Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 43 záznamů.  začátekpředchozí23 - 32dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Organic-inorganic polymers - synthesis and characterization of hybrid polymers and nanocomposites
Depa, Katarzyna ; Strachota, Adam (vedoucí práce) ; Matějka, Libor (oponent) ; Sedláček, Jan (oponent)
V první části této práce byly syntetizovány termo-citlivé hydrogely na bázi poly(N- isopropylakrylamid)u (PNIPAm), které byly vyztuženy nanočásticemi siliky, resp. alternativními nebo přídavnými fázemi plniva. Byly připraveny porézní hydrogely PNIPAm plněné nano-SiO2, které vykazovaly zvýšenou silovou odezvu (až 100 g) na změny teploty. Tohoto výsledku bylo dosaženo několikanásobným zvýšením tloušťky stěn pórů, cestou snížení obsahu rozpouštědla (sloužícího jako porogen) při syntéze. Obdobná optimalizace silové odezvy byla provedena také pro analogické gely vyztužené nano-TiO2, ve kterých byl ovšem účinek nanoplniva slabší. Částečná interkalace amylopektinového škrobu do divinyl-síťovaných neporézních i porézních gelů PNIPAm několikanásobně zlepšila jejich roztažnost. V případě neporézních gelů bohatých na škrob bylo dosaženo velmi rychlého a rozsáhlého jednosměrného odbotnání v reakci na zvýšenou teplotu (znovu-nabotnání po ochlazení pak bylo mnohem pomalejší), což bylo umožněno zvláštními vlastnostmi mezifázového rozhraní škrob-PNIPAm. V neporézních gelech PNIPAm/nano-SiO2/škrob byl pozorován velmi silný synergický efekt obou plniv, siliky a škrobu, což bylo důsledkem specifického systému vodíkových můstků mezi všemi třemi fázemi v gelu. Vysoce porézní kryogely PNIPAm/nano-SiO2/škrob vykazovaly...
Porovnání jakosti hlíz v závislosti na různém agrotechnickém postupu pěstování
Kalužíková, Klára
V této práci je rozebrán vliv různých odrůd na jakost hlíz. K hodnocení jakosti jsou využi-ty různé metody. Cílem tohoto rozboru bylo zhodnotit jakost patnácti různých odrůd: Adela, Arlet, Dali, Impala, Jolana, Keřkovské rohlíčky, Lada, Magda, Marcela, Markéta, Mirage, Monika, Primarosa, Rafaela, Rosara. U daných odrůd byly hodnoceny následující parametry: obsah škrobu, barva slupky a hlíz a stolní hodnota. Měření bylo prováděno v laboratořích Mendelovy univerzity na Ústavě technologie potravin. Při stanovení obsahu škrobu bylo zjiš-těno nejnižší množství v odrůdě Adéla a naopak nejvyšší v odrůdě Magda. Pokud jde o barvu slupky, ta byla nejsvětlejší u odrůdy Rosara a nejtmavší u odrůdy Monika. Při stanovení barvy hlíz byl zjištěn prokazatelný rozdíl u syrových a vařených hlíz. Na základě stolní hodnoty byly odrůdy rozřazeny do 3 skupin dle varného typu. Varný typ AB byl vyhodnocen u odrůd: Ra-faela a Rosara. Do varného typy BA byly zařazeny odrůdy: Dali, Keřkovské rohlíčky a Prima-rosa. Nejvíce odrůd vykazovalo parametry varného typu B: Impala, Markéta, Monika, Lada, Marcela, Mirage, Adela, Arlet, Jolana.
