Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 176 záznamů.  začátekpředchozí167 - 176  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Probiotické mikroorganismy v mléčných produktech
KORANDOVÁ, Květa
Probiotické mikroorganismy jsou živé mikroorganismy, které podporují optimální složení střevní mikroflóry. Tato práce pojednává o jejich pozitivním vlivu na zdraví člověka. Zabývá se popisem nejčastěji používaných rodů bakterií, mezi které patří Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus a Lactococcus. Dále pojednává o zdravotních, mikrobiologických a technologických požadavcích potřebných pro dosažení účinnosti probiotik. Jsou také uvedeny charakteristiky produktů s obsahem probiotických mikroorganismů, mezi které patří farmaceutické preparáty a vybrané funkční potraviny. V této skupině je práce zaměřena zejména na fermentované mléčné výrobky.
Možnosti využití doplňkových a nekonvenčních postupů v prevenci a péči o zdraví telat
KONRÁDOVÁ, Petra
Průjmová onemocnění telat představují jedno z nejzávažnějších rizik odchovu telat a jsou příčinou ekonomických ztrát. Z tohoto důvodu bylo cílem této práce posoudit v provozních podmínkách vliv podpůrných prostředků na četnost výskytů průjmových onemocnění u telat v prvních fázích období po odstavu na mléčnou výživu. Pro tuto práci byl vybrán podnik, kde byli jak pracovníci podniku, tak externí veterinář ochotni spolupracovat a poskytovat nejen informace o daném chovu, ale také biologický materiál, a to JINOS - AGRO Veselí nad Lužnicí. Telata byla pozorována v období duben ? červen 2009. Telata byla do samostatných boxů ustájena druhý den po narození až do průměrného věku 56 dní. Po naskladnění byla rozdělena do 5 skupin, 4 dle vybraných podpůrných prostředků, 1 kontrolní skupina. U vybraných telat byly odebrány vzorky výkalů, které byly následně vyhodnoceny. U telat, kterým byly podávány podpůrné prostředky se následně hodnotil jejich vliv na četnost průjmů, doba trvání průjmů, způsob léčby a doba léčby. Výsledky byly sumarizovány a vyhodnoceny pomocí statistického programu (STATISTICA 7.0.). Mezi jednotlivými skupinami a pokusnou skupinou nebyl prokázán žádný statisticky významný rozdíl. Zřejmý, statisticky významný rozdíl byl zjištěn pouze v případě rozdílu mezi 2 léčivy pokusných skupin a to mezi Lactovitou a Homeopatiky. Na základě tohoto pozorování lze konstatovat, že zde nebyla prokázána účinnost podávaných podpůrných prostředků na četnost výskytu průjmových onemocnění u telat v prvních fázích života po odstavu na mléčnou výživu.
Historie kojenecké výživy od roku 1945 do roku 2008
VACUŠKOVÁ, Miluše
Výživa dítěte má v každém věkovém období svá specifika. Pro novorozenecký a kojenecký věk dítěte má především velký význam kojení. Výživa mateřským mlékem je ideálně vyvážená, zajišťuje příjem kvalitní potravy, která je mladým organizmem velmi dobře tolerována a zajišťuje optimální tělesný růst a psychický vývoj dítěte. Mateřské mléko díky svému složení zvyšuje ochranný účinek na dítě ve vztahu k infekcím a navozuje přirozenou psychickou vazbu ve vztahu matky a dítěte. Ve své práci jsem se snažila vyhledat zlomové body v koncepci kojenecké výživy ve světě i u nás a zmapovat problematiku kojení a vývoj umělé výživy od konce druhé světové války po současnost. Také jsem chtěla položit důraz na nenahraditelnost mateřského mléka, ale i na suplementaci umělých mlék probiotiky, prebiotiky, synbiotiky a jejich význam ve výživě dětí. Cílem práce č. 1 bylo vyhledat zlomové/uzlové body v koncepci kojenecké výživy ve světě od počátku 19. století a v České republice od roku 1945 do roku 2008. Cílem práce č. 2 bylo prokázat, že kojenecká výživa v současné době sleduje kromě nutričních hodnot výživy i imunologické aspekty. Cílem práce č. 3 bylo vytvořit návrh edukačního programu, který může sloužit jako praktický návod k využití teoretických podkladů v klinické praxi. Informace potřebné k dosažení stanovených cílů byly získány studiem, analýzou a srovnáváním dostupných písemných dokumentů, týkajících se přirozené i umělé výživy dětí. Většina dokumentů byla určena pro studium zdravotnických pracovníků na středních a vysokých školách v České republice. Současně bylo také čerpáno z publikací pro rodiče a širší veřejnost v rozmezí od roku 1945 po rok 2008. Pro ilustravi byly použity i některé tabulky obsahující schémata umělé výživy odpovídající době, ve které vznikly. Na těchto schématech jsem chtěla poukázat na změny v koncepcích, které s sebou přinášel vývoj nejenom ve znalostech a myšlení lidí, zabývajících se výživou dětí, ale i v nových možnostech a technologiích potravinářského průmyslu.
