Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 53 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Zdraví jako marketingová příležitost
Bergrová, Zuzana ; Šafaříková, Radana (vedoucí práce) ; Kladný, Tomáš (oponent)
Cílem práce je definovat neustále rostoucí využití symboliky zdraví ve spotřebním průmyslu. Mocná konzumentská skupina zaměřená na hodnoty zdraví a aktivního způsobu života představuje základnu pro dlouhodobě se rozvíjející trh s nově vznikajícím portfoliem značek a produktů, které svou image budují na základě zdravotních konotací. Tato "medikalizace spotřeby" se odehrává především na úrovni znaků s příslušnými odkazy, podle nichž se spotřebitelé na různých úrovních uvědomění si takového faktu orientují. Na příkladu sémiotické analýzy značky Activia bychom chtěli poukázat na to, jak lze na základě jednotlivých znaků vystavět produkt trvale spojovaný s požadovanými hodnotami.
Mražené smetanové krémy s přidanou hodnotou
Melicharová, Barbora ; Potůčková, Miroslava (vedoucí práce) ; Lidmila, Lidmila (oponent)
Cílem bakalářské práce je shrnutí současných poznatků o vývoji a vlastnostech mražených krémů (zmrzlin) s přidanou hodnotou. Aktuálně patří mezi nejintenzivněji studované možnosti přípravy funkčních zmrzlin inkorporace probiotik. Jejich vitalita záleží na druhu mikroorganismu, například bifidobakterie jsou v matrici mraženého krému obvykle hůře stabilní než laktobacily. Jako vhodné kmeny dobře přežívající výrobní i skladovací proces a průchod výrobku lidským gastrointestinálním traktem byly vybrány například Lactobacillus acidophilus AB5-18, AK4-14, Lactobacillus agilis AA17-73, AC18-88 a Lactobacillus rhamnosus AB20-100. Vitalita probiotických kultur ve zmrzlině může být dále negativně ovlivněna výrobními procesy a skladovacími podmínkami, při nichž dochází k letálnímu poškození živých buněk. Patří mezi ně zejména zmrazování výrobní směsi a kolísáním teplot během skladování. Základní složky produktu (mléčný tuk, bílkoviny, laktóza, sladidla, hydrokoloidy, vzduchové bubliny, ovocné ingredience) pak působí jako přirozená ochrana vůči těmto vlivům. Přežití probiotik může být také podpořeno přídavkem prebiotik inulinu a oligofruktózy (> 9 %), začleněním kultury do čokolády (> 23 %) nebo její mikroenkapsulací do alginátu vápenatého (> 30 %). Přídavek probiotických mikroorganismů ovlivňuje též senzorický profil výrobku, proto je doporučováno inkorporovat je až před zmrazováním výrobní směsi, čímž je jejich účinek minimalizován. Dobře byly hodnoceny například mražené krémy s obsahem Lactobacillus reuteri a Bifidobacterium bifidum. Probiotické zmrzliny mohou vykazovat slabší vůni, jogurtovou chuť a probiotickou pachuť, ale také osvěžující a příjemně kyselou chuť, vyšší viskozitu, homogennost, hladkost a odolnost vůči tání. Jejich senzorické vlastnosti mohou být pozitivně ovlivněny přídavkem mléčného tuku, hydrokoloidů (guarová guma, xanthan) a kyselých ovocných složek (jahod), nebo nášlehem (60 - 90 % obj.). Probiotický mražený krém lze navíc s výhodou použít jako nosič dalších zdraví prospěšných složek, například esenciálních látek (mastné kyseliny, minerály a vitamíny, zejména vápník a vitamín D), vlákniny a antioxidantů. Byl také prokázán jeho antikariogenní účinek při obsahu směsné kultury Bifidobacterium lactis a Lactobacillus acidophilus.
