Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3,787 záznamů.  začátekpředchozí3768 - 3777další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.23 vteřin. 

Výskyt obezity v závislosti na způsobu stravování klientek s mentálním postižením
Škopová, Šárka ; Vodáková, Jitka (oponent) ; Hanušová, Jaroslava (vedoucí práce)
Svoji diplomovou práci jsem pojala jako studii obyvatel v pobytové péči. Práce je zaměřena na problematiku výskytu obezity u dvou vybraných skupin klientek s mentálním postižením v závislosti na jejich životním stylu a s ním i spojených stravovacích návyků. Ve většině nově vybudovaných zařízení tohoto typu mají klienti zajištěnou celodenní stravu profesionálními dodavatelskými službami. Tento způsob je velice výhodný pro organizace s pobytovou péčí, protože nemusí provozovat vývařovnu ve svém zařízení, tudíž odpadají náklady s tím související jako je např. zajištění personálu v třísměnném provozu či finančně náročné vybavení kuchyní se splněním hygienických požadavků. Nabízí se zde otázka, do jaké míry je tento typ stravování výhodný pro samotné klientky, které dováženou stravu musí konzumovat celý život. Cílem mé práce bylo tedy zmapovat způsob stravování, stravovací návyky a celkový životní styl klientek domova pro osoby se zdravotním postižením a pokusit se odhalit příčiny výskytu obezity, kterou velká část klientek trpí.

Zdravý životní styl a estetično pro žáky 4. a 5. třídy
Körberová, Karolina ; Zvírotský, Michal (oponent) ; Kovaříková, Miroslava (vedoucí práce)
Zdravý životní styl a estetično pro žáky 4. a 5. třídy ABSTRAKT: Tato práce se snaží řešit otázku zdravého životního stylu a estetična u žáků 4. a 5. třídy. V teoretické části se snažím ukázat, co a proč by žáci měli znát a jak se tomuto tématu staví RVP. Následuje výzkumná část, kde zkoumám, co žáci z tohoto tématu znají a zda své informace dokáží využít. Jako poslední zde navrhuji program na jeden a půl roku, ve kterém žáci teoreticky i prakticky získávají informace z těchto oblastí: zdravá strava, estetika stolování, pohyb a sport, hygiena a móda. Na závěr předvádím některé odučené a upravené lekce projektu a celkové vyhodnocení projektu. KLÍČOVÁ SLOVA: Zdraví životní styl, estetika, sport, hygiena, móda

Analýza školní jídelny ve vybraném zařízení
Martinásková, Marie ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Jarolímková, Liběna (oponent)
Školní stravování, jakožto jedna z forem účelového stravování, navazuje v České republice na dlouholetou tradici. Při přípravě pokrmů se řídí zdravou výživou a dodržuje přísná pravidla, jako doporučené denní dávky a hygienické předpisy. Školní stravování plní významnou výchovnou funkci. Děti se ve školní jídelně učí správně stolovat a jsou vedeny ke zdravému životnímu stylu. Tato funkce školní jídelny by neměla být podceňována. Návštěva jídelny je ale pro každé dítě dobrou zkušeností do života. Součástí práce bylo dotazníkové šetření, které ukázalo, že školní jídelna ve FZŠ Barrandov II je špičkovým, profesionálním pracovištěm. Výsledky dotazníkového šetření dopadly dle mého názoru pozitivně, jídelně se nedá nic vážnějšího vytknout. Můj průzkum (v rozpracovanější verzi) bude vedení jídelny brzy předán a jsem si jistá, že své služby ještě vylepší.

Analýza stravovacích zařízení VŠE Praha Žižkov
Kremlová, Hana ; Mlejnková, Lena (vedoucí práce) ; Jarolímková, Liběna (oponent)
Tato práce popisuje společné stravování, a to jak veřejné, tak i účelové. Zaměřuje se na školní stravování, jeho vývoj, charakteristiku a význam. Jejím hlavním tématem je srovnání 6 stravovacích zařízení na VŠE Praha Žižkov -- menzy Italská, Pizzy VŠEm, Akademického klubu, občerstvení v Rajské budově, bufetu v Nové budově a restaurace v Nové budově. Cílem práce bylo analyzovat tyto provozovny a pomocí dotazníkového šetření zjistit spokojenost studentů s jejich nabídkou, cenou, personálem a pokusit se formulovat návrhy na zlepšení.