Příprava polysacharidových pojiv používaných v uměleckých dílech
Švajcrová, Lenka ; Hrdličková Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Čapek Adamec, Martin (oponent)
Hlavním cílem bakalářské práce byla příprava polysacharidových pojiv z vybraných druhů škrobů (bramborového, kukuřičného, pšeničného, rýžového, kuzu), arabské gumy a jejich barvení pomocí anorganických pigmentů. Dále byly vzniklé vzorky polysacharidových pojiv připraveny k dalšímu zkoumání pomocí metody kapalinové chromatografie s tandemovou hmotnostní spektrometrií (LC-MS/MS) a infračervenou spektroskopií s Fourierovou transformací (FT-IR). Tato práce se rovněž zabývala historií výroby škrobu, jeho původem, obsahovými látkami a pěstováním konkrétních rostlin, ze kterých je získáván. Dále bylo do práce zahrnuto pojednání o technologické výstavbě obrazů a jiných polychromovaných uměleckých děl. Technický charakter malby totiž určují hlavně pojidla barev, a proto z toho důvodu zde byla kromě polysacharidových pojiv popsána i olejová, proteinová a olejovo-pryskyřičná pojiva. Klíčová slova: polysacharidová pojiva, škrob, arabská guma, umělecká díla
Zhodnocení managementu výživy dojnic v daném zemědělském podniku
BRABENEC, Petr
Cílem diplomové práce, bylo zaměřit se na výživu dojnic v zemědělském podniku, právě výživa je nejdůležitějším faktorem při výrobě mléka. Úvodní část práce je zaměřena na literární přehled, v něm je stručně popsán proces trávení, hodnocení živin v krmných dávkách a posouzení směsných krmných dávek. Pozornost byla zaměřena ne techniku krmení v podniku, byl hodnocen příjem sušiny dojnicemi. Dojnice byly na podniku krmeny směsnými krmnými dávkami (TMR), vzorky byly zasílány k vyhodnocení do akreditované laboratoře a porovnány s normou NRC (2001). Dalším kritériem bylo hodnocení struktury pevných částic pomocí Penn state separatoru (2002), výsledky se porovnávaly s doporučenou normou a hodnotila se i stejnorodost struktury směsné krmné dávky. V práci je hodnoceno složení krmné dávky, kde převládá zastoupení kukuřičné siláže, je popsána variabilita škrobu v kukuřičné siláži ve sledovaném období. V práci je popsáno hodnocení nestráveného škrobu z hovězích výkalů, vzorky byly opět analyzovány v akreditované laboratoři a posuzovány podle doporučené normy, jsou popsány pravděpodobné příčiny zvýšeného obsahu nestráveného škrobu v hovězím výkalu. Částečně jsou zmíněny také ukazatele produkce mléka. Byly použity informace od českých i zahraničních autorů.
Biodegradabilní plasty
Schifferová, Zuzana ; Jan, Vít (oponent) ; Molliková, Eva (vedoucí práce)
Cílem práce je pojednat o vlastním procesu biodegradace biodegradabilních plastů včetně faktorů, které její průběh ovlivňují. Zároveň uvádí některé druhy těchto plastů a jejich vlastnosti. Nakonec pojednává o způsobech využití jejich odpadu a jejich ekologický dopad.
Enzymy podílející se na metabolismu škrobu
Riegelová, Kateřina ; Ryšlavá, Helena (vedoucí práce) ; Liberda, Jiří (oponent)
Škrob je uložen v plastidech zásobních orgánů rostlin nebo v chloroplastech fotosyntetických pletiv. Tento zásobní polysacharid může být degradován hydrolyticky -amylasami (EC 3.2.1.1.) nebo fosforolyticky fosforylasami (EC 2.4.1.1.). Extrakt připravený z listů tabáku (Nicotiana tabacum L.) štěpil barevný škrobový substrát. pH optimum hydrolytického štěpení bylo pH 8,0, pH optimum fosforolytického štěpení pH 7,4. Rychlost štěpení škrobu byla nejvyšší při teplotě 55 řC. Pro štěpení škrobu v listech tabáku má větší význam -amylasa než foforylasa.
Dědičné a nedědičné faktory ovlivňující obsah škrobu v hlízách bramboru
Malá, Lucie ; Sedláková, Vladimíra (vedoucí práce) ; Dvořák, Petr (oponent)
Tato literární rešerše se týká škrobu přítomného v hlízách bramboru a genetických i negenetických faktorů, které mají vliv na jeho obsah. Z počátku práce je pozornost věnována bramborám jako takovým, a to především jejich obecné charakteristice. Nutno zmínit také obsah látek v hlízách a jejich vliv na lidské zdraví. Dále je práce soustředěna na hlavní téma, a to škrob přítomný v hlízách bramboru. Škrob má značný význam pro celé národní hospodářství, v současné době se používá nejen ve škrobárenském průmyslu, ale má stále větší uplatnění i v ostatních průmyslových odvětvích, jako je například papírenský a textilní průmysl. Škrob je složen ze dvou důležitých polysacharidů, amylosy a amylopektinu, které jsou v práci podrobně popsány. Existují faktory, které mohou obsah škrobu v hlízách bramboru ovlivňovat, jedná se o faktory genetické i environmentální. Důležitá je biosyntéza škrobu, která je závislá hned na několika enzymech, které spouštějí jeho metabolickou dráhu. Jedná se o pyrofosforylasu, syntázu škrobu (SS), enzymy větveného škrobu (SBEs) a enzymy nevětveného škrobu (DBEs). Důležitou roli zde hraje syntáza škrobu, zejména její izoforma GBSS (granule bound starch synthase), pomocí které je syntetizována amylosa. Amylopektin je syntetizován komplexem enzymů SSI, SSII, SSIII, SSIV. Manipulací s jednotlivými geny cukerného metabolismu lze ovlivnit tvorbu a složení škrobu v jakékoliv odrůdě bramboru. Tato manipulace se nazývá transgenóze a jejím cílem je vznik nových genotypů bramboru. Lze produkovat škrob brambor s vysokým obsahem amylosy pomocí inhibice enzymů SBE A a SBE B. O škrob s vysokým obsahem amylosy je velký zájem ze strany průmyslu, jelikož takový škrob má jedinečné funkční vlastnosti. Nutno zmínit DNA markery, které v souvislosti se šlechtěním brambor nabízí nové příležitosti pro selekci genotypů brambor. S DNA markery souvisí MAS analýza a s ní spojená metoda PCR metoda polymerázové řetězové reakce. Důležitá je také metoda QTL. Environmentálními faktory, které ovlivňují obsah škrobu v bramborách, a které jsou v práci zmíněny, jsou sucho, světlo, mráz. Nutno také podotknout, že i posklizňový stres má negativní vliv na obsah škrobu v hlízách bramboru. Environmentální stres velmi mění a ovlivňuje výnos škrobu.