Mléčné vysokotučné produkty s obsahem probiotik
Šebestová, Kateřina ; Potůčková, Miroslava (vedoucí práce) ; Ivana, Ivana (oponent)
Cílem bakalářské práce bylo shrnout současné poznatky týkající se aplikace probiotických kultur mikroorganismů do vysokotučných potravinářských matric, mléčných i nemléčných, a zjistit jejich potenciál pro vývoj probiotických sušenek. Probiotika jsou definována jako živoucí mikroorganismy, které po požití v určitém množství poskytují konzumentovi zdravotní výhody nad rámec základní výživy. Lze je požívat ve formě běžně dostupných potravin s přidanou hodnotou nebo výživových doplňků. Nejčastěji potravinářsky využívané kmeny probiotických mikroorganismů jsou bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus, Streptococcus, Bifidobacterium sp.). Mezi jejich prospěšné účinky na lidský organismus patří mimo jiné imunostimulační, antibiotický, antihypertenzní, hypocholesterolemický, antikarcinogenní, antialergenní a antidiabetický účinek a zmírňování projevů laktózové intolerance. Jako nosiče probiotických kmenů bakterií mléčného kvašení byly s výhodou vyzkoušeny různé mléčné i nemléčné matrice s vysokým obsahem tuku. Z nemléčných produktů lze jmenovat dresink, potenciál má také čokoláda. Nejčastěji jsou ale probiotika inkorporována do mléčných výrobků. Tradičními nosiči jsou fermentované mléčné produkty, zejména jogurt, tvarohy a sýry. Stále oblíbenější jsou také probiotické mražené krémy. Probiotický kmen Lactobacillus paracasei subsp. paracasei LBC 82 pak byl úspěšně použit při výrobě smetanového dezertu. Práce zabývající se vývojem probiotických sušenek dosud nejsou k dispozici. Na základě výsledků dostupných studií lze však předpokládat, že matricemi vhodnými pro tento účel jsou sušenkové náplně na smetanovém, jogurtovém a tvarohovém základu a čokoláda ve formě složky sušenkového těsta, náplně či polevy.
Funkční potraviny a jejich uplatnění na regionálním trhu potravin
ARDOLFOVÁ, Helena
Hlavním cílem práce bylo charakterizovat přínos funkčních potravin pro lidské zdraví a formulovat efektivní postup při jejich zavádění na regionální trh potravin za využití marketingového mixu. V rámci diplomové práce bylo provedeno dotazníkové šetření, jehož úkolem bylo analyzovat povědomí spotřebitelů o funkčních potravinách a jejich preference, co se týče jednotlivých nástrojů marketingového mixu. Na základě takto získaných informací, byla následně formulována doporučení pro výrobce, jež tyto potraviny zavádí na trh jako nové výrobky.
Sója - funkční potravina
Zedníčková, Pavlína
Tato diplomová práce pojednává o sóji jako o funkční potravině. Funkční potravina obsahuje složky, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Takových složek -- nutriceutik má sója hned několik. Mezi velmi ceněné patří fytoestrogeny. Tyto rostlinné látky mají slabý estrogenní účinek a jsou důležitou součástí lidské výživy. Příznivě působí zejména při prevenci osteoporózy, rakoviny prsu či prostaty, kardiovaskulárních onemocnění nebo potížích při menopauze. V experimentální části se sledoval obsah isoflavonů v různých druzích sójových potravin, včetně samotných sójových bobů. Jako metoda byla zvolena vysokoúčinná kapalinová chromatografie s hmotnostním spektrometrem.
Sója - funkční potravina
Drábková, Michaela
Potravinářský průmysl v poslední době zaznamenal rozsáhlý nárust právě těch potravin, které jsou známé jako funkční potraviny. Tato bakalářská práce je zaměřena na sóju luštinatou jakožto plodinu, která obsahuje celou řadu biologicky aktivních látek s příznivými účinky na lidské zdraví. Díky přítomnosti prospěšných látek se sója řadí do kategorie uznávaných funkčních potravin. První část práce se zabývá charakteristikou funkčních potravin, důvody pro jejich vznik a vývoj a způsoby, kterými lze funkční potraviny rozdělovat. Další část práce se již věnuje sóji, jejímu chemickému složení a dopodrobna jsou zde charakterizovány fyziologicky účinné látky, které sója obsahuje. Poslední část práce pojednává o vlivech sóji na lidské zdraví, je zde zmíněna i alergie na sóju a zejména pak role sóji v prevenci některých chronických onemocnění.
Složky funkčních potravin v chemoprevenci nádorových onemocnění
Baráková, Nikola
Práce se zabývá některými složkami funkčních potravin, které mohou hrát preventivní roli proti rakovině. První kapitola pojednává o funkčních potravinách obecně a o tom, jakou roli hraje výživa v dopadu na lidské zdraví. Velká část práce je věnována procesu vzniku rakoviny, který je nezbytné uvést pro pochopení mechanismu účinku složek funkčních potravin. Nejvíce prostoru je věnováno samostatným účinkům složek funkčních potravin, jakým způsobem ovlivňují organismus v neprospěch rakovinného bujení. Dále jsou zmíněna některá další nutriceutika (složky funkčních potravin) a jejich účinky. Závěr práce se zabývá rakovinou prostaty, prsu a kolorekta a možnostem jejich prevence. Práce si klade za cíl podat ucelený pohled na problematiku a upozornit na některá vhodná opatření, která každý může začlenit do své diety.