Prevence poškození vývoje dítěte veganskou stravou
Bejlková, Zuzana ; Marx, David (vedoucí práce)
V současné době se stále častěji setkáváme s alternativními přístupy k výživě. Mezi tyto směry patří také vegetariánství a jeho formy, kam patří i veganství. Vegani, striktní vegetariáni, odmítají konzumaci potravin živočišného původu, tedy masa, mléka, vajec a někdy dokonce i medu. Stále častěji jsou ve veganském duchu vychovávány také děti, pro které tento směr života zvolili jejich rodiče. Dětský organismus je však mnohem citlivější na nedostatek základních živin, vitamínů a minerálních látak než organismus dospělý, proto strava, která nerespektuje svým složením potřeby dětí, nemůže být doporučována. Obecně platí, že čím je daný stravovací režim více restiktivní k určitým skupinám potravin, tím více je třeba pozornosti při jeho plánování, aby byl zajištěn dostatečný přísun všech důležitých látek. Vegetariánství, zejména jeho extrémní formy, jsou však často také životní filozofií nebo jsou spojeny s náboženským přesvědčením, proto rozmluvit takto smýšlejícím rodičům, že daná forma stravování není pro jejich dítě vhodná, je mnohdy nesmírně těžký úkol. Často také tito lidé odmítají vitamínové doplňky či jiné "uměle" připravené produkty, nebo odmítají lékařskou pomoc jako takovou. Ve všech těchto případech může být zdraví dětí významně ohroženo.

Praktická aplikace nutričního problému
Harák, Tomáš ; Kalčevová, Jana (vedoucí práce) ; Šmídová, Milada (oponent)
Rozhodl jsem se, že se za pomoci svých znalostí z lineárního programování pokusím zodpovědět otázku, zda se ve fast-foodech řetězců McDonald's dá stravovat zdravě. V případě, že naleznu přípustné řešení, pokusím se najít optimální řešení minimalizováním nákladů na toto stravování vynaložených. V případě, že řešení nenaleznu, pokusím se vysvětlit, čím je tato skutečnost dána.

Hodnocení úrovně stravování u vybraných skupin obyvatelstva
MACH, Karel
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit úroveň stravování u vybrané skupiny obyvatelstva a dále posoudit informovanost v otázkách spojených s výživou a základními složkami v potravě. Za tímto účelem byl zpracován dotazník, v jehož první části odpovídala skupina respondentů na otázky spojené s jejich preferencemi v oblasti stravování, ve druhé byly otázky zjišťující úroveň informovanosti. Celkem bylo získáno 389 dotazníků, které byly předkládány osobně a vyplňovány pod dohledem vyučujícího. Na základě zaznamenaných odpovědí bylo zjištěno, že dotazované osoby se při nákupu potravin řídí nejčastěji jejich kvalitou (37 %). Bylo také zjištěno, že 40 % osob upřednostňuje domácí potraviny před zahraničními. Respondenti odpověděli, že jen ve 13 % případů preferují vždy nebo téměř vždy biopotraviny. Lze také říci, že 3 nejoblíbenějšími mléčnými produkty jsou jogurty (80 %), mléko (72 %) a sýry (72 %). Naopak nejméně konzumovaným mléčným výrobkem jsou kysané nápoje (43 %). Mezi 3 nejoblíbenější druhy masa zařadili respondenti maso kuřecí (83 %), vepřové (73 %) a hovězí (47 %). Nejméně oblíbeným masem bylo zvoleno maso skopové a jehněčí (35 %). Bylo zjištěno, že 27 % dotazovaných osob sleduje údaje uvedené na obalech potravin, ale také, že 16 % respondentů tyto údaje nesleduje vůbec. Dle zaznamenaných četností výskytu součtu správných odpovědí lze říci, že nejčastěji studenti zodpověděli 4 otázky. Nejčastěji odpovídali lidé správně na otázku "Co je to biopotravina?" (94 % správných odpovědí). Nejhůře odpovídali na otázku, ve které měli vybrat potravinu s nejvyšším obsahem vitamínu C (7 %). Na základě zaznamenaných odpovědí je možné konstatovat, že konzumace potravin byla ovlivněna typem školy, kterou respondenti studovali, neboť s tím souvisí i věk a jejich možnost rozhodovat o vynaložených finančních prostředích na nákup potravin. Otázky, které zkoumaly úroveň informovanosti, prokázaly, že celkové procento správných odpovědí se zvyšovalo v závislosti na věku respondenta. Vliv pohlaví na procenta celkových součtů správných odpovědí nebyl prokázán.

