Název:
Nutričně významné látky bramborové hlízy
Autoři:
Habrová, Stanislava Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Brambory jsou důležitým zdrojem nutričních látek, díky nimž jsou důležité pro lidskou výživu. Mají významný obsah vitaminu C, a proto byly v minulosti používány jako prevence před kurdějemi. Cílem práce bylo vytvořit přehled nutričně významných látek obsažených v hlíze brambory. V práci jsou uvedeny informace o nutričním významu brambor, látkovém složení a o významných látkách v bramborách. Mezi významné látky patří v bramborách antioxidanty, vitaminy, škrob a plnohodnotné proteiny.One important source of nutritive substances are potatoes. That is why potatoes are importatnt for human nourishment. They have a significant content of vitamin C, and therefore they have been used as a prevention of scurvy in the past. The aim of this work was to create an overview of the nutritionally relevant sunstances contained in potato tubers. There are also given information about the nutritional importance of potatoes, their material composition, and important substances. Among the important substances of potatoes there are included antioxidants, vitamins, starch and full proteins.
Klíčová slova:
antioxidanty; brambory; nutriční látky; vitaminy; škrob