Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 84 záznamů.  začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Provozní diagnostika bioplynových stanic
Dokulilová, Tereza
Tato diplomová práce stručně popisuje proces anaerobní fermentace, rozdělení bioplynových stanic a vybrané parametry, které byly sledovány v praktické části. V praktické části byly při laboratorním testování anaerobní fermentace v Celorepublikové referenční laboratoři bioplynových transformací na Mendelově univerzitě v Brně sledovány následující parametry: složení a množství vznikajícího bioplynu, konduktivita, oxidačně redukční potenciál, pH, obsah sušiny, celkového organického uhlíku, celkový obsah dusíku v sušině a poměr C:N ve zpracovávaném materiálu. Výsledky analyzovaných parametrů byly vyhodnoceny, interpretovány a na jejich podkladě byly navrženy možnosti jejich použití pro screeningovou diagnostiku provozních stavů bioplynových stanic.
Hodnocení vybraných biologických, produkčních a zpracovatelských vlastností topinamburu
ZIKMUNDA, Jan
Tato práce se zabývá hodnocením vybraných biologických, produkčních a zpraco-vatelských vlastností hlíz topinamburu hlíznatého. Za tímto účelem byl na jaře v roce 2021 založen pokus na Havlíčkobrodsku v lokalitě Valečov. Pro tento pokus byly vybrány čtyři odrůdy topinamburu Karin, Rút, Skarlet a Zlata. Tyto odrůdy byly pěstovány ve třech variantách. Byly zaznamenány jednotlivé pěstitelské opera-ce, postupný růst plodin a sklizeň hlíz. U všech odrůd byly hodnoceny tyto parame-try: výnos hlíz, průměrný počet hlíz na jednu rostlinu, průměrná hmotnost jedné hlízy, obsah sušiny v hlízách, obsah inulinu v čerstvé hmotě, obsah inulinu v sušině. Odrůda Rút dosáhla pět nejlepších výsledků u sledovaných šesti parametrů: výnos 42,6 t/ha, hmotnost hlízy 45,30 g, obsah sušiny v hlízách 32,71 %, obsah inulinu v čerstvé hmotě 16,02 %, obsah inulinu v sušině 49,06 %. Z části sklizených hlíz byla vytvořena sušina, která byla rozemleta na topinam-burovou mouku a krupici. Topinamburová mouka či krupice nahradily polovinu nebo třetinu běžné mouky v osmi pokusných potravinářských výrobcích, u nichž bylo provedeno senzorické hodnocení.
Korelace transportních a viskoelastických vlastností hydrogelů s difúzním gradientem
Ščotková, Romana ; Sedláček, Petr (oponent) ; Smilek, Jiří (vedoucí práce)
Předložená bakalářská práce si kladla za cíl přípravu hydrogelů s difúzním gradientem a prokázání gradientové struktury hydrogelů z hlediska viskoelastických a transportních vlastností. S ohledem na možné biomedicínské aplikace byl pro přípravu vybrán kationický polysacharid chitosan, a to zejména pro své antimikrobiální a biokompatibilní vlastnosti. Výsledné gradientové hydrogely byly následně charakterizovány pomocí oscilačních testů, při kterých byly sledovány rozdíly při použití různých koncentrací a molekulových hmotností chitosanu, koncentrací síťovacího činidla, disperzních prostředí pro rozpuštění chitosanu a různé doby síťování gelu. Pro potvrzení vytvořené gradientové struktury byly vzorky podrobeny také sušícím experimentům. Schopnost transportu aktivních látek byla u hydrogelů potvrzena vizuálním hodnocením prostupu anionického barviva (bromthymolová modř) při procesu gelace. Z výsledků získaných během experimentální části bakalářské práce lze dojít k závěru, že viskoelastické vlastnosti hydrogelů lze modifikovat změnou vybraných parametrů při samotné přípravě. Potvrzen byl také předpoklad, že s lepšími mechanickými vlastnostmi hydrogelů dochází ke zhoršení vlastností transportních. Metodou řízené difuze bylo možné připravit hydrogel s postupným gradientem hustoty síťování, čímž bylo možné modifikovat viskoelastické a transportní vlastnosti.
