Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 52 záznamů.  začátekpředchozí42 - 51další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Změny aktivit enzymů v ovoci v průběhu dlouhodobého uchovávání
Ferdová, Jitka ; Melounová,, Jitka (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
V této diplomové práci byly studovány změny aktivit antioxidačních enzymů a změny obsahu nízkomolekulárních antioxidantů v různých druzích ovoce při dlouhodobém skladování. V teoretické části jsou popsány jednotlivé nízkomolekulární antioxidanty a antioxidační enzymy. Také jsou zde shrnuty příčiny kažení ovoce a používané způsoby konzervace. Jako vzorky byly použity zejména běžné lokální druhy ovoce - jablka červená a zelená, broskve, švestky a hrozny. Ovoce bylo skladováno dlouhodobě (několik měsíců) jednak v nezpracovaném stavu v laboratoři, ve sklepě, v lednici a v mrazícím boxu. U uchovávání mražením byly testovány různé způsoby přípravy a zpracování ovoce na aktivity enzymů a obsah nízkomolekulárních látek. Zkrácená analýza byla provedena rovněž v borůvkách, brusinkách, malinách a jahodách. U skladovaného ovoce byly sledovány skupinové parametry - celková antioxidační aktivita, obsah sušiny, vitaminu C, celkových flavonoidů a polyfenolů spektrofotometricky. Stanovení individuálních flavonoidů a katechinů bylo provedeno pomocí RP/HPLC/UV-VIS a on-line LC/PDA/ESI-MS. Aktivity antioxidačních enzymů – superoxiddismutasy (SOD), katalasy, polyfenoloxidasy (PPO) a lipoxygenasy (LOX) byly stanoveny spektrofotometricky. Z důvodu napadení některých vzorků plísněmi byla provedena povrchová mikroskopie a kultivace vzdušné i povrchové mikroflóry. Vliv podmínek uchovávání na zachování biologických vlastností je podmíněn druhem ovoce. Obecně nejšetrnějším způsobem dlouhodobého uchovávání je mražení, avšak u velkých plodů dochází často k senzorickým změnám. Dlouhodobé uchovávání v regulovaném teplotním režimu nebo v regulované atmosféře je vhodné pro plody s delší udržitelností, v těchto plodech se udrží déle stabilní hladiny antioxidačních enzymů. Některé z těchto enzymů působí synergisticky. Zatímco na začátku uchovávání lze např. v plodech jablek nalézt vysoké hladiny SOD a LOX, u přezrálých nebo poškozených plodů jsou naopak vyšší hladiny katalázy a PPO. Hladiny nízkomolekulárních antioxidantů v plodech v průběhu uchovávání kolísají, ale obecně vykazují vzrůstající tendenci s rostoucí délkou uchovávání.
Stanovení toxických a esenciálních prvků v rostlinných materiálech
Filipčíková, Marcela ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Vitoulová, Eva (vedoucí práce)
V diplomové práci byl podán přehled o výskytu toxických, neesenciálních a esenciálních prvků v rostlinných materiálech, důraz byl kladen zejména na ovoce používané pro výrobu ovocných kojeneckých a dětských výživ. Práce se zabývá zpracováním ovoce a zeleniny na výrobu kojeneckých a dětských výživ, část práce je věnována předpisům, kontrolám a legislativě, která v této oblasti platí. V praktické části bylo cílem provedení analýzy ovocných dření za účelem kvantitativního stanovení vybraných prvků. Vzorky byly připraveny mineralizací na mokré cestě za využití mikrovlnného rozkladu, analýza byla provedena metodou ICP-MS.
