Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Nároky cestujících v letecké dopravě podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 261/2004
Koudela, Martin ; Zavadilová, Marta (vedoucí práce) ; Pfeiffer, Magdalena (oponent)
Nároky cestujících v letecké dopravě podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 261/2004 Abstrakt Předmětem této diplomové práce jsou nároky cestujících v letecké dopravě, a to zejména podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 261/2004, ale též dle dalších předpisů mezinárodního práva soukromého. Práce je rozdělena do čtyř částí, které s ohledem na povahu tématu spojují jak teoretické, tak praktické aspekty. První část poskytuje uvedení do problematiky zasazením do historického kontextu předpisů o civilním letectví a následně pojednává o důležitých dokumentech v oblasti práv cestujících v letecké dopravě. Zejména tyto dokumenty vzájemně porovnává a poskytuje čtenáři praktický přehled z těchto dokumentů vyplývajících. Ve druhé části se práce zabývá již samotným Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) 261/2004, které představuje ústřední právní předpis této práce. Nejprve autor popisuje kontext a proces přijetí Nařízení a následně se věnuje jednotlivým částem, přičemž teoretický výklad doplňuje četnými odkazy na judikaturu Soudního dvora Evropské unie. Následně jsou shrnuty okolnosti probíhající novelizace Nařízení a poté autor prezentuje své úvahy nad možnými změnami. Třetí část je zaměřena na procesní aspekty vymáhání nároků vyplývajících z Nařízení, přičemž autor popisuje jednotlivé...
Vliv odrůdy a ošetření osiva horkou vodou na rozvoj vybraných patogenů u cibule kuchyňské
Skoumalová, Tereza ; Koudela, Martin (vedoucí práce) ; Čeněk, Čeněk (oponent)
Cílem práce bylo ověřit meziodrůdové rozdíly v odrůdové odolnosti cibule kuchyňské Allium cepa L. k původci krčkové hniloby cibule Botrytis aclada a původci plísně cibule Peronospora destructor. Dále ověřit vliv ošetření osiva cibule kuchyňské Allium cepa L. horkou vodou na rozvoj původce krčkové hniloby cibule Botrytis aclada a původce plísně cibule Peronospora destructor. Osivo cibule bylo vyseto do misek s pískem a destilovanou vodou a bylo umístěno do růstové komory. Pro pokusy s odrůdovou odolností byly použity odrůdy cibule Alice, Amfora F1, Avalon, Bolero F1, Grenada, Karmen, Tosca, Triumf F1 a Všetana. Pro pokusy s ošetřením osiva horkou vodou byly použity odrůdy cibule Alice, Amfora F1, Unico F1 a Tandem. Byly zadány ideální podmínky pro růst podle metodik firmy Moravoseed s. r. o. a byla orientačně hodnocena klíčivost osiva podle metodik ISTA International Seed Testing Association. Pokusy byly hodnoceny podle upraveného hodnocení od Pawelec et al. (2006). Výsledky pokusů prokázaly, že existují meziodrůdové rozdíly v odolnosti cibule k vybraným původcům chorob. Nejodolnější odrůdy byly Bolero F1, Karmen, Všetana a Triumf F1 proti původci krčkové hniloby cibule Botrytis aclada a odrůdy Alice, Avalon, Bolero F1 a Tosca proti původci plísně cibule Peronospora destructor. Výsledky pokusů na ověření vlivu ošetření osiva horkou vodou o teplotě 50 °C po dobu 20 minut proti původci krčkové hniloby cibule Botrytis aclada a původci plísně cibule Peronospora destructor v počátečním stádiu růstu rostlin, nemělo průkazný vliv na snížení rozvoje původců chorob. U odrůdy Amfora F1 byl pozorován vliv ošetření osiva horkou vodou, ale výsledky byly neprůkazné. Pěstování odrůd s vyšší odolností vůči daným původcům chorob, by mohlo být po ověření odolnosti ve víceletých pokusech, důležitým preventivním nástrojem regulace výskytu uvedených chorob při pěstování cibule.