Charakterizace odrůd minoritního ovoce z hlediska využití v potravinářském průmyslu
Jurečková, Zuzana ; Vítová, Eva (oponent) ; Golian, Jozef (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Závěrečná práce se zabývá jednou skupinou drobného ovoce, rodu Ribes tedy rybízem a angreštem. Posuzuje jejich fyzikální a chemické parametry s ohledem na možnost využití v těchto vlastností pro návrh nového typu výrobku – nápoje. Pro hodnocení byly vybrány titrační, spektrometrické a jiné metody pro hodnocení těchto vlastností. Těchto metod bylo k dispozici celkem patnáct (celková výtěžnost šťávy, pH šťávy, celková sušina, rozpustná sušina plodů, titrační kyselost, formolové číslo, obsah redukujících sacharidů, obsah D-glukosy, D-fruktosy a sacharosy, celkový obsah polyfenolických látek, anthokyanových barviv, vitamin C a celková antioxidační kapacita) a pro stanovení minerálních prvků bylo vybráno celkem devět analytů (měď, železo, hořčík, fosfor, zinek, mangan, draslík, vápník a sodík). Po dva roky (sklizeň 2014 a 2015) byly tyto parametry sledovány u barevných variant rybízů (bílý, červený a černý) a angreštů (zelenoplodé, žlutoplodé a červenoplodé). Ve skupině rybízů bylo celkem testováno šest odrůd bílých – Olin, Jantar, Primus, Blanka, Viktoria a Orion, jedenáct odrůd červených rybízů – Junnifer, Jesan, Detvan, Rovada, Rubigo, J.V.Tets, Tatran, Losan, Kozolupský raný, Stanca, NŠLS 11/6 a jedenáct odrůd černých odrůd rybízů – Ometa, Démon, Triton, Ben Hope, Ruben, Ben Gairm, Ben Lomond, Morávia, Ben Conan, Fokus a Ceres. Celkem bylo testováno pět odrůd zelenoplodých angreštů – Zebín, Mucurines, Rixanta, Rodnik a Prima. Žlutoplodé angrešty byly k dispozici čtyři odrůdy – Citronový obří, Invicta, Zlatý Fík a Darek. Mezi červenoplodé angrešty patřily odrůdy – Rolonda, Alan, Karát, Karmen, Krasnoslawjanskij, Himnomacki Rot, Remarka, Tamara a Černý Neguš. Pomocí Tukeyho testu byla provedena analýza a pomocí bodového hodnocení jednotlivých odrůd na základě výsledků z jednotlivých analýz, byl sestaven seznam doporučených odrůd pro další práci vývoje nového nápoje. Bohužel v roce 2015 bylo velmi málo plodů zelenoplodých a žlutoplodých angreštů, proto bylo rozhodnuto, že objem plodů připadne na testování bioaktivních látek. Proto v závěru práce není možné objektivně vyhodnotit tyto odrůdy angreštů v celém rozsahu analýz. Přistoupilo se proto k bodovému hodnocení odrůd na základě průměrů jednotlivých odrůd. Červenoplodé odrůdy byly k dispozici v plném množství, a proto mohlo proběhnout hodnocení v plném rozsahu. Nejvýznamnější rozdíly mezi odrůdami červených plodů angreštů bylo v obsahu bioaktivních látek (obsah polyfenolických látek, anthokyanových barviv, vitaminu C) a antioxidačních kapacitě. Tyto výsledky byly poskytnuty potravinářskému subjektu, který s těmito hodnotami nadále pracoval. Na základě tohoto projektu byl vypracován užitný vzor č. PUV 2016-33171 a výsledný kombinovaný nápoj na bázi vína a ovocné šťávy.
