Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 56 záznamů.  začátekpředchozí36 - 45dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zvířata jako nástroj využívaný lidmi
Jonová, Kateřina ; Halama, Jindřich (vedoucí práce) ; Keřkovský, Pavel (oponent)
(abstrakt) Za téma své diplomové práce jsem zvolila Zvířata jako nástroj využívaný lidmi. Důvodem vybrání tohoto tématu je má blízkost k němu a to z hlediska mého vzdělání v oblasti ekologie a etiky. Domnívám se, že bude zajímavé propojit získané vědomosti z oblasti ekologie a nynějšího studia bioetiky. Cílem mé práce je zjistit, najít, vysvětlit a prokázat, zda je a do jaké míry je ospravedlnitelné využívat zvířata ve prospěch člověka. Ve své práci se pokusím vystihnout nejdůležitější aspekty tohoto tématu. A skrze nasbírané informace od světových i tuzemských autorů se pokusím odpovědět na stanovený cíl. Práce bude členěna do tří hlavních částí. První část bude zaměřena na práva zvířat, ve druhé části bude popsáno, jakými způsoby zvířata využíváme a ve třetí části jsou uvedeny etické a teologické aspekty tohoto problému.
Vybrané směry alternativního stravování
Bittnerová, Lenka ; Pavlasová, Lenka (vedoucí práce) ; Ehler, Edvard (oponent)
Bakalářská práce "Vybrané směry alternativního stravování" se zabývá nekonvenčními směry stravování. Jejím cílem je vymezit jednotlivé nekonvenční směry výživy a shromáždit a utřídit dostupné informace. Je zde popsán původ a princip makrobiotické, syrové, vegetariánské a organické stravy. Pojednává o jejich filozofii, cílech, motivacích a složení jídelníčku. Mapuje pozitiva i negativa alternativního způsobu stravování, včetně nejčastějších důvodů, které vedou k rozhodnutí pro takovýto způsob stravování. Jsou v ní uvedena rizika a výhody jednotlivých typů stravování z hlediska jejich působení na zdravotní stav člověka. Klíčová slova alternativní výživa, makrobiotická strava, syrová strava, vegetariánství, organická strava
Komentovaný překlad - Vegetarische Ernährung
Vacková, Dominika ; Kloudová, Věra (vedoucí práce) ; Vavroušová, Petra (oponent)
Bakalářská práce si klade za cíl vypracovat překlad originálu německého textu do češtiny a doplnit ho odborným komentářem. Překládaným textem je populárně naučný článek zveřejněný v roce 2011 v německém vědeckém časopise Spiegel der Forschung 28 (č. 1). Článek se zabývá vegetariánskou a veganskou stravou ve světě a především v Německu a snaží se přiblížit tento druh stravování širšímu publiku. V rámci odborného komentáře je nejprve provedena překladatelská analýza originálu, ve které jsou zahrnuty vnětextové a vnitrotextové faktory vycházející z teorie Christiane Nordové. Na základě překladatelské analýzy se tato práce zabývá překladatelskou metodou a při překladu vzniklými problémy a jejich řešením. Celá práce je uzavřena kapitolou o překladatelských posunech. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Vliv původu potravin na zdraví člověka
KUBÍK, Jiří
Bakalářská práce popisuje různé metody produkce potravin, shrnuje vývoj ekologického zemědělství a některé jeho směry. Porovnává tyto možnosti vzhledem k jejich vlivu na lidské zdraví. Praktická část se skládá z dotazníku a jeho vyhodnocení. Úkolem dotazníku bylo prozkoumat spotřebitelské chování vegetariánů a jejich vztah k produktům ekologického zemědělství.
Vegetariánství - cesta k řešení potravinové krize?
Vojkůvková, Petra
Diplomová práce se zabývá problematikou vegetariánství a jeho možnostmi v řešení potravinové krize ve světě. Byla stanovena hypotéza, že vegetariánství je cestou k řešení této krize. Metodou SWOT analýzy byly hodnoceny jak silné a slabé stránky, tak příležitosti a rizika vegetariánství se zaměřením na ekonomické, ekologické a etické hledisko. Z výsledků vyplývá, že vegetariánství je cestou k řešení potravinové krize, ale pouze v teoretické rovině, protože zde existuje celá řada faktorů a překážek, které neu-možňují realizaci uvedeného řešení v plném rozsahu.