Biodegradovatelné materiály a jejich využití
Korelusová, Zuzana ; Smejtková, Andrea (vedoucí práce) ; Doležal, Vladimír (oponent)
Cílem této bakalářské práce je seznámit čtenáře s problematikou biodegradovatelných polymerních materiálů. V hlavní části práce jsou zmapovány jejich základní používané typy, vlastnosti. U těchto jsou uvedeny jejich výhody a nevýhody. Tyto údaje jsou porovnány s výhodami a nevýhodami použití ostatních základních polymerních materiálů. Poslední část práce je zaměřena na použití biodegradovatelných materiálů v praxi. V závěru práce jsou shrnuty poznatky plynoucí z porovnání a doporučení.
Nutričně významné látky bramborové hlízy
Habrová, Stanislava
Brambory jsou důležitým zdrojem nutričních látek, díky nimž jsou důležité pro lidskou výživu. Mají významný obsah vitaminu C, a proto byly v minulosti používány jako prevence před kurdějemi. Cílem práce bylo vytvořit přehled nutričně významných látek obsažených v hlíze brambory. V práci jsou uvedeny informace o nutričním významu brambor, látkovém složení a o významných látkách v bramborách. Mezi významné látky patří v bramborách antioxidanty, vitaminy, škrob a plnohodnotné proteiny.
Hodnocení potenciálních donorů vyšší odolnosti k suchu u pšenice ozimé
Prokešová, Lenka
Diplomová práce hodnotí výsledky pokusů s pšenicí ozimou (T. aestivum L. emed. Fiori et Paol.) ve vegetačním období 2013/2014. Polní pokusy byly založeny na dvou lokalitách -- Žabčice a Branišovice. Byly hodnoceny dvě u nás pěstované odrůdy Etela a Meritto s různou úrovní citlivosti k suchu a 45 syrských linií s potenciálně vysokou odolností vůči suchu. Hodnocena byla také syrská odrůda CHAM6. U vybraných odrůd a linií byly provedeny klasové rozbory, při kterých se sledovaly znaky jako délka osin, délka klasu, hmotnost klasu, počet plodných klásků, délka klasového vřetene, počet článků klasového vřetene, počet zrn v klasu a jejich hmotnost. Dále byl stanoven výnos na rostlinu a hmotnost tisíce zrn (HTZ). U obou znaků byl vysoce významný vliv lokality. Na lokalitě Žabčice byly výnosy vyšší než na lokalitě Branišovice. Naopak HTZ byla vyšší na lokalitě Branišovice. Byly stanoveny dva ukazatele potravinářské jakosti pšenice - obsah N-látek v zrnu a obsah škrobu v zrnu. Požadavek normy ČSN 461100-2 pro obsah N-látek v zrnu splnily všechny linie, včetně kontrolních odrůd. Většina linií dosáhla obsahu škrobu 66 až 68 %. Předpokládaná reakce na délku dne byla hodnocena na základě přípomnosti alely citlivosti k fotoperiodě (Ppd-D1). Byl prokázán vyssší výskyt fotoperiodicky necitlivé alely Ppd-D1a u linií syrského původu. Pro zjištění reakce na sucho byl u vybraných linií stanoven osmotický potenciál. Největší schopnost osmotického přizpůsobení se nejvíce projevila u linie 27/1.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 43 záznamů.   začátekpředchozí23 - 32dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.