Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  předchozí4 - 13další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Legislativní požadavky na označování vybraných druhů potravin
KLEINMANNOVÁ, Denisa
Tato bakalářská práce objasňuje legislativní požadavky na označování vybraných druhů potravin. Vysvětluje roli Evropské unie v tvorbě České legislativy. Poukazuje na současné trendy, jako jsou například biopotraviny, funkční potraviny a zdravější složení potravin. Dále popisuje povinné údaje na obale balené potraviny a uvádí příklady nevyhovujících výrobků. V dalších kapitolách řeší Evropskou a Českou legislativní úpravu, kde se podrobněji zaměřuje na specifická pravidla označování vybraných druhů potravin - masa, masných výrobků, mléka a mléčných výrobků.
Vliv marketingu na zákazníka při výběru potravin
VANIŠOVÁ, Hana
Diplomová práce se zabývá vlivem marketingu na zákazníka při výběru potravin. Zkoumá, zda převáží vliv marketingu nebo zákazníkův vlastní úsudek o vhodnosti volby potravin denní potřeby z hlediska sledování jejich nutričního složení. Teoretická část se zabývá základy marketingu, nemalá pozornost je věnována také potravinářskému zboží, označování potravin, výživě a kvalitě potravinářských produktů, které mohou ve velké míře ovlivnit kvalitu života. Výzkum byl realizován prostřednictvím dotazníkového šetření. Získaná data jsou zpracována ve formě tabulek a grafů, doplněných slovním komentářem. Platnost stanovených hypotéz je statisticky vyhodnocena a zpracována. Na základě výsledků výzkumného šetření jsou v závěru diplomové práce vyhodnoceny faktory ovlivňující nákupní rozhodování a jednotlivé preference respondentů při výběru potravin. V příloze je sestavený přehled praktických informací a obecných rad, které by měly nakupujícím pomoci v rozhodování při nákupu základních potravin a v lepší orientaci mezi údaji uvedenými na obalech jednotlivých produktů.
Označování a dohledatelnost balených potravin
Tvrdoňová, Kateřina
Bakalářská práce se zabývá označováním a dohledatelností balených potravin. Analyzuje jednotlivé typy identifikace v distribuční síti. Popisuje identifikaci pomocí čárových kódů a RFID technologie a porovnává jejich výhody s ohledem na další předpokládaný rozvoj. Rozděluje čárové kódy, věnuje se jejich umístění, kvalitě a také kódování znaků do čárového kódu. V části věnované RFID práce seznamuje s výrobou a rozdělením RFID tagů. Dále popisuje označování balených potravin základními informacemi.
Ochrana spotřebitele v oblasti označování potravin v České republice
Fialová, Andrea ; Horová, Olga (vedoucí práce) ; Tománková, Martina (oponent)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit vnímání, důležitost a znalosti v oblasti označování potravin veřejnosti v České republice. Teoretická část se nejdříve zaměřuje na vysvětlení pojmů souvisejících s touto problematikou, právní úpravu a všeobecné požadavky na označování potravin. Praktická část je tvořena vlastním výzkumem na základě dotazníkového šetření. Výzkum je rozdělen na dvě části. První část se zaměřuje na všeobecný zájem spotřebitelů o informace na potravinách, jejich preference informací při nákupu potravin a spokojenost se současným označováním. Druhá část si klade za cíl prověřit znalosti spotřebitelů spojené s touto problematikou.
Označování potravin
Soukupová, Markéta ; Snopková, Tereza (vedoucí práce) ; Franková, Martina (oponent)
Hlavním cílem mé diplomové práce je představit a analyzovat právní oblast označování potravin. Téma je velmi aktuální, protože stěžejní předpisy upravující tuto problematiku, tj. zákon č. 110/1997 Sb. a nařízení č. 1169/2011, byly v nedávné době novelizovány. Diplomová práce je strukturována do šesti částí, které se jednotlivě věnují hlavním principům a zásadám této právní oblasti, pramenům práva, povinným a dobrovolným údajům na potravinách, prodeji na dálku a značkám kvality. V závěru mé práce shrnuji pozitiva a negativa nové právní úpravy a zamýšlím se nad možnými změnami, které by mohly být ku prospěchu jak spotřebitelům, tak provozovatelům potravinářských podniků.
