Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 21 záznamů.  začátekpředchozí12 - 21  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zpomalení zralosti odrůdy Golden Delicious účinkem 1-MCP během chladírenského skladování
Koláčková, Veronika
Diplomová práce byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2014-2015. Cílem této práce bylo vyhodnotit parametry, které nejlépe rozliší účinek 1-MCP. Účinek 1-MCP byl vyhodnocen prostřednictvím stanovení rozpustné sušiny, titračních kyselin, pevnosti dužniny, produkce etylenu, intenzity dýchání a hmotnostních ztrát. V teoretické části se práce zabývá obecnou charakteristikou jabloní, látkovým složením plodu, charakteristikou etylenu a účinkem 1-MCP na plody klimakterické.
Podnícení zralosti jablek účinkem exogenního etylenu
Valachová, Zuzana
V teoretické části byla popsaná odrůda Golden Delicious. Tato část diplomové práce popisuje látkové složení jablek, kvalitativní rozdělení zralosti jablek do jednotlivých skupin. Pozornost byla věnována vlivu etylénu na zrání a vývoj jablek. Dále byly popsány klimakterické typy ovoce a průběh jejich zrání. V první experimentální části jsem sledovala sklizňovou zralost plodů odrůdy Golden Delicious. V druhé části pokusu jsem sledovala zadaná kritéria během skladování ve dvou různých teplotách a to při 2°C a 20°C za ošetření exogenním etylénem. V průběhu skladování byly sledovány hlediska zralosti, která vycházela z objektivního měření. Měření zahrnovalo pevnost dužniny, obsah škrobu, veškerých kyselin a rozpustné sušiny, dále pak produkci etylénu a oxidu uhličitého.
Množení česneku kuchyňského - jarního a ozimého nepaličáku - v podmínkách in vitro
Kozák, Václav
V bakalářské práci bylo sledováno, jak ovlivňuje multiplikaci cibulek přidání růstových regulátorů PP 333, CEPA, ABA do media nebo zvýšení koncentrace sacharózy v mediu při kultivaci česneku v podmínkách in vitro. Základní medium pro kultury ze segmentů se skládalo z MS media s 0,5 mg/l 2iP, 0,2 mg/l NAA, 7 g/l agaru a 30 g/l sacharózy a pro kultury z meristémů bylo k MS mediu přidáno 0,5 mg/l GA3 a iP bylo nahrazeno stejnou koncentrací BAP. Experiment byl prováděn na 2 neregistrovaných genotypech česneku s pracovním názvem Emilia a 'Japo'. Sledována byla i produkce CO2 a etylenu kultivovanými rostlinami a její zpětný vliv na multiplikaci cibulek. Explantáty založené ze segmentů vnitřní části stroužku po ošetření ribavirinem byly testovány na přítomnost viru OYDV a byla provedena DNA analýza za účelem ověření genetické stability in vitro kultivovaných rostlin. V práci byly zjištěny statisticky významné rozdíly v produkci cibulek u jednotlivých genotypů česneku na testovaných mediích.
Alternativní paliva pro vznětové motory
Baránek, Adam ; Píštěk, Václav (vedoucí práce)
Spalovací motory se staly součástí každodenního života. Se stále ubývajícími zásobami ropy a s rostoucími poukazy na škodlivost jejího spalování na životní prostředí se stále více rozvíjí použití alternativních paliv. V této práci bude nastíněn přehled o nejčastěji používaných alternativních palivech ve vznětových motorech s výčtem jejich výhod a nevýhod, možnostmi současného použití a potenciálem pro další vývoj.
