Název:
Technologie pěstování ostropestřece mariánského (Silybum marianum) ve vztahu ke kvalitě produktu a jeho zpracování
Překlad názvu:
Cultivation Technology of Milk Thistle (Silybum Marianum)in Relation to the Product Quality and its Processing
Autoři:
GRAMANOVÁ, Hana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Ostropestřec mariánský Silybum marianum (L.) Gaertner je bylinou známou již po celá tisíciletí, zejména díky svým farmakologickým účinkům v oblasti léčby jater, žlučníkových onemocnění nebo dokonce mnoha druhů rakoviny. Komplex účinných látek se označuje jako silymarin. Při pěstování ostropestřce mariánského se proto klade důraz nejenom na kvantitu získané drogy, ale zároveň na kvalitu semen, tj. množství silymarinového komplexu a jeho složení {--} poměr jednotlivých komponent. Obecným zájmem je pak cílené zvyšování obsahu účinných látek v semeni této rostliny, k čemuž byla vytvořena řada technologických postupů. Jednou z možností zvýšení obsahu účinných látek v semenech je uvedení rostliny do stresu. Za tímto účelem byly zrealizovány dva maloparcelkové pokusy. Stresorem se stala kyselina acetysalicylová (ASA) aplikovaná foliárně na listy rostlin v různých koncentracích, a to 10-5 mol.l-1, 10-4 mol.l-1, 10-3 mol.l-1. K významnému zvýšení obsahu silymarinového komplexu došlo při aplikaci ASA v koncentraci 10-3 mol.l-1. Nárůst byl zaznamenán na přibližně 116,5 % ve srovnání s kontrolní aplikací destilované vody na listy rostlin. Silymarinový komplex byl stanovován pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Jednotlivé extrakty byly připravovány různými způsoby {--} pomocí etanolu nebo destilované vody při různé době a teplotě uložení. Tyto metody přípravy byly rovněž navzájem porovnávány. Největší výtěžek účinných látek byl zaznamenán při použití 60 % etanolu po dobu 96 hodin při teplotě 20°C. Silybum marianum has been a plant known for millenniums thanks to its pharmacological effects especially in fields of liver, gallbladder or even colon cancer treatment. A complex of effective components is called silymarin. Its amount and structure in milk thistle seeds are very important. That{\crq}s why there{\crq}s a tendency to develop methods which could increase silymarin quantity together with silymarin quality in this herb. This was also the aim of this thesis. One of the possibilities to level up the content of effective components in drugs is to bring this plant in stress. There were realized two ground-plot experiments. The stress agens was acetatonsalicylic acid (ASA) of different concentrations applicated on leaves of these plants, concretely in the concentrations of 10-5 mol.l-1, 10-4 mol.l-1, 10-3 mol.l-1. In the case of the application ASA concentration 10-3 mol.l-1 there was proved an effective action. The increase of effective components in seeds reached approximately 116,5 % ratio compared with control application of distilled water on the Silybum marianum leaves. The silymarin complex was determined by High Performance Liquid Chromatography. The preparation of the extract was practised in different ways {--} using ethyl alcohol extract and distilled water in combination with various temperatures of extracts storage. These methods were compared one another. As the best one has been turned out to be using 60% ethanol concentration for the duration of 96 hours in the storage temperature 20°C.
Klíčová slova:
flavonolignany; Silybum marianum; silymarin; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; flavonolignans; fruit; High Performance Liquid Chromatography; Silybum marianum; silymarin Citace: GRAMANOVÁ, Hana. Technologie pěstování ostropestřece mariánského (Silybum marianum) ve vztahu ke kvalitě produktu a jeho zpracování. České Budějovice, 2009. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/8993