Stanovení in vitro stravitelnosti sušiny a organické hmoty směsných krmných dávek s rozdílným zastoupením krmných surovin
Vojkovská, Jitka
Literární přehled diplomové práce předkládá jednak stručnou charakteristiku systému krmení kompletní směsnou krmnou dávkou (TMR). Seznamuje s principy hodnocení nutričních požadavků krmných dávek (KD) pro dojnice dle systému INRA a CNCPS. Dále pojednává o kvalitě krmiv, požadavcích na strukturu KD a interakcích mezi živinami krmiva a stravitelností organické hmoty. Samotný pokus pak porovnává in vitro stavitelnosti sušiny a organické hmoty různých KD, a to TMR pro dojnice v rozdoji, na vrcholu laktace a pro zaprahlé krávy. Stravitelnosti jsou porovnávány s přihlédnutím k živinovému složení KD. Stravitelnost byla hodnocena na přístroji Daisy Incubator (ANKOM TECHNOLOGY). Pro zpracování výsledků byl použit program MS Excel a STATISTICA. Vyhodnocení proběhlo pomocí regresní analýzy a Kruskal Wallisova testu.
Využití aditiv při výrobě siláží ze zavadlé píce
Sankot, Jiří
V této bakalářské práci se zabýváme již mnoho staletí známou technologií pro zpracování píce, která zajistí její použitelnost po delší dobu a zároveň přináší vyšší výživovou hodnotu krmiva oproti jednoduššímu sušení. Touto technologií je silážování. Práce charakterizuje hmotu pro silážování, popisuje jednotlivé pícniny, které jsou vhodné pro silážování v našich podmínkách, jako jsou jeteloviny, trávy a jetelotrávy. V dalších částech je popsán princip výroby siláží spolu s vlivy, které je ovlivňují. Uvedeny jsou i různé způsoby uložení takto konzervovaných krmiv. Hlavní část této práce je věnována silážním aditivům. Jsou to konzervační látky, které se přidávají do ukládané hmoty, aby zlepšily proces fermentace a zajistily co nejlepší kvalitu výsledného krmiva. Využívají se bakteriální, chemické látky a jejich kombinace. Práce uvádí jejich členění, úskalí spojená s jejich využitím. V poslední částí práce jsou zkoumány 3 vzorky krmiva odebraného ze silážních balíků z rodinné farmy. Jejich rozbor byl proveden v laboratoři Mendelovy univerzity v Brně. Výsledné hodnoty látek v jednotlivých vzorcích byly rozdílné. Po porovnání se vzorovými hodnotami je zjištěno, že vzorky pochází z kvalitního krmiva, obsahují rozmezí mezi 10,17 - 12,32 % dusíkatých látek, 7,79 - 9,17 % popelovin, 3,02 - 3,36 % tuku a 28,77 - 26,57 % vlákniny. Výsledkem je návrh, který doporučuje využití vhodných silážních aditiv pro další sklizeň píce.
Kvalitativní ukazatele vstupních surovin a jejich vliv na provoz bioplynové stanice
Pohanková, Lenka
Sledování provozních parametrů bioplynových stanic je zatím jediným nástrojem, který se používá k řízení procesu anaerobní fermentace biologicky rozložitelných materiálů. Ve většině případů jsou sledovány parametry, pH, obsah sušiny, produkce a kvalita vznikajícího bioplynu, parametr FOS / TAC. Práce, které se zabývají sledováním a vyhodnocením provozních parametrů zemědělských bioplynových stanic v delším časovém úseku zcela chybí. Předložená práce se zabývá ročním sledováním a vyhodnocením provozních parametrů zemědělské bioplynové stanice, která zpracovává typické vstupní suroviny (kukuřičná siláž a prasečí kejda). Cílem práce bylo zjistit, zda existují korelace provozních parametrů, které by bylo možno aplikovat u zemědělských bioplynových stanic a možný vliv těžkých kovů na proces.Právní doložka:Nesouhlasím se zveřejněním práce dle Směrnice č. 3/2017- Zveřejňování vysokoškolských závěrečných prací z důvodu ochrany obchodního tajemství a citlivých dat firmy v plném rozsahu tj. jak v elektronické, tak tištěné formě na maximálně možnou dobu 3 let.
