Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 35 záznamů.  začátekpředchozí15 - 24dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Správanie slovenských a holandských spotrebiteľov v oblasti plytvania potravinami
Bečárová, Kristína
Chování slovenských a holandských spotřebitelů v oblasti plýtvání potravinami. Diplomová práce, Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2019. Diplomová práce se zabývá spotřebitelským chováním slovenských a holandských spotřebitelů v oblasti plýtvání potravinami. Práce porovnává různé rutiny a akce spojené s jídlem mezi slovenskými a holandskými spotřebiteli. Zaměřuje se na jejich chování před, během a po nákupu jídla s cílem identifikovat faktory, které způsobují plýtvání potravinami. V diplomové práci byly použity techniky marketingového výzkumu, a to dotazníkové šetření a shluková analýza. Výstupem práce je lepší pochopení rozdílů ve vnímání spotřebitelského chování ve dvou odlišných evropských zemích.
Marketingová doporučení pro řešení plýtvání potravinami v domácnostech
Němcová, Anežka
Předložená bakalářská práce je zaměřena na nákupní chování a plýtvání potravinami v domácnostech. V práci jsou navržena marketingová doporučení pro předcházení a omezování plýtvání potravinami v domácnostech na základě provedeného šetření. Sběr dat proběhl formou polostrukturovaných hloubkových rozhovorů se zástupci 46 domácností Jihomoravského kraje. Na základě navržených doporučení byl vytvořen propagační předmět ve formě vytrhávacího bločku pro přípravu nákupních seznamů.
Identifikace příčin vzniku odpadu v prodejnách potravin
Opavská, Ilona
Tato práce se zaměřuje na nejčastější příčiny, které způsobují vznik potravinového odpadu v prodejně potravin. Zhodnocuje, kterých a kolik potravin je vyhazováno nejvíce během jednoho roku. Poskytuje také data o ceně a hmotnosti za nakoupené potraviny v roce 2017. Následně jsou z toho zjištěny finanční ztráty prodejny. Praktická část vyhodnocuje výsledky na základě sesbíraných dat z prodejny. Data byla shromážděna za celý rok 2017. Uzávěrka byla provedena vždy poslední den v měsíci. Výsledkem vyhodnocení nejčastější příčiny vzniku potravinového odpadu u mléčných výrobků a suchého skladu je prošlé datum spotřeby. Oddělení ovoce a zeleniny jednoznačně zaujímá první místo v hmotnosti vyhozených potravin. Hlavní příčinou jsou plesnivé nebo shnilé kusy. V měsíci říjnu bylo vyhozeno potravin nejvíce, naproti tomu v měsíci březnu nejméně. Finanční ztráty se během jednotlivých měsíců pohybovaly v souvislosti s množstvím vyhozených potravin. Ovšem nejpodstatněji finanční ztráty ovlivnily ceny vyhozených potravin v daném měsíci. Dle celkového vyhodnocení jsou finanční a hmotnostní ztráty "minimální", ve srovnání s celkovou cenou a hmotností za nakoupené zboží.
Food Waste in the United States as an Issue of Federal Public Policy Making
Hlaváčková, Anna ; Sehnálková, Jana (vedoucí práce) ; Kozák, Kryštof (oponent)
Magisterská práce "Plýtvání potravinami ve Spojených státech amerických jako otázka tvorby federální politiky" analyzuje role federální vlády v řešení plýtváním potravinami. Práce se převážně soustředí na federální politiku, okrajově se však zabývá i politikou na státní úrovni. Autorka se věnuje příčinám a zdrojům plýtvání jídlem, federální autoritou tento problém řešit a legislativou, která byla doposud přijata nebo navrhnuta. Hlavním cílem práce je prokázat, že k dosažení zlepšení situace je nezbytná angažovanost federální vlády. Pro účel analýzy bylo využito primárních zdrojů, které umožnily odhalit analyzovat existující legislativy a sekundární literatury, která poskytla potřebný kontext. Samotná analýza prokázala federální autoritu angažovat se v boji proti plýtvání potravinami a potenciální překážky, které bude vláda muset překonat. Výzkum také odhalil, že kvůli nedostatkům federální legislativy potřebné zákony implementují jednotlivé státy, avšak tyto kroky mají celonárodně negativní dopady. Výsledky této práce ukazují, že i přes možné obtíže, je federální intervence nezbytná ke zmírnění problému.
Změny v činnosti potravinové banky po novele zákona 110/97 Sb.
ŠKABRADOVÁ, Kristýna
Cílem diplomové práce je identifikace změn v oblasti potravinových bank v České republice po účinnosti novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Průzkum byl realizován na úrovni všech potravinových bank, které jsou členy České federace potravinových bank a byly založeny před novelou zákona. Dalším cílem je zmapovat celý proces darování potravin a změny v tomto procesu po novele zákona v Potravinové bance Jihočeského kraje.