Zhodnocení odrůdové odolnosti vybraného sortimentu zeleniny vůči houbovým patogenům
Maláková, Dana ; Koudela, Martin (vedoucí práce) ; Kristína, Kristína (oponent)
Cílem této diplomové práce bylo zhodnotit odrůdovou odolnost vybraného sortimentu odrůd salátu hlávkového, listového, ledového a zelí hlávkového vůči houbovým patogenům (Bremia lactucae a Fusarium oxysporum f. sp. conglutinanas) Tyto pokusy probíhaly v laboratorních podmínkách katedry zahradnictví FAPPZ na ČZU v Praze v růstových komorách. Pokusy se salátem probíhaly v definovaných podmínkách při teplotě 18 - 20 °C v režimu 12 hodin světla a 12 hodin tmy. Pokusy se zelím hlávkovým probíhaly v definovaných podmínkách v režimu při teplotě 14 °C den a 12 °C noc. Rostliny salátů byly vysety v miskách na jemném písku. Rostliny zelí hlávkového byly vysety do sadbovačů s výsevným substrátem. U všech pokusů byly založeny infikované a kontrolní varianty. Po vzejití rostlin byly pokusné varianty inokulovány vybraným patogenem. Po celou dobu pokusu byly rostliny pozorovány ve 2 - 3 denních intervalech. Experiment byl hodnocen pomocí modifikované standardní metody podle Pawelec et al. (2006). Pro hodnocení pokusů salátu byla použita modifikovaná metoda hodnocení v %. Bodová stupnice 0 - 9 bodů podle procentuálního napadení rostlin byla použita pro hodnocení pokusů zelí hlávkového. Výsledky této metodiky byly vyhodnoceny pomocí programu Statistica12. V pokusech hodnotících odrůdovou odolnost vybraných odrůd salátu hlávkového, listového a ledového k patogenu Bremia lactucae Bl:31, byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl v citlivosti vůči tomuto patogenu. Z výsledků pokusů vyplývá, že nejvíce odolnými odrůdami byly Tarzan, Stamir, Adinal a Verala. Největší citlivost vůči patogenu Bl:31 vykazovala odrůda Dětenická Atrakce, dále pak Traper a Nikolaj. Vliv ošetření osiva horkou vodou (HWT) na potlačení patogena B. lactucae byl statisticky průkazný u odrůd Dětenická Atrakce (snížení o 10 %) a Dubáček (snížení o 7 %) v porovnání s infekční variantou bez ošetření HWT. U hodnocení citlivosti odrůd a linie zelí hlávkového bílého byl zjištěn statisticky průkazný rozdíl v napadení patogenem Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans rasa 1. Průkazně nejcitlivější vůči patogenu Foc byla odrůda Pourovo pozdní (stupeň napadení po inokulaci 6,52 bodů).
Zhodnocení vybraného sortimentu česneku
Dvořák, Jakub ; Koudela, Martin (vedoucí práce) ; Jelínek, Tomáš (oponent)
Byl založen polní experiment, do kterého bylo vybráno devět domácích ozimých odrůd česneku, pět z nich byly paličáky (odrůdy tvořící květní stvol) a čtyři byly odrůdy nepaličáku. Všechny odrůdy byly pěstovány ve čtyřech opakováních a třech systémech produkce, které se od sebe lišily dávkou aplikovaných hnojiv a použitím mořidel. V konvenčním systém produkce byly použity plné dávky hnojiv a sadba byla před výsadbou mořena. V integrovaném systému produkce byla aplikována poloviční dávka hnojiv a mořidlo nebylo použito. V ekologickém systému produkce nebylo použito žádné hnojivo ani mořidlo. Dvě třetiny dávky bylo aplikováno před výsadbou a zbývající jedna třetina na jaře. Výsadba proběhla, vzhledem k teplému podzimu, až 5. 12. 2014. Během rašení byl porost kontrolován a měřen. V červenci byly rostliny sklizeny a měsíc dosoušeny. Poté byly odstraněny, kořínky a stvol a všechny cibule byly změřeny a zváženy. Poté byly cibule analyzovány na množství silic a na zdravotní stav během skladování. Při tomto pokusu byly cibule jednou měsíčně kontrolovány a byl vyhodnocován jejich stav. Z cibulí určený pro analýzu silic byly silice extrahovány parní destilací a pak analyzovány plynovým chromatografem. Všechny zjištěné výsledky byly statisticky zpracovány. Odrůdy nepaličáku rašily po 40 dnech a odrůdy paličáků po 55 dnech. Největšího výnosu dosáhly odrůdy v integrovaném systému produkce kromě odrůd Dukát, Bjetin a Benátčan a celkově největšího výnosu, bez ohledu na systém produkce, dosáhla odrůda Záhorský. Nejmenší výnos měly odrůdy Matin a Benátčan. Cibule, které dosáhly nejmenšího výnosu, měly také nejmenší hmotnost a šířku cibulí. Pokus se skladováním ukázal, že nejlepší skladovatelnost měly odrůdy z konvenčního systému produkce kromě odrůdy Matin, u které vykazovala nejlepší skladovatelnost cibule z ekologického systému produkce. Nejvyšší obsah silic byl u odrůd paličáků z konvenčního systému pěstování, kromě odrůd Benátčan a Unikát, které vykazovaly nejvyšší obsah silic v ekologické produkci. Při analýze složení silic bylo měřeno množství látek obsažených v silici. Konkrétně se jednalo o allyl sulfid, dimethyl trisulfid, diallyl disulfid a allyl trisulfid. Nejmenší množství těchto látek měla odrůda Benátčan v integrovaném systému produkce a celkově měly odrůdy nepaličáku, ve většině případů, vyšší obsah sledovaných látek než odrůdy paličáku.

Viz též: podobná jména autorů
1 Koudela, M.
5 Koudela, Michal
1 Koudela, Miloš
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.