Název:
Zpomalení zralosti odrůdy Golden Delicious účinkem 1-MCP během chladírenského skladování
Autoři:
Koláčková, Veronika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce byla vypracována na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2014-2015. Cílem této práce bylo vyhodnotit parametry, které nejlépe rozliší účinek 1-MCP. Účinek 1-MCP byl vyhodnocen prostřednictvím stanovení rozpustné sušiny, titračních kyselin, pevnosti dužniny, produkce etylenu, intenzity dýchání a hmotnostních ztrát. V teoretické části se práce zabývá obecnou charakteristikou jabloní, látkovým složením plodu, charakteristikou etylenu a účinkem 1-MCP na plody klimakterické.Diploma thesis was prepared at the Department of Post-Harvest Technology of Horticultural Products at the Faculty of Horticultural of the Mendel University in Brno in years 2014-2015. The goals of this thesis was evaluated parameters which can best recognize function of 1-MCP. Function of 1-MPC was evaluation by set up by soluble solids, titratable acid, flesh firmness, ethylene production, intensity respiration and weight loss. The theoretical part of thesis deals with general characteristics of apple, substance composition of the fruit, characteristic of ethylene and 1-MCP effect on climacteric fruits.
Klíčová slova:
1-metylcyklopropen; dýchání; etylen; jablka; skladování