Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 73 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.04 vteřin. 
Vliv vodního stresu na výnosové a jakostní parametry zeleniny
Vojtíšková, Jiřina
Dvouletý experiment se zabýval hodnocením výnosových a jakostních parametrů zelenin Capsicum annuum L. odrůda ´SLÁVY F1´ a Allium porrum L. ´GIGANTE SUIZO´ ošetřených mykorhizním přípravkem SYMBIVIT ve dvou vláhových režimech. Výzkum byl veden jako polní pokus, lokalita se nacházela v areálu Zahradnické fakulty MENDELU, Mendeleum, Lednice. Pozitivní vliv mykorhizního přípravku jako intenzifikačního faktoru byl statisticky prokázán u kvality sadby papriky (parametr výška rostlin, průměr stonku a nárůst počtu listů), u kvality sadby póru (parametr průměr stonku, délka nadzemní části, délka podzemní části, hmotnost čerstvých kořenů, hmotnost kořenů po vysušení). Pozitivní vliv mykorhizního přípravku jako antistresového opatření byl prokázán u hodnocení výnosu u plodů paprik v roce 2011 (navýšení výnosu o 12,5 %), u hodnocení výnosu 1. jakosti u plodů paprik v roce 2011, (11,4% nárůstem) a u obsahu dusičnanů v póru v roce 2010, (40,6% snížením obsahu). Pozitivní vliv mykorhizního přípravku jako intenzifikačního faktoru nebo jako antistresového opatření na ostatní zkoumané parametry prokázán nebyl.
Hodnocení změn při dozrávání a skladování ovoce s využitím metod NIR spektroskopie
Šnurkovič, Petr
Disertační práce byla zaměřena na možnosti využití NIR spektroskopie při hodnocenílátkového složení ovoce a zeleniny. V literární části jsou charakterizovány jednotlivé základní složky ovoce a zeleniny, metody skladování jablek, broskví a rajčat. Detailně je popsána historie infračervené spektroskopie, současnost, principy a typy analýz NIR spektroskopie. Jsou zde také popisovány možnosti využití NIR spektroskopie v potravinářském průmyslu se zaměřením na hodnocení kvality ovoce a zeleniny. V experimentální části jsou hodnoceny změny látkového složení ovoce a zeleniny v průběhu dozrávání. K pokusu byla vybrána jablka (odrůda Rubinola), rajčata (odrůda Dagmar) a broskve (odrůda Redhaven), u kterých byly hodnoceny změny v obsahu celkových polyfenolů, obsahu titrovatelných kyselin, rozpustné sušiny, kyseliny jablečné, askorbové, citronové, pevnosti slupky a u jablek i pevnosti dužniny. Ze získaných hodnot byly vytvořeny metodou NIR spektroskopie kalibrační modely, pomocí kterých byly hodnoceny změny látkových složek u skladovaných plodů. Dle výsledků lze poměrně rychle a přesně stanovovat u různých odrůd jablek, broskví a rajčat rozpustnou sušinu, titrovatelné kyseliny, kyselinu askorbovou a pevnost dužniny u jablek. V případě přesnosti modelů celkových polyfenolů a pevnosti slupky hraje významnou roli počet kalibračních standardů, u kyseliny jablečné a citronové přesnost modelu úzce souvisí s koncentrací dané látky v plodech.
Jakostní požadavky na chlazené a mražené výrobky z ovoce a zeleniny
Skotáková, Andrea
Práce s názvem Jakostní požadavky na chlazené a zmrazované výrobky z ovoce a zeleniny byla zpracována na Zahradnické fakultě v Lednici Mendelovy univerzity v Brně na ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů v letech 2015-2017. Cílem práce bylo zhodnotit význam konzervace ovoce a zeleniny sníženou teplotou, následně zpracovat přehled o jakostních požadavcích na kvalitu zmrazovaných a chlazených výrobků z ovoce a zeleniny a poté porovnat sortiment těchto výrobků ve vybraných částech třech maloobchodních sítí. První část práce se zabývá látkovým složením neúdržných potravin a procesem konzervace sníženou teplotou. Druhá část informuje o jakostních požadavcích a požadavcích bezpečnosti kvality potravin. Dále je zde kladen důraz na srovnání zmrazovaných výrobků jednotlivých značek a průměrných cen na kilogram ve vybraných prodejnách.
