělských systémů a multifunkčním aplikacím s přihlédnutím k jejich vlivům na venkovský prostor. Byly definovány podmínky další koexistence podniků v podmínkách České republiky. Porovnáním dvou fungujících rozdílných podniků na pozadí historických skutečností bylo zjištěno, že podniky s různými přístupy mohou v regionu i v podmínkách České republiky nejen koexistovat, ale navzájem se doplňovat a současně být přínosem nejen pro samotné zemědělství. Byly nicméně nastíněny možné změny, kterými by měl zemědělský sektor i samotné podniky projít, aby bylo možno dosáhnout udržitelnosti všech funkcí krajiny. Jde především o podporu alternativních zemědělských systémů jako vhodnému doplňku ke konvenčnímu zemědělství.
Role kulturních památek v rozvoji regionu
Hejhalová, Jitka ; Kment, Petr (vedoucí práce) ; Petr, Jakub (oponent)
Tématem předkládané bakalářské práce je role kulturních památek v rozvoji regionu. Konkrétně se zabývá rolí Muzea Chodska jako kulturní a vzdělávací instituce na Chodsku. Na začátku jsou představena základní teoretická východiska, která se týkají těchto pojmů: kultura, kulturní dědictví a regionální rozvoj. Dále následuje popsání role obcí při ochraně kulturních památek, kulturní turistiky a uplatňování marketingu v kulturních památkách a institucích. Na teoretickou část navazuje část praktická. Na počátku je představen daný region Chodsko z geografického, kulturního a historického hlediska. Pak ji pokračuje praktická část, zabývající se konkrétní památkou, tedy Muzeem Chodska, popisem jeho činnosti a používanými marketingovými aktivitami. Důležitým zdrojem informací ke zpracování praktické části jsou nestandardizované rozhovory s relevantními aktéry, kteří se zabývají spoluprací s Muzeem Chodska v oblasti kultury a vzdělávání. Poslední část je věnována zhodnocení výsledků a navržení opatření k většímu zviditelnění a zvýšení návštěvnosti Muzea Chodska a plnění jeho role kulturní a vzdělávací instituce regionu Chodsko.
Význam značení potravin v České republice
Průšová, Monika ; Kocmánková Menšíková, Lucie (vedoucí práce) ; Klouček, Pavel (oponent)
Bakalářská práce je zaměřena na značení potravin na českém trhu a zjištění jejich významu pro studenty 3. ročníku oboru Veřejná správa a regionální rozvoj, na Provozně ekonomické fakultě, České zemědělské univerzity. Cílem teoretické části práce je prostudovat problematiku týkající se regionálního rozvoje, jídla, jeho sociálního a společenského významu a představit legislativní zdroje, týkající se dané problematiky, tvořící základ navazující empirické části práce. Cílem sekundární analýzy dat o značení potravin v ČR je zjistit, zda a jak je problematika značení potravin ukotvena v dokumentech o regionálním rozvoji v ČR a příslušných legislativních normách ČR. Výsledky uvedené analýzy ukazují, že dokumenty regionálního rozvoje se značením potravin příliš nezabývají, zatímco sledované legislativní normy ČR (především zákon 441/2003 Sb. O ochranných známkách a zákon č. 110/1997 Sb. O potravinách a tabákových výrobcích) do té míry, že vymezují povinnosti výrobců pro poskytování značek, označování produktů i veškeré povinnosti pro výrobu nezávadných potravin a bezpečných potravin. Další zákony je možné označit spíše za podpůrné, neboť vymezují především prostor, v němž se ti, kdo sledovaným značením potraviny označují, pohybují. Například povinnost podávat informace na obale výrobků, nebo zakazují klamavé chování výrobců. Sekundární analýza dat o značení potravin v ČR identifikovala užívané systémy značení potravin na Českém trhu, a to konkrétně Evropský systém značení potravin, celorepublikový systém značení potravin a regionální systémy značení potravin. Cílem polostandardizovných rozhovorů se studenty VSRR PEF ČZU bylo zjistit, jaké mají dotazovaní povědomí o systémech značení potravin v ČR, jak se v nich orientují a zda se nechávají značením potravin ovlivňovat při nákupu potravin. Celkem bylo osloveno třicet náhodně vybraných studentů. Analyzovaná data z realizovaných rozhovorů ukazují, že 70 % dotazovaných vnímá značení potravin jako označování kvality potravin. Třetina studentů se domnívá, že značení žádný přínos spotřebitelům nepřináší, a slouží spíše výrobcům. Ze sledovaného značení potravin, byla dotazovaným známá jedna pětina značení, převážně z celorepublikového systému značení. Značení potravin při nákupu neovlivňuje více než dvě třetiny dotázaných především z důvodu neznalosti informací o značení potravin v ČR. Ze srovnání dat získaných pomocí polostandardizovaných rozhovorů se studenty VSRR PEF ČZU je možné usoudit, že nedostatečnost systému značení potravin v ČR směřuje pravděpodobně k neúplné či nedostatečné informovanosti spotřebitelů o systémech značení potravin v ČR.