Účinek dělené aplikace dusíku na výnosové a kvalitativní parametry silážní kukuřice
Pajl, Jaroslav
Cílem bakalářské práce bylo zjistit v jednoletém vegetačním maloparcelkovém pokusu výnosovou reakci kukuřice seté (Zea mays L.) odrůd LG 30.220 a LG 31.233 na dělenou aplikaci dusíku. Kromě výnosu byl dále zjišťován efekt hnojení na kvalitu silážní kukuřice. Experiment byl založen na pokusné stanici ve Vatíně, dusík byl aplikován ve 4 variantách: var. 1 - bez hnojení, var. 2 - 150 kg.ha-1 při setí, var. 3 - 50 kg.ha-1 při setí a 100 kg.ha-1 ve fázi V8, var. 4 - 100 kg.ha-1 při setí a 50 kg.ha-1 ve fázi V8. Anorganické rozbory rostlin charakterizující vliv hnojení na růst a vývoj porostu kukuřice byly provedeny z odběrů rostlin v termínech 6. 6. 2016 a 17. 7. 2016. Po sklizni byl hodnocen výnos zelené hmoty, výnos suché hmoty, produkce sušiny, hodnota NEL a stravitelnost organické hmoty. Faktory hybridu a hnojení dusíkem se pozitivně projevily na výnosu zelené hmoty kukuřice. Průkazný vliv dělené aplikace dusíku byl prokázán pouze na produkci suché hmoty hybridu LG 30.220. Sušina sklizené hmoty kukuřice, stravitelnost organické hmoty a ani netto energie laktace se mezi sledovanými hybridy průkazně nelišily. Ze sledovaných kvalitativních parametrů byla dělenou aplikací dusíku signifikantně ovlivněna pouze stravitelnost organické hmoty.
Vliv obsahu tuku a sušiny na reologické vlastnosti bílých jogurtů
Kužmová, Barbora
Diplomová práce sleduje vliv tuku a sušiny na reologické vlastnosti bílých jogurtů. V teoretické části je popsáno mléko a mléčné výrobky se zaměřením na jogurt, jeho výrobu, složení a význam ve výživě. Literární přehled pokračuje fyzikálními a mechanickými vlastnostmi kapalin, reologickými vlastnostmi, viskozitou a jejím měřením. Praktická část si klade za cíl zhodnotit vybrané vzorky jogurtů, stanovit jejich hustotu, viskozity, smykové napětí v závislosti na smykové rychlosti a teplotní a časovou závislost viskozity. Pro jednotlivé vzorky jogurtů byly sestaveny tokové a viskozitní křivky pomocí Ostwald-de Waeleho modelu a na základě Newtona viskozitního zákona bylo určeno, o jaký druh kapaliny se jedná. Dále bylo sledováno, zda má obsah tuku a sušiny vliv na hustotu a viskozitu jogurtů.
Hodnocení kvality mléčných výrobků vyrobených z kozího mléka
Lovasová, Renáta
Tato diplomová práce se věnuje tématu: Hodnocení kvality mléčných výrobků vyrobených z kozího mléka. V literárním přehledu práce popisuje složení a vlastnosti kozího mléka. Dále jsou v této práci popsané základní údaje o kozích mléčných produktech, především sýrech. Praktická část diplomové práce se zabývá měřením pH, titrační kyselosti, obsahu bílkovin, tuku, soli, sušiny a tuku v sušině u jednotlivých vzorků kozích sýrů. Dále byly výsledky vzájemně porovnávaly v rámci jednotlivých skupin kozích sýrů a současně mezi skupinami. Naměřené hodnoty analýz byly také srovnávaly s údaji na obalech. Nejnižších naměřených hodnot téměř ve všech analýzách dosahovala skupina roztíratelných sýrů. Nejvyšší naměřené hodnoty ve většině provedených analýzách byly zjištěny u polotvrdých sýrů ať už těch, které byly vyrobené pouze z kozího mléka i těch, které byly směsí kozího, kravského i ovčího mléka. Při srovnávání výsledků s obalem nejvíce hodnot odpovídalo u sušiny a obsahu bílkovin. Nejméně odpovídajících výsledků bylo zjištěno u tuku v sušině a obsahu soli kozích sýrů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 84 záznamů.   začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.