Způsoby a metody zpomalování zralosti jablek
Majorová, Anežka
Byly sledovány tři odrůdy jablek ( Idared, Prima, Golida) sklizené ve třech stádiích zra-losti (nezralé, zralé, přezrálé), které byly v průběhu 30 dnů skladovány ve dvou teplotách 2 °C a 20 °C. Na všech odrůdách byly v průběhu skladování sledovány hlediska zralosti, které vycházeli z objektivních měření. Provedená měření umožňovala stanovit 3 základní kritéria (penetrační napětí, rozpustnou sušinu, titrační kyselost). Ze skladovaných odrůd byla Prima v období měření již dostatečně zralá, u odrůd Idared a Golida byly v uvedených parametrech si podobné stanovené hodnoty, které jsou uvedeny v průměru se směrodatnou odchylkou. Předmětem bylo zjistit optimální zralosti jablek, zejména na dlouhodobé sklado-vání. Pro sledování zralostních procesů bylo důležité znát látkové složení během sklizně. Pozorují se jejich změny a hodnoty, které se zaznamenávají. Podle těchto hodnot se určují podmínky pro každou odrůdu jablek pro dlouhodobé skladování a udržení jablek v optimální zralosti.
Exogenní a endogenní faktory tvorby cibule u česneku kuchyňského v podmínkách in vitro
Staňková, Zuzana
V diplomové práci byl sledován vliv exogenních a endogenních faktorů na rostliny česneku kuchyňského (Allium sativum L.) v podmínkách in vitro. Byly sledovány odrůdy nepaličáku 'Lukan' a paličáku 'Lan', 'Bjetin', 'Slavin' a 'Havran' a jejich reakce na regulátory růstu přidané do MS média s 0,5 mg.l-1 2iP, 0,2 mg.l-1 NAA - varianty s PP 333, ABA, CEPA a zvýšený obsah sacharózy. V průběhu růstu rostlin byly stanoveny koncentrace etylenu, etanu a CO2 v kultivačních nádobách a byl sledován růst rostlin - tvorba cibulí a nárůst hmoty. V závěru tohoto pokusu byla ověřena stabilita donorové a explantátové rostliny pomocí DNA markerů u odrůd 'Lan' a 'Lukan'.
Vliv naftochinnonů a jejich derivátů na rostlinný organismus
Kopřiva, Vladimír
Naftochinony je jedna ze skupin sekundárních metabolitů, které jsou v přírodě velmi rozšířené. Nejvýznamnější čeledi vyšších rostlin obsahující naftochinony jsou Bignoniaceae, Boraginaceae, Droseraceae, Ebenaceae, Juglandaceae, Nepenthaceae, Plumbaginaceae. Naftochinony jsou rovněž produkty sekundárního metabolizmu některých hub, lišejníků a řas. Tyto látky jsou studovány zejména pro jejich širokou škálu biologických aktivit: antibakteriální, fungicidní, antiparazitní a insekticidní vlastnosti. V této práci byl sledován vliv působení juglonu na hydroponicky pěstované klíční rostliny hrachu setého (Pissum sativum L.). Rostliny hrachu byly pěstované v roztocích juglonu o různé koncentraci a byl analyzován růst a vývoj rostlin hrachu. Výsledky ukázaly, že juglon významným způsobem ovlivňuje morfologii a fyziologii rostlin hrachu. Bylo prokázáno, že po přidání juglonu do živného roztoku inhibuje růst kořenů. Dále byla prokázána důsledku působení juglonu zvýšená produkce etylenu eostlinou a zvýšený obsah kyseliny abscisové v listech rostliny
Redukce negativních účinků stresového etylénu u rostlin pomocí bakterií kořenové rhizosféry
NEUBERG, Marek
Cílem této práca bylo ivlivnění hladiny stresového etylénu u chryzantémy endrathema grandiflorum cv. Sunny euro bakterií Enterobacter cloaceae Cal2, protože procesy způsobené zvýšenou hladinou etylénu (senescence a opad) jsou hlavní příčinou ztráty kvality řezaných květin. Snížením hladiny etylénu můžeme získat řezané květiny s prodlouženou životností ve váze.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 21 záznamů.   začátekpředchozí12 - 21  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.