Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 26 záznamů.  začátekpředchozí17 - 26  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Optimalizace chemické analýzy vybraných složek materiálů historických uměleckých děl
Pekař, Martin ; Čabala, Radomír (vedoucí práce) ; Hudeček, Jiří (oponent)
Předkládaná práce představuje pokus o zjednodušení postupu úpravy vzorků historických uměleckých děl. Úprava postupu byla testována na restaurátorsky významných materiálech, jako jsou damarová a kopálová pryskyřice, protože doposud publikované metody úpravy vzorků uměleckých děl se ukázaly jako nevhodné. K tomuto účelu byly použity instrumentální analytické metody, jako jsou HPLC-MS, HPLC-ELSD, GC-FID, GC-MS a pyrolyzní GC-MS. Metodou GC-MS se podařilo porovnat zastoupení mastných kyselin v realném vzorku vajíčka a historického sousoší. Pro identifikaci monosacharidů v klovatinách se jako výhodná ukázala metoda GC-MS s derivatizací směsí hexamethyldisilazanu, trimethylchlorsilanu a pyridinu. Metodou GC-MS bylo potvrzeno kvalitativní složení damarové pryskyřice podle očekávaných analytů získaných z literárního zdroje. Ve vzorku historického sousoší byla metodou GC-MS zjištěna pravděpodobná přítomnost vajíčka a lněného oleje. Pro další práci byl navržen zjednodušený postup úpravy vzorků.
Žáruvzdorné výrobky určené pro metalurgii hliníku
Kupcová, Zuzana ; Lang, Karel (oponent) ; Nevřivová, Lenka (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na vysocehlinité žárovzdorné materiály, které se využívají především v metalurgii hliníku. Teoretická část je zaměřena na žárovzdorné materiály, na jejich rozdělení, možné způsoby výroby a surovinové základny. Jsou zde popsány jejich charakteristické vlastnosti a možnosti aplikace v hlinikárenském průmyslu. V závěru práce jsou z experimentálně naměřených dat vyhodnoceny fyzikální, mechanické, chemické a žárové vlastnosti vysocehlinitých žárovzdorných materiálů. Zjištěné vlastnosti jsou použity pro ekonomickou optimalizaci surovinových vstupů.
Základní chemické parametry plodů několika odrůd bílého rybízu
Horáková, Klára ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá chemickou analýzou šťávy z plodů šlechtěných odrůd bílého rybízu (Ribes vulgare). V teoretické části je uvedeno taxonomické zařazení a botanická charakteristika bílého rybízu včetně zástupců rodu Ribes, rozšíření a místech výskytu. Dále je pojednáno o historii pěstování rybízu, řezu rybízu, výsadbě, rozmnožování a šlechtění jednotlivých odrůd. Zmíněny jsou i choroby a škůdci rybízu. Pečlivěji jsou popsány odrůdy bílého rybízu, které byly použity v experimentální části. V experimentální části byla provedena stanovení vybraných chemických analýz, jako je výtěžnost, obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost, formolové číslo, obsah redukujících cukrů a sušina ve šťávě z plodů osmi šlechtěných odrůd bílého rybízu. Odrůdy byly porovnány mezi sebou, vždy byla vyhodnocena nejvyšší a nejmenší hodnota dané analýzy.
Porovnání vybraných kvalitativních ukazatelůtepelně opracovaných masných výrobků z různých distribučních sítí
TESAŘOVÁ, Ivana
Masné výrobky patří do oblíbené skupiny konzumovaných potravin. Se zrušením státních norem po roce 1992 dochází k nárůstu distribuce produktů do obchodních sítí pod stejným označením, ale lišícím se složením. Na vybraných vzorcích tepelně opracovaných masných výrobků (20 výrobků, 17 výrobců) zakoupených v různých typech obchodů, byla provedena analýza obsahu základních složek a senzorické jakosti. Obsah základních složek (voda, tuk, sůl, bílkoviny, kolagen) byl laboratorně změřen pomocí přístroje NIRFLEX N 500, výsledky měření na hladině průkaznosti (p < 0,05) nebyly statisticky prokázány. Nejlépe byl hodnotiteli (6 osob) vyhodnocen vzorek skupiny junior od výrobce Fleischwaren Berger ze supermarketu Billa, nejhůře byl vyhodnocen vzorek skupiny kuřecí junior výrobce Schneider Masokombinát Plzeň ze supermarketu Albert.
Geologická a geobiocenologická charakteristika lomu Vlastějovice
Votlučka, Martin
Martin Votlučka: Geologie a geobiocenologie lomu Vlastějovice Tématem této práce je geologická a geobiocenologická charakteristika širšího okolí lomu u obce Vlastějovice, nacházející se východně od Zruče nad Sázavou, nedaleko směrem na sever od obce Vlastějovice. V práci je popsána geologická minulost obce Vlastějovice a okolí ve vztahu ke studované lokalitě, ovlivnění člověkem, které je vidět i dnes, lom je stále v provozu. Autorem zde uvádí literární přehled o řadě charakteristik daného území. V praktické části jsou srovnány pedologické poměry v okolí lomu s poměry v lomu samotném s ohledem na diverzitu půd. Srovnání vychází z autorova vlastního terénního šetření a laboratorních analýz půdní fyziky a chemie. V práci jsou také uvedeny charakteristiky z hlediska botanického, klimatického a lesnické typologie a fytocenologie. Získané výsledky z chemické analýzy jsou doplněny fotodokumentací umístěnou v přílohách této závěrečné práce
Vliv původu intenzivně odchovávaného okouna říčního (\kur{Perca fluviatilis}) na výtěžnost, chemické složení a organoleptické vlastnosti jeho masa
FLOKOVIČ, Ondřej
V experimentálních podmínkách při teplotě 20°C byl ve 3 opakováních proveden odchov sedmi skupin různého původu okouna říčního (Perca fluviatilis) od vykulení váčkového plůdku až do věku 278dní při intenzivním krmení s použitím krmiva BioMar Inicio plus 0,5mm s obsahem 15% tuků a v pozdějším rozkrmu bylo použito krmivo BioMar Inicio plus 1,1mm s obsahem 18% tuku. Průměrná finální hmotnost ryb v jednotlivých skupinách se pohybovala mezi 79,4g až 27,63g. Na závěr růstového testu bylo provedeno stanovení výtěžnosti (hmotnostní podíl filetů bez kůže, na celkové hmotnosti), dále základní chemická analýza filetů (obsah sušiny, N-látek, tuků, popela) a organoleptické posouzení kvality svaloviny. Nebyl zjištěn žádný vliv původu ryb na výtěžnost. Průměrné hondnoty se pohybovaly mezi 35,41% -32,21%, ale byl zjištěn vliv původu na obsah N-látek. Nejnižší hodnoty byly stanoveny u populace ze severu Německa 77,52% a naopak nejvyšší hodnoty byly stanoveny u populace ze Štrbského plesa 80,35%. Nejnižší obsah tuků byl zjištěn opět od populace ze severu Německa 7,14% a naopak nevyšší obsah tuku byl zjištěn od populace ze Slovenska 8,66%. Výsledky organoleptické analýzy neukázaly zásadní rozdíly. Celkově možno konstatovat, že sledování neprokázalo významné vlivy původu ryb na sledované parametry, což potvrzují výsledky podobných sledování provedených jinými autory např. u pstruha a kapra.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 26 záznamů.   začátekpředchozí17 - 26  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.