Změny tělesné hmotnosti během života ženy
VELKOVÁ, Eva
Bakalářská práce shrnuje základní informace o změnách tělesné hmotnosti během života ženy a věnuje se jejich problematice. Zabývá se rizikovými obdobími v průběhu života žen, které se týkají změn tělesné hmotnosti a prezentuje současné vědecké poznatky a doporučení v této oblasti. V této práci byly stanoveny dva cíle. První cíl měl zjistit změny tělesné hmotnosti během života ženy, dalším cílem bylo zjistit, jak jsou ženy informovány o změnách jejich tělesné hmotnosti. Teoretická část popisuje změny tělesné hmotnosti v různých obdobích života ženy. Zabývá se zde především zvyšováním tělesné hmotnosti a s tím související potřebou docílit a udržet optimální hmotnost. Dále popisuje doporučenou energetickou a biologickou hodnotu stravy v různých zásadních obdobích žen, která má určitý vliv na jejich tělesnou hmotnost. Zabývá se zde také zásadami správného způsobu stravování a životního stylu. Zejména se zaměřuje na hlavní prvky, jimiž jsou: přiměřenost příjmu energie vzhledem k potřebě a výdeji, rozložení stravy v jednotlivých částech dne, pohybová aktivita, prevence stresu a dostatek spánku. V praktické části jsou pak prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše zmíněnou problematiku. Výzkumná část práce, realizovaná formou dotazníku, se věnuje tělesné hmotnosti v různých krizových obdobích, analýze somatometrických údajů, stravovacím návykům po nástupu menopauzy a informovanosti o této problematice u žen z Jihočeského kraje. Z výsledků práce vyplývá, že hmotnost se změnila u žen po menopauze ve srovnání s jejich hmotností předchozí. Naopak výzkum dokládá, že ženy vůbec nezměnily stravovací zvyklosti v tomto krizovém období. Výzkum dále dokládá, že ženy nemají dostatek informací o správnosti udržovat si tělesnou hmotnost, nezvyšovat hmotnost po menopauze. Dále výzkum ukazuje, že ženy nemají informace o zásadách správné výživy v období po přechodu.

Problematika školních bufetů ZŠ v okrese Písek z hlediska vhodnosti nabízeného sortimentu
PRŮCHOVÁ, Štěpánka
Tato práce se zabývá problematikou školního stravování a to především problematikou nabízeného sortimentu ve školních bufetech. Teoretická část definuje zdraví a s ním související pojmy jako jsou determinanty zdraví, prevence nebo podpora zdraví. Popisuje zásady zdravé výživy u dětí, včetně výživové pyramidy, desatera zdravé výživy, denního rozložení stravy, pitného režimu a jednotlivých výživových složek potravy. Dále se věnuje problematice školního stravování, které zahrnuje školní jídelny, školní bufety a také stručně popisuje projekty Mléko do škol a Ovoce do škol, jejichž cílem je zvýšit konzumaci důležitých potravin u dětí. Praktická část byla vypracována pomocí dvou výzkumných metod. V kvalitativním výzkumu byly položeny otázky provozovatelům školních bufetů s cílem zmapovat nabízený sortiment. Odpovědi na dané otázky byly zařazeny do klasifikační stupnice a u každého bufetu, na základě vypočteného indexu hodnocení, vyjádřena průměrná hodnota vhodnosti nabízeného druhu sortimentu jednotlivých dotazovaných zařízení. Druhý kvantitativní výzkum byl proveden formou dotazníků se 14 otázkami, které byly rozdány žákům druhého stupně na ZŠ s cílem zjistit stravovací návyky dětí v rámci sledované školy. Z výsledků je patrné, že nabídka potravin ve školních bufetech není optimální pro zdravou výživu dětí. V nabízeném sortimentu převažují potraviny bohaté na jednoduché cukry a obsah soli, které přispívají ke vzniku civilizačních onemocnění. Z výsledků kvalitativního výzkumu lze konstatovat, že s rostoucím věkem dětí se stravovací návyky zhoršují a také se zvyšuje frekvence využívání služeb školního bufetu.

Informovanost studentů Středních odborných učilišť a Gymnázií v Žatci a v Lounech o poruchách příjmu potravy
PROKŮPKOVÁ, Šárka
Tato bakalářská práce pojednává o informovanosti studentů o poruchách příjmu potravy a částečně o jejich způsobu stravování. Zaměřena je především na děti a rané adolescenty. Teoretická část popisuje základní druhy poruch příjmu potravy, kterými jsou mentální anorexie, mentální bulimie a záchvatovité přejídání, ale i méně časté a to drunkorexii, bigorexii a ortorexii. Dále pojednává o jejich historii, prevalenci a incidenci. Zmíněny jsou i rizikové faktory, které mohou mít vliv na vznik nebo také na průběh poruch příjmu potravy. Druhá polovina teoretické části se zabývá energetickou bilancí, stručným popsáním Body mass indexu, zdravotními komplikacemi, klinickou praxí, léčbou a terapií. Závěr teorie je věnován problematice poruch příjmu potravy v dětství a rané adolescenci ? definici a diagnóze, somatickým aspektům, terapii, školnímu vzdělávání a následkům v dospělosti. V praktické části jsem využila výsledky zpracovaných anonymních dotazníků, které byly vyplněny studenty Středních odborných učilišť a Gymnázií ze Žatce a z Loun. Výsledky jsou v práci prezentovány v přehledných grafech. Bakalářská práce ukazuje nedostatečnost informovanosti studentů, i když se jich problematika poruch příjmu potravy přímo dotýká. Velmi důležitá je prevence a proto by se neměla v tomto směru podceňovat. Děti a adolescenti ve svém věku často s výživou experimentují a neuvědomují si, že to pro ně může mít fatální důsledky.