Nutraceutika a jejich zdravotní význam. Metaanalytická studie.
MARKOVÁ CHOCHOLOVÁ, Jana
Tato bakalářská práce pojednává o nutraceutických produktech a o jejich pozitivním významu na lidský organismus. Klade velký důraz na prastaré fermentační technologie, pomocí kterých vznikají pro dnešní dobu nezbytné potravní produkty. Právě tyto fermentované produkty, tedy nutraceutika, obsahují živé mikrobiální kultury probiotika, a dále prebiotika a synbiotika. Uspokojí nároky současného konzumenta v dnešním 21. století a zároveň mají pozitivní a léčivé účinky na lidský organismus. Příznivě působí na mikroflóru trávicího traktu a na gastrointestinální systém, a na imunitu a obecně obranyschopnost člověka. Bakalářská práce uvádí přehled projektů, které byly zahájeny a provedeny v letech 2006 až 2011, a které tyto poznatky o nutraceutických produktech potvrzují.
Probiotické bakterie a význam jejich aplikací pro zdraví
ČAPKOVÁ, Martina
Probiotika a jejich pozitivní vliv na lidské zdraví je v dnešní době často diskutované téma. Jejich příznivé účinky na imunitní systém a střevní mikroflóru jsou vědecky prokázány. V posledních letech je v popředí zajmu potenciální působení probiotik také v prevenci a terapii onemocnění. Přesto veřejnost nemá dostatek informací o účincích probiotických bakterií. Teoretická část se zabývá pojmem probiotika, prebiotika a synbiotika, jejich vlastnostech, účincích, jejich aplikací v potravinách a zdravotních přínosech. Praktická část uvádí výsledky o informovanosti veřejnosti o probiotikách. Dotazníkového výzkumu se zúčastnilo 240 lidí, rozdělených do 4 skupin.
Posouzení výživy koní v letním a zimním období s použitím vybraných preparátů
HANETŠLÉGROVÁ, Petra
ABSTRAKT Cílem této bakalářské práce bylo získat podrobnější přehled o výživě koní a významu krmných doplňků. Hlavní část práce jsem věnovala základům výživy koní, potřebám hlavních živin, skladbě krmných dávek a technice krmení. Dále uvádím vlastnosti a účinky různých druhů léčivých rostlin jako je česnek, konopí seté, yzop lékařský, jablečník obecný, podběl lékařský či oves setý. Lněné semeno, biotin a zinek, kvasnice a probiotika jsou krmné doplňky, které mimo jiné zlepšují kvalitu srsti, žíní a kopyt. Analýza krmiv bude provedena standardními metodami. U skýbalů se bude sledovat tvar, barva, konzistence, pH a pach. Hodnocením skýbalů se posoudí činnost trávicí soustavy. Etologická sledování budou sloužit k získání informací o denním režimu koně, o jednotlivých činnostech, kterým se kůň během dne věnuje a kolik času těmito aktivitami tráví. U koní s dýchacími problémy budou sledovány projevy charakterizující jejich potíže a míra těchto potíží v klidu a během zátěže. Tyto informace budou doplněny měřením frekvence dechu a tepu. Kondice koně se zhodnotí pravidelným měřením tělesných rozměrů, které se využijí pro výpočet tělesné hmotnosti. Statistické a ekonomické metody budou vybrány podle výsledků získaných během pozorování.
