Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Obce v pozici příjemců dotací z grantového programu Rozvoj venkova a krajiny v letech 2009 ? 2012 ? vyhodnocení programu z hlediska vlivu na biodiverzitu
MARKOVÁ CHOCHOLOVÁ, Jana
V diplomové práci bylo provedeno vyhodnocení grantového programu ?Rozvoj venkova a krajiny, opatření 1 Tvorba krajiny a podpora biodiverzity?, kdy v rámci tohoto programu byly zrealizované akce, jejichž výsledkem je revitalizace a ochrana biodiverzity. Bylo vybráno a zhodnoceno 20 obcí, které byly z grantového programu podpořené Jihočeským krajem v letech 2009 ? 2012. Hodnocené obce patří do kategorie malých obcí kromě 4, které spadají do kategorie obcí velkých (město Sezimovo Ústí, Blatná, Netolice a Písek). Do hodnocení byl zahrnut intravilán i extravilán obce. Pomocí dotazníkové metody bylo zjištěno, jaké je postavení obcí v grantovém programu, tedy zda by byly obce schopné v rámci svých rozpočtů realizovat akce bez uvedené grantové podpory a zároveň s jakými kroky se obce musí vypořádat, aby byly úspěšnými žadateli. Dále bylo porovnáno a vyhodnoceno zastoupení ekologicky stabilních a ekologicky labilních biotopů ve studovaných obcích a to pomocí snímků. Výsledkem toho bylo zařazení jednotlivých biotopů do kostry ekologické stability. Bylo zjištěno, že ve studovaných obcích je kostra ekologické stability na velmi dobré úrovni, neboť obce spadají převážně do skupiny č. 2 (biotopy se střední stabilitou) a do skupiny č. 3. (biotopy s vysokou stabilitou). V rámci ekologického šetření byly též v obcích terénním průzkumem zmapované invazní druhy. Kolem méně udržovaných toků a v soukromé zahradě byl zaznamenán v 6 obcích pouze nejčastěji se vyskytující invazní druhu v České republice a to bolševník velkolepý, z čehož vyplývá, že do základní péče o krajinotvorné prvky obce zařazují postupy potlačující invazní druhy rostlin.
Nutraceutika a jejich zdravotní význam. Metaanalytická studie.
MARKOVÁ CHOCHOLOVÁ, Jana
Tato bakalářská práce pojednává o nutraceutických produktech a o jejich pozitivním významu na lidský organismus. Klade velký důraz na prastaré fermentační technologie, pomocí kterých vznikají pro dnešní dobu nezbytné potravní produkty. Právě tyto fermentované produkty, tedy nutraceutika, obsahují živé mikrobiální kultury probiotika, a dále prebiotika a synbiotika. Uspokojí nároky současného konzumenta v dnešním 21. století a zároveň mají pozitivní a léčivé účinky na lidský organismus. Příznivě působí na mikroflóru trávicího traktu a na gastrointestinální systém, a na imunitu a obecně obranyschopnost člověka. Bakalářská práce uvádí přehled projektů, které byly zahájeny a provedeny v letech 2006 až 2011, a které tyto poznatky o nutraceutických produktech potvrzují.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.