Elementární analýza různých odrůd rybízu
Kovaříková, Tereza ; Divišová, Radka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá prvkovou analýzou různých odrůd rybízu, a to červeného (Ribes rubrum), bílého (Ribes vulgare) a černého (Ribes nigrum). V teoretické části je uveden botanický popis každé odrůdy tohoto drobného ovoce, následně popis analyzovaných prvků a jejich funkce v lidském metabolismu, poté jsou popsány analytické metody použitelné pro prvkovou analýzu v potravinách. Experimentální část je zaměřena na přípravu vzorku a jeho následnou analýzu pomocí spektroskopických metod. K analýze byly použity vzorky rybízu poskytnuté Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským v Holovousích s.r.o. K mineralizaci vzorků byla použita mokrá cesta, konkrétně pomocí koncentrované HNO3 a vzorky byly následně analyzovány technikou ICP–OES. Výsledné koncentrace jednotlivých prvků (Na, K, Ca, Mg, P, Fe, Zn, Cu, Mn) byly v každé odrůdě porovnány mezi sebou pomocí Tukeyho metodou mnohonásobného porovnání a s výsledky uváděnými v literatuře.
Elementární analýza různých odrůd angreštu
Nývltová, Barbora ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce popisuje a zkoumá prvkovou analýzu několika nových odrůd červeného a zeleného angreštu. Teoretická část se zabývá popisem historie, taxonomií, pěstováním a také biologickými znaky angreštu. V další části se tato práce věnuje shrnutí nutričních parametrů analyzovaných prvků a také popisuje metody, které jsou pro tuto analýzu v potravinářství použitelné. Experimentální část pojednává o přípravě vzorku, jeho následném rozkladu na mokré cestě a o samotné analýze technikou ICP-OES. Zkoumané vzorky byly poskytnuty Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářského v Holovousích, s.r.o. Získané výsledky analyzovaných prvků (Cu, Fe, Mg, Mn, P, Zn, Ca, K, Na) v různých odrůdách angreštu byly dále vyhodnoceny s využitím statistických metod a tyto výsledky byly následně porovnány s dostupnou databází. Jako nejperspektivnější se z hlediska obsahu jednotlivých prvků ukázaly být odrůdy červeného angreštu Rolonda a Jocheline, a odrůdy zeleného angreštu Invicta a Mucurines.
Design odšťavňovače
Michalicová, Anežka ; Rubínová, Dana (oponent) ; Tomášková, Veronika (vedoucí práce)
Táto bakalárska práca sa zaoberá analýzou odšťavovačov a riešením designu odšťavovača. Prvá časť je venovaná prehľadu odšťavovačov od histórie cez technickú analýzu, až po ich súčasný stav na trhu. Ďalšia časť je zameraná konkrétnemu návrhu odšťavovača a jeho riešeniam, ktoré sú podrobne rozpísané v dvoch častiach. Výstupom bakalárskej práce je textová časť, koncepčný model a plagát.
Dzogčhen a jeho filosofické aspekty v tradici Bön
KLOZAR, Karel
Práce se zabývá filosofickými aspekty Dzogčhenu, jenož náhled tvoří nejhlubší a nejvlastnější esenci tradice Jungdrung Bön. Dzogčhen je duchovní tradice se specifickým nedualistickým náhledem na svět a člověka. První část se zabývá historií Bönu a rozdělením jeho nauk, a také hlavními dzogčhenovými liniemi v této tradici předávaných. Další část cílí na vysvětlení rozdílů mezi sútrou, tantrou a Dzogčhenem z pohledu bönského Dzogčhenu zejména ve smyslu pojmů základu, cesty a plodu, prázdnoty a jasnosti, vědomí a mysli a jejich přirozenosti. Dále předkládá text Dvanáct malých tanter, který i důsledně vysvětlí a okomentuje. V poslední a klíčové kapitole se práce věnuje filosofickému prozkoumání některých klíčových aspektů Dzogčhenu, zejména pojmu autenticity, a to ve smyslu jak si můžeme být jisti zkušenosti přirozené mysli, když naše vědomí ji nejsou schopna nijak pojmout. Dále dojde na porovnání Parmenidových zlomků s některými východisky buddhistické a dzogčhenové filosofie a vyvozeny možné inspirativní závěry o pojmu myšlení o intencionalitě.