Rozvoj vinařství v České republice
Krsková, Lucie ; Malý, Michal (vedoucí práce) ; Tereza, Tereza (oponent)
Diplomová práce se zabývá rozvojem vinařství v České republice. Je provedena analýza současné situace na vinařském trhu, na kterou navazují návrhy pozitivního vývoje v budoucnu. Teoretická část rozebírá vinařství a vinohradnictví na území České republiky nejprve z pohledu historického a poté v současném kontextu především z hlediska právních předpisů upravujících sektor vinařství. Uvedeny jsou vinařské oblasti a regiony, třídění vína a Vína originální certifikace. Praktická část je zaměřena na navržení opatření pro rozvoj vinařského sektoru. Nejprve je rozebrán vývoj vinařství a vinohradnictví od roku 1996 do roku 2015 pomocí časových řad. Dále jsou vyhodnoceny poskytované státní a evropské podpory pro sektor vinařství, které byly vypláceny v letech 1996 až 2015 v České republice. K současným právním změnám je shrnuta novela vinařského zákona. Pomocí dotazníkového šetření a rozhovorů jsou zjišťovány názory odborné i neodborné veřejnosti na české a moravské vinařství. Výsledky dotazníku jsou vyhodnoceny ve statistickém programu pomocí korelační analýzy. Navrhovaná výsledná koncepce je zaměřena na výrobu vína a pěstování vinné révy. Výroba vína je navržena mezi živnosti řemeslné s nutností odbornosti. Pro pěstitelé vinné révy s malou viniční plochou je navrženo seskupení do vinařských družstev kvůli dosažení vyšší rentability.
Problém negramotnosti ve světě
Mareš, David ; Kuna, Zbyněk (vedoucí práce) ; Rysová, Hana (oponent)
Bakalářská práce na téma problém negramotnosti ve světě je rozdělena do čtyř hlavních částí. Literární rešerše, význam vzdělání v současném světě, negramotnost ve světě a poslední část je o faktorech, které ovlivňují negramotnost a možných řešení. Literární rešerše se zabývá analýzou dostupných studijních materiálů. Druhá část popisuje význam vzdělání v současném světě, u kterého je zároveň kladen důraz na index lidského rozvoje. Index lidského rozvoje je uveden u vybraných rozvojových a ekonomicky vyspělých zemí, mezi kterýma je provedena komparace. Třetí část analyzuje negramotnost rozvojových zemí pomocí kritéria využívaným Světovou bankou. Následně rozděluje svět na jednotlivé regiony a u jednotlivých zemí provádí komparaci. Čtvrtá část popisuje jednotlivé faktory, které ovlivňují negramotnost a následně uvádí možná řešení této problematiky.
Možnosti rozvoje cestovního ruchu v Kazachstánu
Rudenko, Yekaterina ; Kuna, Zbyněk (vedoucí práce) ; Rysová, Hana (oponent)
Bakalářská práce Možnosti rozvoje cestovního ruchu v Kazachstánu je věnovaná hodnocení cestovního ruchu jako jedné z nejdůležitějších součástí ekonomických ukazatelů. Práce je rozdělená do třech částí a, každá část se zaměřuje na konkrétní analýzu cestovního ruchu. První vymezuje celosvětovou definici cestovního ruchu - pro lepší pochopení bude odvětví cestovního ruchu rozděleno na druhy a formy podle charakteru. V druhé části se věnuji rozvoji cestovního ruchu na konkrétním území, v Republice Kazachstán. Hodnotím tu rozvoj státu z různých pohledů. Výsledky pak poslouží k vytvoření vlastní turistické trasy po celému Kazachstánu. Návštěva nejatraktivnějších a nejzajímavějších míst nám umožní vytvořit si celkový dojem a představit stát z ekonomického, geografického a kulturního hlediska. Dále výsledky poslouží nejen ke stanovení problémů, ale i k definování podmínek, za jakých lze využít všech schopností státu pro rozvoj cestovního ruchu.
Rozvoj obchodních aktivit podniku
Sabaková, Nikola ; Mráček, Pavel (oponent) ; Zich, Robert (vedoucí práce)
Bakalárska práca sa zaoberá návrhmi na rozvoj obchodných aktivít dánskej spoločnosti ECCO pôsobiacej na globálnom trhu. Predmetom podnikania je výroba a predaj koženej obuvi pre mužov, ženy a deti. Návrhy sú zamerané na aktivity, pomocou ktorých podnik prehĺbi a upevní vzťahy so svojimi zákazníkmi. Na základe uskutočnených analýz a mystery shoppingu tak preskúmam konkurenciu a vymedzím jednotlivé kroky, ktoré povedú k budovaniu silnej prémiovej značky a zvýšeniu spokojnosti zákazníkov. Mojim cieľom je tak prostredníctvom osobitého prístupu vytvoriť u spotrebiteľa nákupný zážitok, rozvíjať obchodné aktivity podniku a podporiť predaj produktov. Základnou normou aplikovanou pri tvorbe návrhu je rozvoj hodnoty pre zákazníka.
Studie zavedení výrobního portfolia pro rozvoj podnikání
Šimek, Václav ; Tesař, Rostislav (oponent) ; Jurová, Marie (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zaměřuje na zvýšení produktivity společnosti EURPAL spol. s r.o. Té má být dosáhnuto nakoupením výrobní linky a zavedením výroby do společnosti. V práci je představen podnik samotný a jeho struktura. Další část se pak zaměřuje na samotný návrh zavedení výrobní linky a problémy s tím spojené, zhodnoceno je také navýšení produktivity samotné.
Podnikatelský záměr rozvoje firmy ANITA B, s. r. o.
Přibylová, Veronika ; Slepička, Martin (oponent) ; Žižlavský, Ondřej (vedoucí práce)
Obsahem této bakalářské práce je zaměření se na rozvoj již prosperující výrobní společnosti. Cílem práce je vypracování podnikatelského záměru. Práce je rozdělena do tří částí. Teoretická část se zabývá popisem, jak vypracovat dobrý business plán. V analytické části přibližuji rozvíjející se podnik a současnou situaci společnosti. A dále následuje část, kde se věnuji vlastním návrhům na řešení.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 729 záznamů.   začátekpředchozí449 - 458dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.