Název:
Způsoby a metody zpomalování zralosti jablek
Autoři:
Majorová, Anežka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Byly sledovány tři odrůdy jablek ( Idared, Prima, Golida) sklizené ve třech stádiích zra-losti (nezralé, zralé, přezrálé), které byly v průběhu 30 dnů skladovány ve dvou teplotách 2 °C a 20 °C. Na všech odrůdách byly v průběhu skladování sledovány hlediska zralosti, které vycházeli z objektivních měření. Provedená měření umožňovala stanovit 3 základní kritéria (penetrační napětí, rozpustnou sušinu, titrační kyselost). Ze skladovaných odrůd byla Prima v období měření již dostatečně zralá, u odrůd Idared a Golida byly v uvedených parametrech si podobné stanovené hodnoty, které jsou uvedeny v průměru se směrodatnou odchylkou. Předmětem bylo zjistit optimální zralosti jablek, zejména na dlouhodobé sklado-vání. Pro sledování zralostních procesů bylo důležité znát látkové složení během sklizně. Pozorují se jejich změny a hodnoty, které se zaznamenávají. Podle těchto hodnot se určují podmínky pro každou odrůdu jablek pro dlouhodobé skladování a udržení jablek v optimální zralosti.Three cultivars of apple (Idared, Prima, Golida) were harvested in three stages of ri-peness (unripe, ripe, overripe) that were stored for 30 days in two different temperatures (2 °C a 20 °C). On all cultivars, the ripeness was studied during the storing based on objective measurements. The performed measurements enabled to determine 3 basic criteria (penetration stress, soluble solids, acid-based titration). From the stored cultivars, Prima was ripe in the time of measurement, cultivars Idared and Golida reached similar in descibed parameters that are stated by the average and standard deviation. The aim of this work was to find optimal ripeness of apples, especially for long-term storage. Knowing of materiál composition during the harvest was important for studying of ripeness. The changes and values are observed and recorded. According to these values, the conditions for every cultivar for long-term storage and maintenance of apples at optimum ripeness are determined.
Klíčová slova:
dýchaní plodů; etylen; jablka; kyslík; ovoce; oxid uhličitý; skladování; teplota; zralost