Přínosy a rizika vegetariánské stravy
Dmytryk, Olena
V této bakalářské práci s názvem "Přínosy a rizika vegetariánské stravy" se zabývám dvěma hlavními tématy. V první části práce se věnuji otázce racionálního stravování, kde popisuji hlavní složky výživy a jejích funkci pro organismus. Ve druhé části práce se věnuji jednomu z nejrozšířenějších způsobů alternativního stravování, což je vegetariánství. Popisuji jeho rozdělení a důvody, proč se člověk k vegetariánství přiklání. Taktéž se zabývám složením vegetariánského jídelníčku. Zejména dopady konzumace výhradně rostlinné stravy a nedostatku některých látek v souvislosti s odmítáním přijímat maso. V neposlední řadě mapuji klady a zápory vegetariánského způsobu stravování na organismus člověka.
Pohybová aktivita žen vegetariánek
KOVAŘÍKOVÁ, Štěpánka
Diplomová práce s názvem Pohybová aktivita žen vegetariánek se skládá ze dvou částí. První, teoretická část je věnována zejména vegetariánství jako takovému. Objasňuji zde pojem vegetariánství, jeho rozdělení a výživové aspekty vegetariánské stravy při pravidelné pohybové aktivitě. Dále zde uvádím doporučení pro pohybovou aktivitu dospělých v České republice i ve světovém kontextu. Nechybí ani benefity lidské chůze. Druhá část diplomové práce se zabývá výzkumem dané problematiky. Je zde řešena otázka vegetariánství a jeho možného vlivu na zvýšení míry pohybové aktivity u žen. Pro nalezení odpovědi byl zvolen výzkumný soubor třiceti žen vegetariánek a kontrolní soubor třiceti žen stravujících se běžným způsobem v podobném věkovém rozptylu. Komparace těchto dvou specifických skupin žen proběhla v rámci získaných dat z mezinárodního dotazníku o PA IPAQ-long a týdenního monitorování pomocí krokoměru s půlročním opakováním. Na základě výsledků nebyl zaznamenán prokazatelný důkaz, že by vegetariánství mělo vliv na zvýšení míry pohybové aktivity oproti běžné populaci stravující se konvenčním způsobem.
Vegetariánství jako spotřebitelský trend
Dvořáková, Anna ; Chylíková, Hana (vedoucí práce) ; Turnerová, Lenka (oponent)
Cílem diplomové práce je kompletní analýza vegetariánství, jakožto spotřebitelského trendu, včetně prognózy dalšího potenciálu tohoto trendu pro oblast retailingu v České republice. Práce se zabývá vlivem různých aspektů vegetariánství na trh v České republice. V práci je nejdříve charakterizováno vegetariánství jako takové. Následně je popsána strana nabídky vegetariánských produktů na českém trhu, značení vegetariánských potravin a jejich dostupnost. Poté se práce zabývá spotřebitelem, jeho nákupním rozhodovacím procesem ve vztahu k vegetariánským výrobkům a marketingovými strategiemi, které se v souvislosti s vegetariánskými výrobky používají. Práce je doplněná dotazníkovým šetřením a závěrečnou SWOT analýzou. V práci byl identifikován tržní potenciál vegetariánských výrobků s jedním konkrétním druhem positioningu.
Alternativní způsoby stravování u studentů vysokých škol v Českých Budějovicích
VESELKOVÁ, Barbora
Tato bakalářská práce se zabývá alternativními směry výživy u vysokoškolských studentů v Českých Budějovicích. Teoretická část obsahuje charakteristiku nejznámějších alternativních směrů výživy a jejich možná nutriční rizika. Dále jsou v teoretické části uvedeny možné důvody přechodu k alternativnímu stravování. Praktická část vyhodnocuje zastoupení alternativních směrů stravování u studentů vysokých škol v Českých Budějovicích. Také zjišťuje míru zastoupení konkrétních alternativních směrů, názory studentů na alternativní stravu, množství přijímaných tekutin s ohledem na způsob stravování, příjem doplňků stravy a změny pociťované přechodem k alternativní stravě. Analýza vychází z kvantitativního výzkumu, který byl proveden pomocí anonymního dotazníkového šetření v elektronické formě. Získané údaje jsou zpracovány v tabulkové a grafické podobě.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 56 záznamů.   začátekpředchozí36 - 45dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.