Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 56 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Podnikatelský plán
Roženková, Markéta
Roženková, M. Podnikatelský plán v oblasti gastronomie. Bakalářská práce. Mendelova univerzita. Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií, 2017. Bakalářská práce je věnována zpracování podnikatelského plánu pro společnost FORALL s.r.o. nabízející služby v oblasti gastronomie. Práce je rozdělena do dvou částí. První část vymezuje základní pojmy a členění podniků, dále popisuje základní náležitosti struktury podnikatelského plánu. Druhá část je zaměřena na zpracování vlastního podnikatelského plánu. Zahrnuje popis podniku, analýzu trhu a finanční plán. Cílem práce bylo zjistit, zda má podnik šanci na trhu uspět. Po vypracování je zřejmé, že podnikatelský plán by byl dobrým základem pro vznik nové restaurace.
Vegetariánství a jeho agroekologické souvislosti
Lattenbergová, Michaela
Tato diplomová práce má za cíl poukázat na souvislosti mezi masitou, vegetariánskou, veganskou stravou a životním prostředím. V literární rešerši je analyzována historie vegetariánství a vztah a ukotvení v jednotlivých náboženstvích. Následně jsou analyzovány rozdíly mezi vegetariánstvím a veganstvím v součanosti, motivace vegetariánů a především dopady konzumace masa na životní prostředí. V práci byla použita metoda terénního šetření, dotazníkového šetření a metoda SWOT analýzy. V praktické části byly pro srovnání vybrány tři ukázkové jídelníčky a vyhodnocen jejich dopad na životní prostředí. Výsledky všech použitých metod potvrdily shodu v nejednoznačnosti pouze pozitivních aspektů vegetariánství. Vegetariánská strava nemusí být nutně šetrnější než strava masitá, vždy záleží na spotřebních preferencích jednotlivce. Veganská dieta je však výrazně šetrnější.
Povědomí laiků o alternativních výživových směrech a jejich rizicích
Šafářová, Jana ; Chrpová, Diana (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
V současné době jsou alternativní výživové směry se všemi svými podobami poměrně hodně rozšířeny. Vegetariánství je pro řadu lidí nejen vynechání konzumace masa, ale i životní styl. Záměrné vynechávání určitých druhů potravin s sebou však nese rizika deficitu některých důležitých látek. Cílem této bakalářské práce bylo zmapování povědomí laiků o vegetariánství a veganství. Zjistit, zda respondenti vědí, co vylučuje veganská strava, jak se liší od vegetariánství a jaká jsou rizika s ní spojená. Teoretická část se zabývá vegetariánstvím a jeho dělením. Práce se nejvíce zaměřuje na veganství. Teoretická část také obsahuje zásady vhodně složené veganské stravy podle České veganské společnosti. Dále obsahuje popis látek, které mohou být ve vegetariánské a veganské stravě karenční. Je uvedeno, jaké mají tyto látky v organismu funkce, v jakých potravinách se nachází a jak se projevuje jejich deficit. Praktická část byla provedena kvantitativní metodou dotazníkového šetření. Výzkumný vzorek tvořila laická populace nejčastěji ve věku 20-29 let. Dotazník vyplnilo celkem 146 respondentů. Z výsledků dotazníků bylo zjištěno, že 88 % respondentů dokázalo správně popsat, co vylučuje veganská strava. Z toho se dá usuzovat, že je-li dotázaný vzorek populace reprezentativní, tak populace má dobré povědomí o principu...
Alternativní způsoby stravování a jejich prevalence u studentů vysokých škol
ŠTĚPÁNKOVÁ, Natálie
Cílem práce je zjistit míru náklonnosti studentů vysokých škol k alternativním způsobům stravování, popsat formy, které jsou nejvíce praktikovány a zjistit důvody k přechodu od konvenčního způsobu stravování.
Alternativní způsoby stravování a jejich prevalence u studentů SŠ
HNÁTOVÁ, Nikol
Tato práce je zaměřena zejména na alternativní způsoby stravování studentů středních škol v České Republice. Teoretická část obsahuje charakteristiku některých vybraných alternativních směrů výživy a jejich možná zdravotní rizika. Cílem bylo zjistit míru náklonnosti a důvody přechodu studentů k alternativnímu stravování, následné pociťované změny a nutnost užívání doplňků stravy. Na závěr shrnuji veškeré své poznatky, které jsem získala během zpracování celé bakalářské práce. Získané údaje jsou zobrazeny v grafické podobě. Analýza vychází z dotazníkového šetření v elektronické formě.