Potravinové právo v ČR a v zahraničí
Bilíková, Jana ; Damohorský, Milan (vedoucí práce) ; Snopková, Tereza (oponent)
Tato diplomová práce pojednává o potravinovém právu v České republice a zahraničí se zaměřením na úpravu v rámci Evropské unie. Jejím cílem je nejen uvedení do celkové problematiky potravinového práva představením základních právních pramenů a jejich nedávných významných změn, ale především se zaměřuje na označování potravin, právní aspekty výživy a úpravu potravinového práva ve Francii. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Označování a dohledatelnost potravin
Šimková, Pavla
Předložena bakalářská práce se zabývá označováním a sledovatelností potravin. Popisuje systém dohledatelnosti a identifikace. Seznamuje s typy identifikací na trhu. Popisuje údaje, které mají být uvedené na obalech potravin a v jaké formě mají být napsány. Dále analyzuje současný systém označování a sledovatelnosti hovězího masa. Analyzuje systém od narození telete, přes údaje na jatkách, po upravené maso v obchodní síti. Popisuje údaje, které mají být na baleném mase nebo na mase, které není předem zabaleno.
Barevné pšenice - genetická determinace a technologické využití
Andrýsková, Martina
Cílem této práce s názvem "Barevné pšenice -- genetická determinace a technologické využití" bylo vybrat optimální způsoby zpracování barevných pšenic (Triticum aestivum L.) v potravinářském průmyslu. Běžně pěstované pšenice mají červenou barvu zrna. Jsou zde však i genotypy s geneticky podmíněným netradičním zabarvením zrna. Jedná se o pšenice s purpurovou, modrou, žlutou nebo bílou barvou zrna. Barva pšenic s purpurovou a modrou barvou zrna je dána obsahem antokyanů a barva pšenice se žlutým zrnem je způsobena zvýšenou koncentrací karotenoidů. Tyto sloučeniny jsou známé pro jejich antioxidační účinek. Z tohoto důvodu by pšenice s nestandardním zabarvením zrna mohly být využity pro výrobu nových potravin, které by byly pro spotřebitele nejen atraktivní svým vzhledem, ale také přínosné pro jejich zdraví. V různých pletivech zrna je různé zastoupení barevných látek, které ovlivňuje obsah těchto látek v mouce a šrotu, proto je nezbytné zohlednit tento fakt při zpracování. Technologický proces musí být také vhodně upraven z důvodu nízké stability pigmentů. Práce se také zabývá genetickou podmíněností nestandardního zabarvení zrna pšenic, zdravotními tvrzeními a označováním potravin.
Právní požadavky na označování potravin
Urbášek, Martin
Bakalářská práce na téma: Právní požadavky na označování potravin, byla vypracována v letech 2014 -- 2015 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Tato práce je rozdělena do dvou hlavních částí -- literární a praktickou. Teoretická část je rozdělena do 6 kapitol, které se zabývají vymezením základních pojmů v označování potravin. Mezi tyto pojmy patří například definice potraviny, zdravotně nezávadné potraviny nebo vymezení pojmů Biopotravina nebo Geneticky modifikované organismy. Další kapitola se zabývá základními požadavky na označování potravin a popisuje všeobecně platné zásady pro označování potravin, význam a funkci balení potravin, povinné údaje a význam jednotlivých údajů na obalech. Následující kapitola popisuje zvláštní požadavky na označování specifických typů potravin, jako je čerstvé ovoce a zelenina a zpracované produkty z nich (marmelády, džemy, kečupy, nealkoholické nápoje, pivo, víno a lihoviny). Poslední kapitola této části pojednává o proběhlých změnách v legislativě označování potravin na české i evropské úrovni a poskytuje náhled na srovnání etiket výrobků podle starých i nových právních požadavků. Praktická část je zaměřena na průzkum u veřejnosti o požadavcích spotřebitelů na označování potravin. Je zpracována formou dotazníku, který obsahuje 21 otázek, které jsou následně vyhodnoceny formou popisků, tabulek a grafů. Výsledky tohoto výzkumu jsou rozebrány v diskuzi.
Marketingový výzkum v oblasti označování a balení potravin
Ševčíková, Lenka ; Horová, Olga (vedoucí práce) ; Plášková, Alena (oponent)
Cílem bakalářské práce je u vybraných potravin pomocí mystery shoppingu zhodnotit, jestli díky jejich umístění nedochází ke klamání spotřebitelů a zda výrobci u těchto potravinářský výrobků uvádějí všechny legislativně předepsané údaje. Dále bude v praktické části bakalářské práce pomocí dotazníkového šetření zanalyzováno povědomí českých spotřebitelů o označování potravin. Teoretická část shrnuje legislativu v oblasti označování a balení potravin, jsou zde sepsány povinné a dobrovolné údaje, které jsou na obalech potravin uvedeny, značení týkající se obalů a dozorové orgány, které zaštitují tuto oblast.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   předchozí4 - 13další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.