Plýtvání potravinami v České republice
MAURICOVÁ, Aneta
Cílem bakalářské práce je představit téma plýtvání potravinami, a to jak v kontextu udržitelného rozvoje, tak i z pohledu obecných "zdrojů" plýtvání a České republiky. Budou identifikovány hlavní oblasti nehospodárného nakládání s potravinami a také možnosti jejich alternativního využití. Hlavní metodou, která bude používána je literární rešerše. Praktická práce bude věnována průzkumům na úrovni domácností u konečného spotřebitele. Využitím analytického přístupu vyhodnocení sesbíraných dat se získají odpovědi na otázky týkající se problematiky plýtvání ze strany spotřebitelů. Práce se zabývá i redukcí plýtvání potravinami ve všech částech potravinového řetězce od primární produkce po domácnosti. Věnuje se také potravinovým bankám. Dále jsou v práci uvedeny dopady, které sebou plýtvání přináší a okrajově je zmíněna i legislativa. Na závěr jsou uvedeny aktivity probíhající proti plýtvání a také některé příklady řešení tohoto problému jak ve světě, tak v České republice.
Plýtvání potravinami v České republice
MAURICOVÁ, Aneta
Cílem bakalářské práce je představit téma plýtvání potravinami, a to jak v kontextu udržitelného rozvoje, tak i z pohledu obecných "zdrojů" plýtvání a České republiky. Budou identifikovány hlavní oblasti nehospodárného nakládání s potravinami a také možnosti jejich alternativního využití. Hlavní metodou, která bude používána je literární rešerše. Praktická práce bude věnována průzkumům na úrovni domácností u konečného spotřebitele. Využitím analytického přístupu vyhodnocení sesbíraných dat se získají odpovědi na otázky týkající se problematiky plýtvání ze strany spotřebitelů. Práce se zabývá i redukcí plýtvání potravinami ve všech částech potravinového řetězce od primární produkce po domácnosti. Věnuje se také potravinovým bankám. Dále jsou v práci uvedeny dopady, které sebou plýtvání přináší a okrajově je zmíněna i legislativa. Na závěr jsou uvedeny aktivity probíhající proti plýtvání a také některé příklady řešení tohoto problému jak ve světě, tak v České republice.
"Je potřeba si to naplánovat." Praktiky omezování plýtvání potravinami v domácnostech
Pešková, Tereza ; Čada, Karel (vedoucí práce) ; Tuček, Milan (oponent)
"Je potřeba si to naplánovat." Praktiky omezování plýtvání potravinami v domácnostech Anotace Diplomová práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami na úrovni spotřebitelů. Hlavím cílem bylo zjistit, jak vypadá spotřební chování zvolené cílové skupiny a jaký má vliv na množství vyhazovaných potravin v jejich domácnostech. K výzkumnému problému bylo přistupováno pomocí teorie praxe - tedy zkoumáním konkrétních praktik, které lidé uplatňují při spotřebě potravin. Při tomto přístupu byl kladen důraz jak na činnosti samotné, tak na významovou rovinu, která je s nimi svázána. Výsledky kvalitativního šetření ukazují, že největší vliv má na množství vyhozených potravin v domácnostech nákupní chování daných jedinců, což představuje například pečlivé plánování nákupů s ohledem na reálnou spotřebu. Odlišné praktiky se uplatňují také v situacích, kdy se již v domácnosti nahromadí starší potraviny a je potřeba je zpracovat, aby nedošlo k jejich vyhození. Tyto strategie jsou ovlivňovány různými aspekty - jsou podmíněny prostředím, dostupností nebo zkušenostmi respondentů. V textu jsou dále představeny motivace a bariéry, které ovlivňují, zda se lidé snaží omezovat svoji spotřebu a minimalizovat tak vyhazování potravin ve svých domácnostech.
Plýtvání potravinami - analýza domacností v Jihomoravském kraji
Ondřichová, Anna
Předkládaná diplomová práce se zabývá potravinovým plýtváním na úrovni vybraných domácností v Jihomoravském kraji. Práce v teoretické části představuje historické souvislosti potravinového plýtvání, plýtvání ve světě, Evropské unii, České republice a dále specifikuje plýtvání napříč potravinovým řetězcem. Tato část se také zabývá environmentálními, ekonomickými a sociálními důsledky a možnými východisky. Praktická část kombinuje kvantitativní a kvalitativní výzkum v podobě dotazníkového šetření a měření potravinového odpadu ve vybraných domácnostech Jihomoravského kraje. Cílem bylo analyzovat v domácnostech různého typu množství produkovaného vyhnutelného a nevyhnutelného potravinového odpadu, sekundární využití a přístup k třídění biologicky rozložitelného odpadu. Na základě výsledků byla navržena doporučení vedoucí k redukci potravinového odpadu. Výsledky není možné aplikovat na celou populaci Jihomoravského kraje či České republiky, jedná se o analýzu a chování v konkrétních domácnostech různého typu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 35 záznamů.   začátekpředchozí15 - 24dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.