Deficity živin při vegetariánství u dětí
ŠIMONÍK, Ondřej
Bakalářská práce se zabývá deficity složek potravy při vegetariánství u dětí. Toto téma se stává více a více aktuálním, protože v současnosti se touto alternativní stravou stravuje větší část naší populace. Avšak důležité je uvědomit si, že tato strava sebou přináší i různá rizika, kromě všech účinků, které mají pozitivní vliv na organismus. A to zvláště v době růstu a vývinu mladého organismu, a nejvíce jsou tedy v ohrožení skupiny kojenců, malé děti a adolescenti. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat, které složky potravy jsou v deficitu při vegetariánství u dětí a mladiství. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky: "Jaké živiny jsou v deficitu u dětí, které se živí jako vegetariáni?" a "Co děti vede k tomu, že se živí jako vegetariáni?" Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na definování základních pojmů jako je vegetariánství a jeho rozdělení, dále se zabývá riziky a přednostmi tohoto způsobu stravování a problematikou nedostatku makro a mikro nutrientů. Praktická část byla zpracována kvalitativním výzkumem. Výzkumný soubor tvořili 4 děti a mladiství. Pro výzkum bylo potřeba získat od dětí čtrnáctidenní jídelníček a zajistit odběr krve. Z odběrů krve byl zjištěn deficit a jídelníčky byly následně propočítány v programu Nutriservis. Výsledky výzkumu jsou prezentovány formou tabulek a slovního zhodnocení. Z výzkumu vyplývá, že při vegetariánství se nachází některé složky potravy v deficitu u všech vybraných respondentů a je potřeba rozšířit informovanost o dané problematice.
Alternativní výživa a její zdravotní rizika pro děti
Cibulková, Jana ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kučírek, Jiří (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá alternativní výživou. V teoretické části práce jsou objasněny možné důvody vedoucí k rozhodnutí, stravovat se alternativně, dále jsou zde uvedeny formy alternativní výživy a možná rizika z ní plynoucí, je zde charakterizován dětský věk a výživa v jeho jednotlivých obdobích. Praktická část práce, která byla realizována metodou dotazníkového šetření, se snaží zjistit rozsah znalostí o alternativních způsobech stravování u žen a dále řeší otázku preference alternativní výživy Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že alternativní způsoby stravování nejsou mezi respondenty výrazně rozšířeny, tudíž i znalosti o nich nejsou dostatečné a to bohužel ani u respondentů, kteří své děti nějakou z alternativních forem stravování živí. Na základě zjištěných informací byla uspořádána přednáška na téma Alternativní způsoby stravování, jejímž cílem bylo objasnit základní fakta o alternativním stravování a rozšířit tak i povědomí o něm.
Alimentární koncepty u dětí na základní škole
Hemmerová, Eva ; Doubek, David (vedoucí práce) ; Bittnerová, Dana (oponent)
Diplomová práce pojednává o dětských konceptech jídla zejména s důrazem na konzumaci masa a vyhýbání se této konzumaci, jde o etnograficky pojatou studii založenou na pozorování a rozhovorech s dětmi 4. třídy základní školy. Výsledky jsou rozčleněny do 4 aspektů stravování. Sociální aspekt (1) se zabývá sdílením jídla či sociální identitou, aspekt zdravotní (2) souvisí s dětskými koncepty o zdravosti určitých potravin, aspekt morální (3) mapuje dětská posouzení etického hlediska konzumace masa včetně legitimizace a aspekt kognitivní (4) poukazuje i na kognitivní problematiku stravování. KLÍČOVÁ SLOVA Alimentární tabu, vegetariánství, konzumace a odmítání masa, etika, legitimizace
Hodnocení kvality výživy vyznavačů vybraných způsobů alternativního stravování důraz na vegetariánství dospělá populace
HAVLÍKOVÁ, Lucie
Předmětem této bakalářské práce je zhodnocení kvality výživy dospělých zástupců vyznávajících vybrané alternativní způsoby stravování, konkrétně vegetariánství. Výzkum je prováděn formou dotazníkového šetření a prospektivních záznamů stravy. Práce je tvořena z několik částí, přičemž první z nich popisuje teoretická východiska alternativních způsobů stravování. Další část stanovuje cíle práce a výzkumné otázky a spolu s metodikou definují parametry výzkumu. Stěžejní kapitolou jsou výsledky, kde jsou detailně rozebrány záznamy stravy a odpovědi z dotazníkového šetření jednotlivých respondentů. Následující diskuze porovnává zjištěné výsledky s odbornou literaturou a dalšími zdroji. Na závěr jsou v poslední části práce shrnuty nejpodstatnější poznatky zodpovídající stanovené výzkumné otázky a cíle.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 56 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.