Název:
Přínosy a rizika vegetariánské stravy
Autoři:
Dmytryk, Olena Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této bakalářské práci s názvem "Přínosy a rizika vegetariánské stravy" se zabývám dvěma hlavními tématy. V první části práce se věnuji otázce racionálního stravování, kde popisuji hlavní složky výživy a jejích funkci pro organismus. Ve druhé části práce se věnuji jednomu z nejrozšířenějších způsobů alternativního stravování, což je vegetariánství. Popisuji jeho rozdělení a důvody, proč se člověk k vegetariánství přiklání. Taktéž se zabývám složením vegetariánského jídelníčku. Zejména dopady konzumace výhradně rostlinné stravy a nedostatku některých látek v souvislosti s odmítáním přijímat maso. V neposlední řadě mapuji klady a zápory vegetariánského způsobu stravování na organismus člověka.In this bachelor thesis entitled "Benefits and Risks of vegetarian diet" I deal with two main themes. In the first part I am devoted to the question of the rational nutrition, which describe the main nutritional components and their functions for the body. In the second part I am interested to the one of the most widespread alternative boarding, which is vegetarianism. Describes his division and the reasons why a person tends to vegetarianism. I am also deals with the composition of the vegetarian diet, especially the effects of eating only plant-based diet and lack of certain substances in the context of refusing to accept meat. Finally, I am mapping the pros and cons of a vegetarian diet on the human organism.
Klíčová slova:
druhy vegetariánství; přínosy a rizika alternativní výživy; racionální výživa; vegetariánství; základní složky potravy