Název:
Modulace imunitního systému člověka výživou
Autoři:
Urbišová, Amálie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zaměřuje na nutriceutika, složky funkčních potravin, které lze využívat při léčbě i jako prevence poruch imunitního systému. V úvodu se práce zabývá strukturou a důležitými funkcemi imunitního systému. Následuje stručná klasifikace poruch, které s imunitou organismu souvisí. Podrobněji je v této kapitole popsána potravinová alergie, jedna z poruch imunity, jejíž projevy jsou snadno výživou ovlivnitelné. Dále práce objasňuje vliv mikroflóry tlustého střeva na imunitní systém. Další kapitola se zabývá problematikou funkčních potravin, jejich vlastnostmi a využitím. Důležitá část práce se věnuje jednotlivým složkám funkčních potravin, které svým imunomodulačním účinkem přispívají k lepšímu stavu imunitního systému člověka. Tato kapitola zahrnuje stručnou charakteristiku nutriceutik, jejich působení na imunitu, výskyt v potravinách a denní doporučený příjem.This bachelor's thesis focuses on nutraceuticals, compounds of functional food, that can be used for treatment or as a prevention of deseases. Structure and important functions of immune system are described in the introduction of the thesis. Following sententious classification diseases, which is connected with immunity of organism. In this chapter it is described food allergy in detail, because its demonstrations are closely connected with nutrition. Thesis demonstrates influence colon intestine microflora on immune system. Next chapter describes problems of functional food, their characteristics and utilization. The important part of the thesis attends to several compounds of functional food, that makes a better immune system. This chapter includes sententious characteristic of nutraceuticals, their functioning on immunity, listing of food sources and recommended daily intake.
Klíčová slova:
civilizační choroby; funkční potraviny; imunomodulace; mikroflóra gastrointestinálního traktu; nutriceutika; obranyschopnost; potravinová alergie