Modulace imunitního systému člověka výživou
Urbišová, Amálie
Tato bakalářská práce se zaměřuje na nutriceutika, složky funkčních potravin, které lze využívat při léčbě i jako prevence poruch imunitního systému. V úvodu se práce zabývá strukturou a důležitými funkcemi imunitního systému. Následuje stručná klasifikace poruch, které s imunitou organismu souvisí. Podrobněji je v této kapitole popsána potravinová alergie, jedna z poruch imunity, jejíž projevy jsou snadno výživou ovlivnitelné. Dále práce objasňuje vliv mikroflóry tlustého střeva na imunitní systém. Další kapitola se zabývá problematikou funkčních potravin, jejich vlastnostmi a využitím. Důležitá část práce se věnuje jednotlivým složkám funkčních potravin, které svým imunomodulačním účinkem přispívají k lepšímu stavu imunitního systému člověka. Tato kapitola zahrnuje stručnou charakteristiku nutriceutik, jejich působení na imunitu, výskyt v potravinách a denní doporučený příjem.
Fermentation of different cereals by the probiotic bacteria Lactobacillus plantarum 299v
Hamalová, Sabina ; Španová, Alena (oponent) ; Prof.Siv Ahrne (vedoucí práce)
The number of humans suffering from various infectious, inflammatory and allergic diseases as well as the occurence of lactose intolerance and high blood cholesterol levels has an increasing tendency. Some of those health disorders are caused by a disbalanced intestinal microbial flora. Probiotics are though to contribute to intestinal microbial balance (Parker, 1974) between the beneficial and adverse bacteria. Therefore, the therapy based on administrating probiotics to humans has attracted research interest. Depending on what desired effect-health disorder should be aimed to leads to the choice of an appropriate probiotic bacterium. Lactobacillus plantarum 299v has proved its beneficial effects on a man and also has met the safety requirements to be recognized as a probiotic bacteria (Probi AB, Sweden). Therefore Lactobacillus plantarum 299v is sold on a marketplace as probiotics in many functional foods, probiotic drink ProViva is one example of them. The aim of this work was to study the fermentation process in oats, barley and soya-based gruels by the strain Lactobacillus plantarum 299v with the focus on the soya and barley substrates. The objectives were to investigate the growth and metabolic activity of Lactobacillus plantarum 299v in association with cereal substrates and further in the mixture of the fermented cereal component with commercial fruit juices. To optimise the fermentation process, several aspects have to be considered. The major role in the designing of the novel fermented food product belongs to the processing and composition of the raw material, the growth capacity and productivity of the bacterial culture and the stability of the final product during storage (De Vuyst, 2000). These parametres are important from the producers point of view. Apart from that, there are also consumers whose product acceptance is based mainly on the sensory characteristics of the final probiotic product, i.e. aroma and taste. The presence and accessibility of different nutrients, which were present in the fermentation media as an outcome of different cereals used, probably resulted in variations of the metabolic pathways which in turn might lead to the distinct differences in the organoleptic properties of the final product.
Marketing strategy of the company Max Sport
Klačková, Alexandra ; Průša, Přemysl (vedoucí práce) ; Roháčová, Michaela (oponent)
Hlavním tématem bakalářské práce je marketingová strategie společnosti MAX SPORT s r.o. Tato slovenská společnost vyrábí výživové tyčinky spadající do rychle rostoucí kategorie funkčních potravin. Cílem bakalářské práce je analýza využívané strategie marketingu firmy na slovenském trhu. První část je shrnutím teoretických východisek marketingu, marketingové strategie, analýzy trhu, marketingového mixu a značky. Teoretické poznatky jsou následně aplikovány v případové studii. Praktická část podrobně analyzuje společnost MAX SPORT s r.o. a její současnou marketingovou strategii. Provedením vlastního dotazníkového průzkumu je analyzována znalost značky Max Sport a spotřební chování jejích zákazníků. Hlavním cílem bakalářské práce je vypracování návrhů a doporučení na zlepšení aktuální strategie na základě vlastní analýzy trhu a výsledků dotazníkového průzkumu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 53 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.