Nutraceutický vliv fermentovaných potravin na člověka
KORANDOVÁ, Eliška
Tato bakalářská práce se zabývá nutraceutickým vlivem fermentovaných potravin na lidskou imunitu, na stav oxidativního stresu a na kvalitu života. Prezentuje probiotika, prebiotika a synbiotika a jejich předpokládaný vliv na lidské zdraví.
Nutraceutický vliv fermentovaných produktů na imunitu a obranyschopnost u člověka
EIBLOVÁ, Veronika
Tato bakalářská práce osvětluje nutraceutický vliv fermentovaných výrobků na imunitu u člověka. Objasňuje vliv probiotik, prebiotik a synbiotik na počet lidských lymfocytů. Zkoumalo se, zda má opakovaného podávání fermentovaných potravinových produktů příznivý vlivna obranyschopnost člověka.
Možnosti využití doplňkových a nekonvenčních postupů v prevenci a péči o zdraví telat.
RAABOVÁ, Marcela
Průjmová onemocnění telat představují jedno z nejzávažnějších rizik odchovu telat a jsou příčinou ekonomických ztrát. Proto cílem této práce bylo posoudit v provozních podmínkách vliv vybraných podpůrných prostředků na četnost výskytu průjmů u telat v prvních fázích období po odstavu na mléčnou výživu. Byl vybrán podnik, ve kterém byli pracovníci ochotni spolupracovat a poskytovat biologický materiál, a to ZEFA Volary. Pozorovány byla telata v letech 2005 {--} 2008 od průměrného věku 3 týdnů do průměrného věku 6 měsíců. Po naskladnění byla telata rozdělena na kontrolní a pokusnou skupinu. U vybraných telat obou skupin byly odebrány vzorky krve a výkalů, které byly následně vyhodnoceny. Telatům pokusné skupiny byly podávány prostředky, u kterých se následně hodnotil vliv na četnost průjmů u telat na základě výsledků krevního vyhodnocení a zaznamenávaných údajů (výskyt průjmů, doba trvání průjmů, doba léčení, způsob léčby a doba léčby, datum naskladnění a vyskladnění, váha při naskladnění a vyskladnění). Výsledky byly sumarizovány a vyhodnoceny pomocí statistického programu (STATISTICA 7.0.). Mezi jednotlivými skupinami kontrolní a pokusné skupiny nebyl prokázán žádný statisticky významný rozdíl. Na základě pozorování lze konstatovat nedostatečnou účinnost podávaných podpůrných prostředků na četnost výskytu průjmů u telat v prvních fázích období po odstavu na mléčnou výživu. Avšak lze konstatovat, že byly zjištěny určité tendence k dosažení vyššího průměrného přírůstku u telat pokusné skupiny u všech podávaných prostředků, i když byly tyto výsledky statisticky nevýznamné.
Imunomodulační efekt bakteriálního lyzátu Lactobacillus Casei DN 1140001 na vznik a vývoj experimentálně vyvolaného střevního zánětu
Zákostelská, Zuzana ; Kverka, Miloslav ; Rossmann, Pavel ; Klimešová, Klára ; Mrázek, Jakub ; Kopečný, Jan ; Tlaskalová-Hogenová, Helena
Lactobacillus casei DN 114001 patří mezi jedno z nejvíce studovaných probiotik současnosti. Cílem této práce bylo zjistit, zda frakce izolované z tohoto probiotika dokáží zmírnit průběh střevního zánětu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 176 záznamů.   začátekpředchozí167 - 176  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.