Název:
Konzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicích
Překlad názvu:
Consumption of fruits and vegetables among pupils of younger and older school age in Milovice
Autoři:
Hodonská, Eva ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] v českém jazyce Bakalářská práce se zabývá konzumací ovoce a zeleniny u dětí školního věku na základní škole v Milovicích, konkrétně byla zkoumána skupina žáků ze 3. - 5. ročníku. Jakožto třídní učitel dlouhodobě sleduji přístup žáků ke stravování a ke konzumaci ovoce a zeleniny, pozoruji nízkou oblibu těchto potravin, špatné stravovací návyky a alarmující počet děti, jež se potýkají s obezitou. Přestože se školní systém snaží o osvětu v oblasti stravování a zdravého životního stylu, je třeba i zvyšovat informovanost rodičů, kteří zabezpečují většinu pokrmu a spravují volný čas dětí. V teoretické části práce se zaměřují na ovoce a zeleninu jako základ zdravé stravy, na látky, které se v těchto potravinách vyskytuji a na ohrožení, která plynou z nedostatečné přítomnosti těchto látek v organismu. V praktické části zkoumán oblibu ovoce a zeleniny u žáků, jejich preference a podíl těchto potravin v jejich jídelníčku.v anglickém jazyce This bachelor thesis deals with the consumption of fruit and vegetables in children who attend elementary school in Milovice, specifically a group of pupils from 3rd to 5th grade was observed. As a class teacher, I have been watching the attitude of pupils toward fruit and vegetable consumption, as well as their eating habits, and I have noticed the low popularity of these foods, poor eating habits and an alarming number of children struggling with obesity. Although the school system is striving to educate pupils on healthy eating and healthy lifestyle, it is important to also educate parents of these children, who provide most food and manage children's leisure time. In the theoretical part of my thesis, I focus on fruits and vegetables as the basis of a healthy diet, substances present in these foods and risks resulting from insufficient amounts of these substances in the body. The practical part examines the popularity of fruit and vegetables among pupils, their preferences and the share of these foods in their diet. Keywords: Fruit and vegetables consumption, healthy diet, diet, vitamins, calcium, younger school age.
Klíčová slova:
mladší školní věk; Ovoce; starší školní věk; zdravá strava; zdravý životní styl; zelenina; Fruits; healthy diet; healthy way of life; older school age; school age; vegetables