Ovoce a produkty z jeho zpracování a jejich význam pro výživu
JIRCOVÁ, Petra
Bakalářská práce je zaměřena na téma ovoce a výrobky z jeho zpracování a jejich význam pro výživu. Teoretická část se zabývá chemickým složením ovoce obecně a jsou zde popsány výrobky z ovoce a jejich význam pro lidské zdraví. Věnuje se především vitaminům, vláknině a antioxidantům. Praktickou část tvoří dotazníky na dané téma a jejich vyhodnocení. Cílem práce bylo zjistit, jaké znalosti mají studenti a žáci o ovoci, jak často ho konzumují a z jakých zdrojů ho získávají.
Antioxidanty v potravinách a možnosti aplikace antioxidantů ve výživě
DUBNOVÁ, Martina
Práce se zabývá výskytem antioxidantů v potravinách, možnostmi jejich aplikace ve výživě a povědomostí populace o tématu antioxidanty. Teoretická část charakterizuje antioxidanty, jejich dělení, vlastnosti, vliv na lidské zdraví, výskyt v potravinách a jejich doporučené denní dávkování. Dále charakterizuje volné radikály a jejich negativní působení na organismus. Praktická část obsahuje výzkum znalostí populace o antioxidantech formou dotazníku. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Pojem antioxidanty zná 82% respondentů. K čemu antioxidanty slouží, správně uvádí 54% dotázaných. Ve kterých potravinách se antioxidanty nachází, ví 58% respondentů. Největší povědomost o antioxidantech má skupina pracujících, dále pak studujících a skupina respondentů v důchodu má o antioxidantech povědomost nejmenší. Z výzkumu vyplývá, že povědomost o antioxidantech, které hrají dnes velkou roli v prevenci a léčbě civilizačních onemocnění, je u více jak poloviny dotázaných nedostatečná.
Technologie pěstování ostropestřece mariánského (Silybum marianum) ve vztahu ke kvalitě produktu a jeho zpracování
GRAMANOVÁ, Hana
Ostropestřec mariánský Silybum marianum (L.) Gaertner je bylinou známou již po celá tisíciletí, zejména díky svým farmakologickým účinkům v oblasti léčby jater, žlučníkových onemocnění nebo dokonce mnoha druhů rakoviny. Komplex účinných látek se označuje jako silymarin. Při pěstování ostropestřce mariánského se proto klade důraz nejenom na kvantitu získané drogy, ale zároveň na kvalitu semen, tj. množství silymarinového komplexu a jeho složení {--} poměr jednotlivých komponent. Obecným zájmem je pak cílené zvyšování obsahu účinných látek v semeni této rostliny, k čemuž byla vytvořena řada technologických postupů. Jednou z možností zvýšení obsahu účinných látek v semenech je uvedení rostliny do stresu. Za tímto účelem byly zrealizovány dva maloparcelkové pokusy. Stresorem se stala kyselina acetysalicylová (ASA) aplikovaná foliárně na listy rostlin v různých koncentracích, a to 10-5 mol.l-1, 10-4 mol.l-1, 10-3 mol.l-1. K významnému zvýšení obsahu silymarinového komplexu došlo při aplikaci ASA v koncentraci 10-3 mol.l-1. Nárůst byl zaznamenán na přibližně 116,5 % ve srovnání s kontrolní aplikací destilované vody na listy rostlin. Silymarinový komplex byl stanovován pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Jednotlivé extrakty byly připravovány různými způsoby {--} pomocí etanolu nebo destilované vody při různé době a teplotě uložení. Tyto metody přípravy byly rovněž navzájem porovnávány. Největší výtěžek účinných látek byl zaznamenán při použití 60 % etanolu po dobu 96 hodin při teplotě 20°C.
Ovoce a zelenina ve výživě člověka.
PROCHÁZKOVÁ, Michaela
Diplomová práce je zaměřena na téma ovoce a zelenina ve výživě člověka. Teoretická část se zabývá obecně výživou člověka a jejími složkami, charakteristikou ovoce a zeleniny. Metodickou část tvoří dotazníky na dané téma a jejich vyhodnocení.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 52 záznamů.   začátekpředchozí42 - 51další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.