Stanovení olova a kadmia v extraktech ovoce a zeleniny pomocí atomové absorpční spektrometrie
Záškodová, Terezie ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Červený, Václav (oponent)
Náplní této bakalářské práce byla analýza extraktů ovoce a zeleniny. Ve vzorcích byl sledován obsah olova (ve formě olovnatých iontů) a kadmia (ve formě kademnatých iontů) pomocí atomové absorpční spektrometrie. Nejprve bylo nutné provést optimalizační studii a najít tak optimální podmínky metody a vybrat vhodný způsob atomizace vzorku. Bylo voleno mezi plamenovou a elektrotermickou atomizací. V rámci optimalizace byly pro atomizaci v plameni zkoumány tyto parametry: výška paprsku nad hranou hořáku, rychlost průtoku paliva, horizontální poloha hořáku, šířka spektrálního intervalu a velikost napájecího proudu výbojky. Optimalizační studie pro elektrotermickou atomizaci zahrnovala především vliv teploty pyrolýzy a atomizace na velikost signálu. Pro stanovení detekčních limitů použitých přístrojů byly použity standardní roztoky olova a kadmia. Meze detekce při atomizaci v plameni byly pro olovo, resp. kadmium 0,002 mg/l, resp. 0,003 mg/l. Při elektrotermické atomizaci byla mez detekce pro olovo, resp. kadmium 0,026 μg/l, resp. 0,029 μg/l. Experimentálně zjištěné hodnoty byly statisticky zpracovány a obsah olova a kadmia byl porovnán s mezními hodnotami olova a kadmia, které může obsahovat vzorek ovoce a zeleniny podle Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 ze dne 19. prosince 2006. Experimentálně zjištěné...
Znalosti žáků vybraných základních škol o ovoci a zelenině a jejich významu pro lidské zdraví
Lišková, Veronika ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Teoretická část této práce se zabývá významem ovoce a zeleniny z hlediska lidského zdraví. Nejdříve se kapitoly věnují rozdělení ovoce a zeleniny do skupin a významu konkrétních druhů ovoce a zeleniny. Další kapitoly se zabývají vitamíny, minerálními látkami a vlákninou, které jsou v ovoci a zelenině hojně zastoupeny. Nedílnou součástí je také projekt Ovoce a zelenina do škol. V poslední části teoretické části jsou rozebrány tematické plány ZŠ Bratří Venclíků, konkrétně témata týkající se ovoce a zeleniny. Praktická část je postavena na výsledcích kvantitativního šetření formou dotazníku, které se zaměřovalo na znalosti žáků o ovoci a zelenině a jejich významu pro lidské zdraví. Šetření probíhalo na dvou pražských základních školách, a to ZŠ Bratří Venclíků a ZŠ Campanus. Část otázek je zaměřena na oblíbenost ovoce a zeleniny u žáků, část se týká testových otázek o znalostech vitamínů, minerálních látek, vlákniny, alternativního stravování a dalších témat týkajících se ovoce a zeleniny. Výsledky poukazují na průměrnou až podprůměrnou znalost žáků v oblasti prospěchu ovoce a zeleniny. Celkově zvolili žáci 695 správných odpovědí z 1512 možný, což tvoří 46 % správných odpovědí. Na základě těchto výsledků byla navržena výuková jednotka, která si klade za cíl upřesnit a upevnit informace o ovoci a...
Konzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicích
Hodonská, Eva ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit celkovou informovanost žáků 3. - 5. ročníku vybrané základní školy v Milovicích. Dílčí cíle sledovaly, zda je ovoce a zelenina každodenní součástí jídelníčků dané cílové skupiny, zároveň, zda žáci skutečně konzumují ovoce a zeleninu obdržené v rámci svačiny a oběda. Další výzkumný cíl se zabýval přínosem projektu Ovoce a zelenina do škol. Teoretická část práce se věnuje zdravé výživě. Jsou v ní popsány funkce hlavních živin, důraz je kladen na živiny akcesorní, zvláště pak na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které jsou důvodem nezbytnosti konzumace ovoce a zeleniny. Součástí teoretické části je i problematika výživy dětí a krátké pojednání o projektu Ovoce a zelenina do škol. Zároveň byla zařazena kapitola o trávicím traktu, neboť právě zde dochází k trávení a vstřebávání látek z potravy. Vzhledem k cílové skupině jsou uvedena výživová doporučení pro občany ČR se zaměřením na děti školního věku. Cílem praktické části této bakalářské práce bylo zmapování konzumace ovoce a zeleniny ve 3. - 5. ročníku v souladu se stanovenými výzkumnými cíli. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením v písemné formě. Celkem se výzkumu zúčastnilo 314 respondentů ze 3. - 5. tříd. Zjistili jsme, že informovanost respondentů o přínosu ovoce a zeleniny pro lidské zdraví je velmi...
Konzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicích
Hodonská, Eva ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
v českém jazyce Bakalářská práce se zabývá konzumací ovoce a zeleniny u dětí školního věku na základní škole v Milovicích, konkrétně byla zkoumána skupina žáků ze 3. - 5. ročníku. Jakožto třídní učitel dlouhodobě sleduji přístup žáků ke stravování a ke konzumaci ovoce a zeleniny, pozoruji nízkou oblibu těchto potravin, špatné stravovací návyky a alarmující počet děti, jež se potýkají s obezitou. Přestože se školní systém snaží o osvětu v oblasti stravování a zdravého životního stylu, je třeba i zvyšovat informovanost rodičů, kteří zabezpečují většinu pokrmu a spravují volný čas dětí. V teoretické části práce se zaměřují na ovoce a zeleninu jako základ zdravé stravy, na látky, které se v těchto potravinách vyskytuji a na ohrožení, která plynou z nedostatečné přítomnosti těchto látek v organismu. V praktické části zkoumán oblibu ovoce a zeleniny u žáků, jejich preference a podíl těchto potravin v jejich jídelníčku.
Kvalita ovoce a zeleniny na českém trhu
RYSOVÁ, Kateřina
Cílem práce je zjistit postoje českých spotřebitelů ke kvalitě ovoce a zeleniny na českém trhu. Rovněž je zkoumána kvalita ovoce a zeleniny v prodejních formátech. Teoretická část zahrnuje obecnou charakteristiku ovoce a zeleniny, konvenční a ekologické zemědělství a další certifikační systémy, produkci a spotřebu ovoce a zeleniny a zahraniční obchod. Práce popisuje kvalitu potravin a biopotravin, kvalitu čerstvého ovoce a zeleniny, legislativní požadavky. Praktická část zkoumá prostřednictvím dotazníkového šetření, jak spotřebitelé vnímají kvalitu ovoce a zeleniny na českém trhu. Dále byl proveden průzkum v obchodních řetězcích a specializovaných prodejnách v Českých Budějovicích a ve Vlašimi. Pro výzkum byly vybrána červená jablka, banány, rajčata a okurky. Obchodům byly uděleny body a jako nejlepší je označen ten obchodní řetězec, který získal nejméně bodů. Praktická část byla zakončena strukturovaným rozhovorem se zakladatelkou Potravinové banky v Českých Budějovicích.
Příprava vzorků pro analýzu DNA v potravinách rostlinného původu
Silná, Renata ; Rittich, Bohuslav (oponent) ; Kovařík, Aleš (vedoucí práce)
Izolace vysoce kvalitní rostlinné DNA je nezbytná pro mnoho aplikací molekulární biologie. Nicméně, rostlinná DNA a potraviny rostlinného původu obsahují velké množství polysacharidů, polyfenolů a jiných sekundárních metabolitů, které snižují výtěžnost a kvalitu izolované DNA. Cílem této diplomové práce byla příprava vzorků a různých potravinových matric pro izolaci DNA magnetickými částicemi. Jednalo se o 5 druhů zeleniny a 10 druhů různě zpracovaných zeleninových potravinových výrobků. Homogenizace matric byla provedena v CTAB pufru. Izolace rostlinné DNA byla provedena magnetickými částicemi s navázanými karboxylovými skupinami. Veškerá DNA byla izolována v kvalitě vhodné pro konvenční PCR, testována dvěma sadami primerů umožňujících amplifikaci 700 bp amplikonů, u tepelně zpracovaných výrobků na 220 bp a pro PCR v reálném čase. Byla srovnána účinnost separace magnetických částic s navázanou DNA pomocí magnetického separátoru a magnetické jehly. DNA vyšší čistoty byla izolována magnetickou jehlou. Mikrometoda izolace rostlinné DNA z homogenátů s CTAB pomocí magnetických částic je vhodná pro různě zpracované potraviny.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 73 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.